I tillegg til slett standard på bygget generelt er kjøleanlegget i dårlig forfatning. I investeringsbudsjettet for 2018 ble det derfor bevilget 1 200 000 kroner til fornyelse og tilbygg på bårehuset. Nå viser det seg at dette ikke vil gi den standarden en ønsker.

Da saken ble lagt fram for kommunens planutvalg, gikk den gjennom uten kommentar fra planutvalgets medlemmer. Tilleggsbevilgningen avgjøres av kommunestyret. Tiltaket skal finansieres med låneopptak.

Vanskelig oppussing

I arbeidet med budsjettet for 2018 sist høst, kom det innspill fra kirken om behov for oppgradering av bårehuset ved Åfjord kirke.

I vinter er det jobbet videre med arkitekt, kirke, menighetsråd og begravelsesbyrå for å optimalisere løsningen. Det viser seg vanskelig å få til en brukbar løsning med å bevare eksisterende bygg. Byggets lengde og bredde er for liten til at det er mulig å få organisert en kjøleanordning med tilstrekkelig plass for lagring av kister. Ut fra dette er det konkludert med at eksisterende bygg bør rives, og at det bør bygges nytt.

Befaring

Menighetsrådet var våren 2017 i Rissa på befaring. Rissa hadde da nettopp ferdigstilt sitt nye bårerom som var tegnet av Eggen Arkitekter AS. Eggen Arkitekter AS har erfaring med kirkebygg og ble kontaktet med utgangspunkt i å lage skisser på hvordan en kunne få til en brukbar løsning også ved Åfjord kirke.

Det ble gjort raske og enkle skisser på dette høsten 2017. Utgangspunktet var å bevare eksisterende bygg, men pusse opp innvendig og bygge på rundt 25 kvadratmeter. Dette var grunnlaget for kostnadsoverslaget som ble lagt inn i budsjett for 2018.

Utgangspunktet var å beholde eksisterende bygg som hadde et visst særpreg som en ønsket å bevare. Arkitekt ble invitert til å se på bygget og komme med forslag til løsning. Det var fortsatt snakk om å bevare eksisterende konstruksjon, men bygge om innvendig samt et nytt tilbygg.

Gjenbruk

Eggen arkitekter AS har nå tegnet et forslag. Den lokale gravferdsmyndighet, menighetsrådet og begravelsesbyrået mener alle dette vil bli en god løsning. Bygget har en grunnflate på om lag 71 kvadratmeter (Bruttoareal).

– Det er fortsatt et lite og nøkternt bygg, skriver saksbehandler Jon Kristian Lomundal.

Det nye bygget vil få et takoverbygg som kan skjerme for nedbør. Taket er forholdsvis bratt og takflata blir derfor forholdsvis stor. Det nye taket er tenkt belagt med skiferstein tilsvarende kirka. I løpet av første halvår skal taket på Heggli barnehage skiftes. Her vil skifersteinen bli tatt vare på med det formål å bruke den på taket på det nye bårehuset.

Pårørende

Forholdene i det gamle bårehuset er ikke tilfredsstillende hverken i forhold til plass, kjøling eller sanitæranlegg. Det vil også være viktig å kunne tilby pårørende et verdig visningsrom i et nytt bårehus.

Den nye løsninga med rivning av eksisterende bygg og nybygg medfører en kostnadsøkning på inntil 600 000 kroner uten merverdiavgift. Det vil si at totalkostnaden er økt fra 1 200 000 til 1 800 000 kroner eksklusive merverdiavgift. Av dette utgjør om lag 300 000 kroner kjølecelle for seks kister.

Tiltaket finansieres ved låneopptak. Det foreslås at rådmannen gis fullmakt til å gjennomføre låneopptak og godkjenne endelige avdrags- og rentevilkår, herunder rentebinding i hele eller deler av lånets løpetid.

Les mer: