Det har i flere år vært behov for å utvide antall gravplasser ved Bjugn kirke. Nå er en ny skogsgravlund på trappene, med plass til 500 nye graver.

– Totalt er det snakk om fire nye felt, inkludert en gravlund for muslimske graver. Gravlunden skal ha et eget område for muslimske graver på grunn av krav til retning, forteller kirkeverge og prosjektleder Inger Murvold Knutsen.

Det er planlagt fire nye gravfelt vest for dagens gravlund ved Bjugn kirke. Kirkeverge Inger Murvold Knutsen leder prosjektet. Foto: Ina Marie Haugen

Utfordrende blåleire

Bjugn kommune har i dag fem kirkegårder. Ved Bjugn kirke har kapasiteten i lengre tid vært presset. Det skyldes blant annet at grunnforholdene dagens gravlund står på, gjør det umulig å drive gjenbruk.

– Det er veldig lite plass, og i tillegg ligger gravlunden på blåleire. Det medfører at vi ikke får gjenbruk av gravplassene, forteller Knutsen.

Fredningstid på ei grav med gode grunnforhold er cirka 30 år. Ved gravlunden i Bjugn er det graver som ikke kan brukes på nytt selv etter 80 år.

Skogsgravlund

Antallet innbyggere som sokner til kirka er økende, i tillegg til at langt flere enn på landsbasis velger nettopp kistegrav framfor kremasjon i Bjugn.

– Etter flere år med vurderinger har vi sett oss nødt til å tenke litt annerledes. Det var her ideen om en skogsgravlund kom. Det betyr at vi lar naturen inngå som en del av gravlunden, og at vi beholder noe av den naturlige vegetasjonen, forteller prosjektlederen.

Ifølge Knutsen finnes det eksempler på denne typen gravlunder i både Norge og Sverige.

Bjugn kirke ligger idyllisk til ved Bjugnfjorden. Antallet innbyggere som sokner til kirka er økende. Foto: Ina Marie Haugen

Vest for kirkegården

Etter en egnethetsundersøkelse utført av Asplan Viak, landet Bjugn kirkelige fellesråd på å benytte naturlandskapet vest for dagens kirkegård.

– Slik unngår vi å legge gravfeltene på dyrka jord, sier Knutsen.

Bjugn kommune skal etter planen kjøpe det aktuelle området på mellom 10 og 15 mål. Kommunestyret godkjente planene i februar i år, og kostnadene innarbeides i økonomiplan og framtidig budsjett.

Det er lagt opp til 30 muslimske graver og ytterligere tre gravfelt med plass til henholdsvis 245, 145 og 77 graver. Det vil bli lagt prosesjonsvei rundt feltene.

Parkpreg

Prosjektet har en estimert prislapp på 13,7 millioner kroner. Det inkluderer nytt driftsbygg til 3,3 millioner kroner, samt ny parkeringsplass med plass til 40 biler.

Målet er at den nye gravlunden skal ha et parklignende preg.

– Jeg tror det blir veldig fint, med trær, knauser og utsikt over Bjugnfjorden, sier Knutsen.

Det første spadestikket er planlagt i løpet av høsten 2018. Målet er at den nye gravlunden er ferdig høsten 2019.