Damen fra Åfjord har studert logistikk, og da hun så at jobben hos Statkraft var utlyst, fant hun ut at den var midt i blinken for henne. Nå har hun den internasjonale tittelen «warehouse coordinator».

Som så mange andre unge åfjordinger, gikk Amundal Åfjord videregående skole. Jobber for akademikere vokser ikke på trær på Fosen, men med utbygginga av vindkraftindustri på Fosen har det bydd seg en sjanse for flere. Amundal søkte seg inn på fagfeltet logistikk uten å ha en klar formening om hva det ville lede til.

– Jeg søkte fordi jeg syntes det hørtes spennende ut, sier hun.

Variert

Etter treårsstudiet har altså damen fra Åfjord fått ansvar for å holde oppsynet med lagrene til Statkraft rundt om i Trøndelag. Et står klart i Einarsdalen i Roan, og der tilbringer hun en del av arbeidstida si. Etter hvert skal det bli lager i tilknytning til Kvenndalsfjellet, Harbakfjellet, Storheia, Monstad og sjølsagt egne lager både på Hitra og i Snillfjord.

– Jeg kommer til å få mer enn nok å henge fingrene i, sier Amundal.

Primært vil arbeidsplassen hennes bli på Monstad, men det kommer til å bli en del reising mellom de ulike vindkraftindustriområdene.

LES OGSÅ: Debatt «Turistene kommer hit for å se det vakre fjellandet Norge, og ikke en skog med vindmøller» «Landskapet som blir utbygd er ødelagt for evig og alltid», skriver Dagrun Tofte Landrø i dette leserinnlegget.

Spennende

Vindkraftsatsinga i Midt-Norge er den største i Europa, og her er det mye upløyd mark.

– Det blir mye å holde styr på etter hvert, men det kommer til å spennende, sier ungdommen.

For å holde styr på alt, har Amundal dataverktøy til å hjelpe seg med. Det skal bestilles varer, og hun skal hele tida holde rede på hva som mangler og hvor.

– Ikke minst skal jeg vite hva folk skal gjøre og hva de trenger å ha med seg, sier logistikkmedarbeideren.

Internasjonalt miljø

Amundal har kontakt med mange internasjonale aktører i jobben. De som bygger ut vindmølleparken for Statkraft, er det danske selskapet Vestas. De er en tung aktør innen produksjon av vindmøller i Europa og den største vindmølleprodusenten i verden. Det er folk fra hele Norge med på dette i tillegg til de mange utenlandske arbeiderne.

– Vi er tre damer som er med på dette prosjektet, sier Amundal.

Hun arbeider under det som kalles Vestas MSOW-agreement. Det er en vedlikeholds-, servise- og driftsgarantiavtale. Det er Vestas som skal bygge opp og drive vindmøllene de første åra, så tar Statkraft over.

– De som jobber med dette har opplæring hos Vestas, forklarer Amundal.

Byggeprosjekter i denne størrelsesorden på dette fagområdet har ikke vært gjennomført ennå. Her er det mye forskjellig kompetanse som skal samordnes.

For Amundal er det både lærerikt og interessant å få satt teori ut i praksis.

– Alt foregår på engelsk i alle systemer. Det er i alle fall fint å få arbeide med fornybar energi for Statkraft, sier Amundal.