Navn: Noor Knutsen

Bosted: Oslo

Alder: 28

Sivilstand: Ugift

Yrke: Designer

– Hva opptar deg mest for tida?

– Jeg følger mye med på det som skjer i USA og Europa. Jeg tror det polariserte samfunnet vi nå opplever er en direkte følge av finanskrisen i 2008. Den største konsekvensen av krisen var økt sosial ulikhet, og med mindre en klarer å reversere de økonomiske forskjellene mellom samfunnsgrupper, er jeg redd framtida vil bli langt mindre fredelig. Folk er sinte fordi de har blitt frarøvet sine fremtidsmuligheter og fordi ressurser er urettferdig fordelt. Dessverre har vi politikere som bruker denne frustrasjonen til å splitte befolkningen ytterlige, og bruker frykt for å sikre seg makt.

– Hvorfor bor du der du bor?

– Jeg flytta til hovedstaden for å bli interaksjonsdesigner i et konsulentfirma som heter Knowit. Her jobber jeg med å utvikle digitale løsninger for både private og statlige foretak. I Oslo får jeg utfordret meg selv, og får jobbe med noen av de beste folka i teknologibransjen. Jeg bor på Grünerløkka, som etter min mening er den vakreste bydelen i Oslo. På løkka finner du mange kafeer og barer, fargerike bygårder og frodige parker. Her er det fokus på kreativitet og mangfold, med en herlig blanding av kulturer, tanker og meninger. Å bo på løkka er en drøm som plutselig gikk i oppfyllelse, og det gir meg en stor frihetsfølelse å være her.

– Hva er din største idrettsprestasjon?

– Jeg har egentlig aldri vært særlig interessert i idrett. Det var kanskje under førstegangstjenesten i Forsvaret at jeg gjorde det bedre enn forventet, først og fremst i løping.

– Hvis du skulle fått reist en bauta eller minnesmerke over noen i heimbygda di, hvem ville det blitt?

– Det er mange som fortjener en ekstra honnør, men den som kanskje gjorde mest innrykk på meg i oppveksten var fritidslederen på Ungdommens Hus på Brekstad, Britt Ovesen. Hun gjorde så mye for så mange. Selv om hun ikke bor på Fosen lengre, er det mennesker som henne som virkelig fortjener å hedres. Også må jeg nevne Laila Lund, som var en sentral lokalpolitiker på Ørlandet i mange år. Hun hadde virkelig visjoner og gjennomføringskraft, og lærte meg mye om både politikk og mennesker. Å være lokalpolitiker er kanskje samfunnets mest utakknemlige jobb.

– Dersom du kunne bedt hvilken som helst person fra verdenshistorien hjem til deg på en middag og en dyp samtale. Hvem ville du valgt?

–  Jeg tror det hadde blitt den meksikansk maleren Frida Kahlo. For meg er hun et symbol på livskraft og viljestyrke. Når jeg har en dårlig dag, tenker jeg ofte på hvor mye lidelser Frida hadde, men at hun klarte å være en positiv og skapende kraft til tross for smertene. Å besøke hennes hjem i Mexico City var en opplevelse som fremdeles sitter dypt i meg.

– Hva er den perfekte dagen på Fosen for deg?

– Det er nok heime hos bestefar på Uthaug, helst en varm sommerkveld med blikkstille hav. Bror min har fiskerbåt, og en tur på havet er kanskje noe av det fineste jeg kan tenke meg. Jeg har reist mye rundt om kring i verden, men fortsatt er det ingen solnedgang som kan måle seg med den på Uthaug. Den lille familien jeg har er viktig for meg, og en ferie på Fosen handler aller mest om å tilbringe tid med dem jeg savner.

– Hva ville du endret om du fikk være redaktør i Fosna-Folket for en dag?

– Jeg hadde nok slått et slag for litt mer kritisk dekning av det som skjer i regionen. Det er mange lokalpolitikere som ikke har blir under et kritisk søkelys i tilstrekkelig grad. Jeg savner nok også et fokus nye tanker, meninger og visjoner. Journalistikk som virkelig utfordrer leseren. Sjøl om Fosen er en liten plass, bør vi i aller høyeste grad være opptatt det som skjer med våre brødre og søstre i resten av verden.

– Hva er det beste som har skjedd i livet ditt?

– Jeg dro på utveksling til Australia i 2011, og det forandra livet mitt på mange måter. Jeg fikk et nettverk av venner fra hele verden, og jeg lærte meg en annen kultur og levemåte. Det gjorde også at jeg fikk et mer balansert syn på Norge. Jeg ble i stand til å stille kritiske spørsmål ved etablerte sannheter her til lands. Jeg tror det er utrolig viktig å oppleve hvordan det er å være innvandrer i et fremmed land, det setter ting i perspektiv. Alt er nytt, ukjent og litt skummelt. Men blir en tatt godt i mot, så kan en virkelig blomstre. Det er en opplevelse jeg aldri ville vært foruten.

– Hvordan sjekker du værmeldingen?

– Ser mest ut vinduet i grunn, i Oslo er det heldigvis litt mer stabilt vær enn på Uthaug. Ellers bruker jeg yr.no.

– Når tok du sist et utendørs bad?

–  Jeg hoppa i Oslofjorden den første helga i April. Jeg fikk besøk av en kamerat fra England, så da måtte vi prøve ut det nye saunaanlegget ved operaen. Anbefaler alle å prøve sauna neste gang de er i Oslo, det er nordisk kultur på sitt beste.