Nasjonalt har Senterpartiet gjort et brakvalg i år med cirka 10,3 prosent oppslutning. Det historisk gode Sp-valget gjenspeiles også på Fosen. Spesielt i de tre nordligste Fosen-kommunene Åfjord, Roan og Osen har Senterpartiet hatt en enorm økning i oppslutningen. Målt i prosent er økningen størst i denne delen av Fosen.

Les mer:

Se resultatene fra Fosen her.

- «Sei det»?

I Roan øker Senterpartiet fra 16,2 prosents oppslutning ved 2013-valget til godt over 30 prosent ved årets valg. Vi må tilbake til stortingsvalget i 1993 og EU-kampen for å finne lignende Sp-tall i Roan. Den gang fikk partiet hele 40,4 prosents oppslutning.

- Hvorfor?

- Nei, «sei det»? Det spekulerer jeg litt på jeg og. Jeg tror det kan ha med sentraliseringstrendene å gjøre, men jeg tør ikke å si det sikkert, sier lokallagsleder Ola Håvard Krogfjord.

foto
Lokallagsleder Ola Håvard Krogfjord i Roan Senterparti. Foto: Arkiv

Han nevner kommunereformen og politireformen som eksempler på sentraliseringsreformer Høyre-Frp-regjeringen har frontet. Selv om Krogfjord er fornøyd med Senterpartiets oppslutning både lokalt og nasjonalt, er han skuffet over at det ikke ble regjeringsskifte.

Øker over hele linja

Senterpartiet øker oppslutningen også i alle de andre Fosen-kommunene. I Osen øker partiet fra 17,9 prosent i 2013 til cirka 31 prosent ved årets valg. I Åfjord hadde Sp en oppslutning på 17 prosent i 2013, mens den i år er på opp mot 25 prosent. Også i Leksvik, Rissa, Bjugn og Ørland øker Senterpartiet oppslutningen markant.

Ap taper

Arbeiderpartiet taper oppslutning i alle Fosen-kommunene sammenlignet med forrige valg. I Bjugn er imidlertid endringen marginal fra 2013, mens det i Osen er stor forskjell. I 2013 stemte 36,3 prosent av osingene på Arbeiderpartiet, mens 30 prosent gjorde det samme i år.

Slitasje?

Det ser også ut som om Venstre og Kristelig Folkeparti har måttet blø for å ha støttet den blåblå regjeringen i fire år. KrF taper oppslutning i alle Fosen-kommunene sammenlignet med forrige valg. I Åfjord raser KrF fra 9,3 prosent i 2013 til 5,8 prosent i år. Venstre taper også oppslutning over hele Fosen, kun med ett unntak: Osen. Der har Venstre er marginal økning fra 3,5 prosent i 2013 til cirka 3,7 i år.

foto
Høyre har økt oppslutningen i Osen, Åfjord, Bjugn, Rissa og Leksvik siden sist valg. I Ørland og Roan har partiet tapt noen få velgere. Her har vi Ørland-ordfører Tom Myrvold (H). Foto: Arkiv

Frp og SV

Fremskrittspartiet går også tilbake i alle Fosen-kommuner. I Leksvik går partiet eksempelvis tilbake fra 17,1 prosent ved 2013-valget til rundt 14,6 prosent i år. For Frp er imidlertid tilbakegangen mer marginal i noen Fosen-kommuner. Høyre har tapt velgere i Ørland og Roan, men vunnet noen i de resterende Fosen-kommunene. For Høyres del er det små endringer i oppslutningen sammenlignet med forrige stortingsvalg.  Sosialistisk Venstreparti har også gjort et solid valg på Fosen. Partiet øker i alle kommuner bortsett fra Roan.

Les mer om valget: