- I nye Ørland kommune skal det være to kommunesentre med forskjellig innhold og oppgaver for innbyggere og næringsliv, slik begynner arbeidsutvalgets første tilleggspunkt til felles plattform for kommunesammenslåingen mellom Ørland og Bjugn.

Stortinget har vedtatt at Bjugn og Ørland blir en kommune fra 1. januar 2020.

I dag kan fellesnemnda med ansvaret for kommunesammenslåingen bli enige om hvor kommunesenter og rådhus skal ligge.

To rådhus

Gjennom flere møter har arbeidsutvalget, som består av dagens to ordførere, varaordførere, opposisjonsledere, og posisjonsledere, blitt enige i at nye Ørland kommune vil få to kommunesenter og to rådhus fra 2020.

Ett rådhus i hver av de to kommunesentrene, Botngård og Brekstad.

Et finformulert forslag legges frem for fellesnemnda i dagens møte. Arbeidsutvalget legger intensjonsavtalen fra 2016 til grunn, med tre tilleggspunkter.

Definisjoner

I saksframlegget før møtet ligger to ulike definisjoner på et rådhus til grunn for hvorfor både Brekstad og Botngård ender opp med et rådhus.

Store norske leksikons definisjon av rådhus vektlegger at bygget først og fremst er møtesal for byens råd (bystyret). Kommunestyret i nye Ørland kommune skal etter planen ha kommunestyremøter i Brekstad.

Wikipedia vektlegger at rådhus har kontorer for kommunens administrasjon. Botngård skal være administrasjonssenteret i den nye kommunen, og får følgelig et rådhus der.

- Arbeidsutvalget tilrår at det defineres rådhus på begge tettsteder, heter det i saksframlegget.

Endelig

Hvor den nye kommunens administrasjon skal lokaliseres har vært en av kommunesammenslåingens store stridssaker, men nå kan striden gå mot slutten.

Om fellesnemnda gjør et vedtak om kommunestruktur i dag, vil vedtaket gå tilbake til dagens to kommunestyrer. Bjugn kommunestyre møtes 5. desember, og Ørland kommunestyre skal etter planen møtes 14. desember.

Om de fatter likelydende vedtak, vil senterstriden være løst.