Eriksen er nylig tilsatt i den nyopprettede rollen som forsvarskoordinator. Inntil i sommer arbeidet han ved Ørland hovedflystasjon. I stedet for å gå over i pensjonistenes rekker, har han han stilt sin kompetanse til disposisjon for det sivile samfunn. Torsdag var han på besøk i Åfjord for å fortelle om arbeidet sitt til næringslivsfolk og samfunnsaktører under det månedlige frokostmøtet.

Eriksen er tilsatt i Fosen Innovasjon. De som bidrar økonomisk er Ørland kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Bjugn kommune, Fosen Regionråd og Næringsalliansen på Fosen.

Spleiselag

Eriksen fortalte at han hadde vært på et besøk i Åfjord for fire år sia. Fra den gangen har det skjedd mye både i Åfjord og på Ørlandet. For begge kommunenes del har storsamfunnet besluttet at det skal investeres store penger lokalt. I Åfjord foregår utbygging av vindmølleparker, i Ørland bygges det kampflybase. Milliarder av kroner legges ned i infrastruktur, og i denne perioden gjelder det for lokalt næringsliv å ta ut mest mulig av verdiskapninga. Dette har vært et viktig tema for Åfjord Utvikling, og det har også vært viktig for de som jobber med næringsutvikling på Ørlandet.

Kampkraft

Stortinget bestemte for en del år tilbake å kjøpe det amerikanske jagerflyet F-35 for at det etter hvert skal erstatte det tilårskomne F-16.

– F-35 har så mye kampkraft som ikke er kjent. Forsvarssjef Brun Hansen sier at dette er det viktigste på hans vakt, sier Eriksen.

Han forklarte at stillinga hans er kommet til som et spleiselag mellom flere aktører. Formålet er å arbeide for mer sivilmilitært samarbeid. I tillegg til ørlandsbaserte Erling Eriksen jobber Geir Olav Kjøsnes fra Oslo som forsvarskoordinator. De to har til sammen halvannen stilling som er viet arbeid med knoppskyting i forbindelse med kampflybaseetableringa.

Hele Trøndelag

Ifølge Eriksen vil hele landsdelen bli merket av satsinga som foregår. Det er kommet signaler om at amerikanerne satser mer på forhåndslagrene i Bjugn og Stjørdal. Alt tyder på at de forbereder en mer permanent tilstedeværelse med sine framskutte lager.

Forsvarskoordinatorenes jobb er å øke antall bedrifter i regionen der flyplassen ligger. De holder koordineringsmøter med lokale politikere.

– Du Vibeke må bare skrike ut om du mener at du skulle ha vært der, sa Eriksen til Åfjords ordfører, Vibeke Stjern (Ap).

Strategiske partnere

Ifølge Eriksen er det blitt et økt fokus på det militærsivile samarbeidet. Forsvarskoordinatoren mener det har stor betydning for næringslivet i regionen. Det sivile næringslivet kan skaffe seg betydelige leveranseavtaler med Forsvaret. Med bygginga av kampflybasen vil Luftforsvarets tyngdepunkt bli liggende i Trøndelag. For Fosens del vil det merkes ved at blant annet Luftvernartilleriet styrkes. Et helt nytt luftvernsystem skal bygges. Kongberg Våpenfabrikk vil bli en viktig bidragsyter, og her kan også lokalt næringsliv i Midt-Norge komme inn. Eriksen sa at flere funksjoner kan komme til å havne på Værnes eller på Ørlandet i åra som kommer. Han nevnte befalsskolen til Luftforsvaret som i dag er på Kjevik, Luftkrigsskolen ligger alt i Trondheim.

Private aktører

Eriksen fortalte at han sjøl var en av dem som var skeptisk til å overlate funksjoner til sivivile, men at han nå har fått et annet syn på det. Han fortalte at flere støttefunksjoner er tenkt satt ut private aktører. Eksempler på det er at de som arbeider med forsyning og logistikk kan komme til å bli erstattet med private firmaer.

– Det blir mer og mer vanlig med strategiske avtaler med private aktører, sier Eriksen. Han legger til at det både er billigere og mer effektivt. Allerede til våren vil Forsvarsbygg ha 20 boliger til sine ansatte.

Unngår forsvarsghettoer

Forsvarsbygg offentliggjorde nylig sine planer om å leie 200 boliger lokalt på Ørlandet. De har boligområdet Tingvoll nedenfor Ørland kirke. På folkemunne ble dette området kalt bleiebyen fordi det her bodde unge forsvarsansatte med små barn. Her har det bare bodd forsvarsfolk i flere tiår. Eriksen sier dette med egne boområder for forsvarsfolk er ute. De skal bo i boområder sammen med resten av befolkninga.

Flott region

Eriksen sier Fosen er en attraktiv region å arbeide og bo i.

– Jeg synes sjøl det er utrulig bra, sier mannen som bodde sine barneår i blokk i Trondheim.

Han sier Fosen, slik han kjenner det har et aktivt kulturliv. For at samfunnshjulene fortsatt skal rulle, trengs det også et framoverlent næringsliv og barnehager og skoler i stadig utvikling. Overnattingssteder, matgleder og opplevelser er noe som også hører til i et samfunn der folk skal bo og trives.