- Jeg skulle gjerne hatt helåpen barnehage, men konsekvensene blir for store resten av året og går utover kvaliteten på det pedagogiske tilbudet med mindre bemanning hele resten av året. Vil vi virkelig ha kvantitet fremfor kvalitet i barnehagene våre, spør Gunnhild Tettli (Ap) resten av kommunestyret.

Tettlis innledende spørsmål ble et hovedtema i den påfølgende debatten.

Brukergruppene har blitt spurt om sine synspunkter rundt endring i vedtektene i de kommunale barnehagene på punktet om åpningstider i fellesferien.

Gir sommeråpne barnehager et bedre eller dårligere barnehagetilbud totalt sett?

Oldschool

- Fellesferie er oldschool, ikke 2017. Fellesferie praktiseres ikke i servicerelatert virksomhet. Derfor er jeg utrolig glad for at vi i budsjettet bevilger det administrasjonen har regnet ut at sommeråpen barnehage vil koste, sier Sonja Christiansen (H) fra kommunestyrets talerstol.

Den kostnaden er beregnet til 380 000 kroner i 2018.

Hun foreslår på vegne av posisjonspartiene Høyre, Venstre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet forslag om å endre vedtektene for barnehagene slik at alle barnehagebarn i kommunale barnehager må avvikle tre ukers sammenhengende sommerferie mellom 15. juli og 20. august. Foreldrene må melde inn når den ferien blir tatt ut før 1. april.

Motforslag

Arbeiderpartiet og Sv ønsket ingen endring i vedtektene om sommeråpning de foreslå derfor å videreføre dagens regime, der de kommunale barnehagene holder stengt 3 uker om sommeren. Feriestengingen er samordnet med SFO, og finner sted i fellesferien.

- Sv vil lytte til brukerne og ser deres høringssvar. De sier de ikke ønsker sommeråpning dersom det vil gå utover tilbudet resten av året, og det vil det gjøre. Derfor støtter Sv forslaget om å ha stengte barnehager i en kort periode på sommeren, sier Øyvind Næss (Sv).

Ingen innstilling

Rådmannen kom ikke med en tilrådning i sitt saksframlegg om hvilken løsning administrasjonen tror er best.

- Jeg er overrasket over at rådmannen ikke har noen innstilling. Jeg tror det er gjort sånn fordi administrasjonen over flere år har sagt sommeråpning vil gå utover kvaliteten. Det er min subjektive oppfatning at man kan ha snakket sammen politikere og administrasjon så man ikke anbefaler en løsning i konflikt med det flertallspartiene sier, sier Knut Ring (Ap).

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) sier han ikke kjenner seg igjen i Rings beskrivelse, og at han ikke kjenner til at slike møter har funnet sted.

- Den oppfatningen får stå for representanten Rings regning, sier han til kommunestyret fra ordførerstolen.

Prøvd før

Marit Sletten (H) påpeker at Ørland kommune hadde helårs barnehageåpning for rundt fem år siden.

- Jeg hørte en familie fra Ørlandet snakke på Veterankonferansen i år som da helårs barnehage var et viktig tiltak som gjorde at de flyttet til Ørlandet. Vi trenger kanskje bare en eller to familier som flytter hit for å finansiere åpningen, sier Therese Eidsaune (H).

- Nå har vi gjort mye for å få på plass kampflybasen her. Folk har måttet flytte fra hus og hjem. Nå må vi legge til rette for de med mindre kontaktnettverk som vil bo her. Åpning hele sommeren vil være viktig for mange med tilknytning til flystasjonen, sier Ole Martin Hågård (H).

Flertall

Kommunestyret ble ikke enige om noe omforent kompromiss, og saken gikk til avstemning mellom de to forslagene. Arbeiderpartiet og Sv stemte for sitt forslag, mens Senterpartiet, Frp, Venstre og Høyre stemte for sitt forslag. Den siste gruppa hadde flertall og det blir åpne barnehager hele sommeren 2018.

- Blir Ørland kommune en bedre kommune ved å stenge barnehagene om sommeren? Jeg tror ikke det, sier Laila Lund Selnes (Sp).