Dette ligger riktignok mange år bak i tid.

Stemte Senterpartiet

- Ja, det har jeg, svarer Leksvik-ordfører Steinar Saghaug som i dag representerer Høyre.

Han drar noe på svaret når Fosna-Folket spør hvilket parti han har stemt på tidligere.

- Jeg har stemt på Senterpartiet.

- Er det lenge siden?

- Ja, det var vel en av de første gangene jeg stemte, forteller 65-åringen.

Fremhever næringslivspolitikken

Siden den gang har imidlertid ikke Saghaug vært i tvil: Høyre er best skikket til å styre Norge. Fosna-Folket spør om hvorfor:

- Det er svært viktig å stimulere til å skape flere arbeidsplasser. Der mener jeg Høyre har riktig politikk som gjør det enklere å etablere seg. Her kommer vi også inn på skatter og avgifter, påpeker han.

Saghaug har avgitt sin stemme i år, og det ble selvfølgelig Høyre som fikk den. Hvem som blir Norges statsminister etter valget, tør ikke Leksvik-ordføreren å spå.

- Det tør jeg ikke å si. Det er så jevnt. Det kan bikke begge veier, påpeker han.

Kritisk til valgdebatten

Når Fosna-Folket spør Saghaug om han forstår at folk flest kan være veldig i tvil om hva de skal stemme, svarer Høyre-politikeren at han har en viss forståelse for det.

- Ja, det kan jeg forstå. Jeg synes debattene har vært litt uryddige. Det har vært litt lite politikk. Jeg synes ikke det har kommet frem så godt hva de forskjellige partiene står for.

- Hvem sin skyld er det. Media eller politikerne?

- Jeg synes media har bidratt litt til å gjøre debattene til et underholdningsprogram. De har kanskje vært opptatt av å skape høy temperatur ved å ta tak i enkeltuttalelser. Samtidig skal jeg ikke bare skylde på media. Politikerne er med på det, påpeker Saghaug.

Har stemt på to andre

Osen-ordfører John Einar Høvik (Ap) sier han også har stemt på andre parti enn Arbeiderpartiet ved tidligere stortingsvalg.

- Jeg har faktisk vært to andre plasser tidligere, sier han litt hemmelighetsfullt.

Hvilke parti han har stemt på før, nekter Høvik å oppgi.

- Det er min hemmelighet ja. Når man blir mer voksen, så finner man seg selv mer. Når man er ung, så er man kanskje ikke så opptatt av politikk. Det vokser vett inn i hodet på de fleste etter hvert. Man tenker annerledes. Man ser verden rundt seg, og ikke bare sin egen sfære.

- Hvor lenge har du stemt Arbeiderpartiet ved stortingsvalg da?

- I hvert fall i de siste 15 årene, svarer Høvik.

- Engasjement i Osen

Høvik har i dag stemt på Arbeiderpartiet. Hvem som blir Norges neste statsminister, tør han ikke ha noen klar mening om.

- Jeg tør ikke gjette. Jeg har for lite grunnlag til å gjøre det. Jeg håper jo på at det er vår tur, men jeg føler meg ikke sikker før vi har mer tall. Vi får vente noen timer, påpeker han.

Høvik mener det er mer personfokus og hardere debattklima i årets valgkamp. Han kan ha en viss forståelse for at folk er i tvil om hva de skal stemme. Samtidig mener han engasjementet er stort i Osen.

- Vi har et topp resultat når det gjelder deltakelsen på forhåndsstemmene. Men dette er bare uoffisielle tall, påpeker Høvik.

Alltid Ap

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) sier hun har vært trofast mot Arbeiderpartiet siden hun ble myndig.

- Jeg har alltid stemt Ap ved stortingsvalg, svarer hun.

Heller ikke Stjern tør spå hvem som blir Norges neste statsminister.

- Jeg aner ikke. Det blir veldig spennende, mener hun og legger ikke skjul på at det kan bli senkveld.

- Hvorfor mener du Arbeiderpartiet har den beste politikken til å styre Norge?

- Jeg mener Ap har en politikk som fordeler de ressursene vi har på en måte som gagner flest, svarer Stjern.

Ordførervalget

Både Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H) og Rissa-ordfører Ove Vollan (H) følger valgthrilleren fra Høyres valgvake i Trondheim. Valget kan også i teorien avgjøre hvem som blir ordfører i nye Indre Fosen kommune fra nyttår. Rissa-ordfører Vollan står på 4. plass på Høyres liste i Sør-Trøndelag.

Dersom Høyre gjør et brakvalg og får inn tre mandater fra Sør-Trøndelag samtidig som Linda Helleland (H) får fortsette som minister, er Vollan inne som fast representant på tinget. Det vil i så fall bane vei for Steinar Saghaug (H) som ordfører i Indre Fosen.

Osen-ordfører Høvik mener det går mot god valgdeltakelse i Fosens nordligste kommune. Foto: John Einar Høvik