- Ingenting er ferdig enda. Rundt fem prosent av stemmene skal fortsatt telles opp, så jeg vil ikke være bastant, sier Kirsti Leirtrø til Fosna-Folket like før klokka ti tirsdag formiddag.

Men hun kommer etter alle solemerker å dømme til å representere Arbeiderpartiet på Stortinget de neste fire årene etter at Sør-Trøndelag Arbeiderparti har fått nok støtte til fire mandater fra fylket.

Dermed går hun ikke inn i kabalen når nye Trøndelag Fylke skal fordele sine mandater i høst før fylket trer i kraft.

Statsstøtte til flyruta

Leirtrø sier hun kommer til å bruke flyruta mellom Ørland og Gardermoen flittig fremover, siden hun legger opp til å ukependle til stortingsarbeidet i hovedstaden.

- Jeg håper virkelig flyruta blir videreført. Det blir en slags indirekte statsstøtte til den når jeg flyr opp og ned, fleiper den ferske fosningen på tinget.

- Jeg mener absolutt at det er Staten som skal finansiere flytilbud til regionene, inkludert den fra Ørlandet. Det er ikke noe kommunene skal trenge å tenke på. Det må fokusere på tjenester som skole, helse og omsorg til innbyggerne.  Mitt mål er helt klart fullfinansiering for flyruta fra Staten, sier Leirtrø.

Hun mener at ukependlingen er viktig så hun får tid til å være hjemme å snakke med Trønderne hun skal representere i landets øverste folkevalgte organ.

- Det er mange som føler at politikerne er langt unna. Gjennom politikken de siste årene, har jeg hele veien prøvd å vite hvordan det virkelige livet er. Da må man sette av tid til det for å møte folk rett og slett, sier ørlendingen.

Lyspunkter

Leirtrø sier hun ser lyspunkter dagen etter Norge sa sin mening ved valgurnene, selv om ønsket hun og partiet har hatt om regjeringsskifte ikke realiseres.

- I mai og juni så det veldig bra ut. Da gikk vi virkelig for et regjeringsskifte og det så sannsynlig ut. Det er spesielt å stå på så iherdig for det man tror på og jobbe så hardt med det, å ikke nå helt opp, sier hun.

- Men det er lyspunkt. Venstresiden har styrket seg siden forrige valg, og det blir en mindretallsregjering når Kristelig Folkeparti sier de ikke vil inngå en avtale om et regjeringssamarbeid. Det gir sannsynligvis større spillerom får å få gjennomslag for vår politikk, fortsetter Leirtrø.

LES OGSÅ: Ny triumf for Erna Solberg, men trøbbel i vente

Fra Trøndelag til Oslo

Etter starten på sin politiske karriere i kommunestyret i Ørland kommune, har Leirtrø sittet 14 år på fylkestinget.

- Den fordelen jeg har inn i Stortingspolitikken er at jeg kjenner hele Trøndelag veldig godt. Jeg vil jobbe for Trøndelag og for å bygge hele regionen. Jeg er en distriktsrepresentant i et fylke der by og land virkelig går hånd i hånd med naturressurser i distriktene og et kunnskapssenter i Trondheim, sier Leirtrø.

- Bredbånd, mobildekning og fylkesveier er vilkår for at næringslivet i distriktene har likeverdige vilkår. Trøndelag skriker etter fagarbeidere. Det er mangel på kompetanse i distriktene der. Vi må styrke yrkesfag for å dekke behovet etter riktig arbeidskraft, fortsetter Leirtrø.

Samferdsel og helse

Når fem prosent av årets stortingsstemmer ikke er telt enda, er det for tidlig å fordele plasseringene i de ulike fagkomitéene stortingsrepresentantene deles inn i.

Fosna-Folket ber Leirtrø om å fantasere rundt hvilket fagområde hun skal spesialisere seg innen de neste fire årene, hvis hun fikk velge fritt.

- Jeg gjør det er blir satt til. Det har jeg alltid gjort som politiker. Jeg er veldig engasjert i arbeidet for barn, unge og utdanning, så det hadde vært et artig fagfelt, sier Leirtrø, som har vært leder for Opplæringskomitéen i Sør-Trøndelag tidligere.

-  Jeg synes det er viktig at Trøndelag får representasjon på samferdsel og helse. Folkehelse er utrolig viktig og blir ikke mindre viktig fremover heller, sier Leirtrø.

Lytter til Rissa

Leirtrø trekker frem samferdsel som en av sektorene som virkelig er viktig for Fosen og Trøndelag fremover.

- Jeg har møtt veldig mange mennesker når jeg har vært ute i valgkampen. Et innspill jeg fikk veldig tydelig fra Rissa Arbeiderparti og fra Fosen Regionråd har vært å se på nedbetalingstiden på samferdselsprosjekt. Det er ikke utredet hva det vil bety å vå utvidet nedbetalingstiden til 40 år, hvilken betydning det vil ha for å få gjennomført viktige samfunnsinvesteringer, sier Leirtrø.

Det foreligger to planer for fjordkryssinger over Trondheimsfjorden til Fosen. Bro over dagens fergetrasé mellom Rørvik og Flakk, og tunnel fra Valset til Rissa og en tunnel videre over Stjørnfjorden til Austrått.

- Fosen lykkes best når man blir enige og satser sammen, sier den kommende stortingsrepresentanten om fjordkryssingene.

- Jeg er glad for at man utreder ulike alternativ. Prosjekt som kan være selvfinansierende vil sannsynligvis være en stor fordel, sier Leirtrø.

- Det er store samferdselsprosjekt i Trøndelag som har ligget på vent lenge. Togtilbudet i Trøndelag og elektrifisering av jernbanenettet i regionen har ventet i 30 år. Ny og bedre E6 har ventet lenge og krever masse penger. Her må vi få til flere og store prosjekter i Trøndelag, fortsetter hun.

Tillit

Og selv om ikke alle stemmene er talt opp enda, og Kirsti Leirtrø ikke vil være bastant før alt det formelle er i orden, sier hun at hun gelder seg til fire år som fast stortingsrepresentant.

- Jeg må si tusen takk for tilliten. Jeg vil fortsette å oppfordre folk til å snakke med meg fordi det er kjempeviktig å få innspill. Den viktigste jobben vi gjør som politikere er å ta vare på gode initiativ for å realisere dem, sier Kirsti Leirtrø, ørlendingen som er valgt inn til å møte fast på Stortinget de neste fire årene.