– Jeg mener dette må sees i sammenheng med stor byggeaktivitet på nye boliger. Tilgangen på relativt rimelige nye boliger og gunstig finansieringssituasjon har gjort til at boligkjøpere som tidligere var interessert i bruktboligmarkedet, har gått til innkjøp av nyoppførte boliger, sier eiendomsmegler John Kolbjørn Baardsgaard i EiendomsMegler 1 Midt-Norge, til Fosna-Folket.

– Vi har ikke hatt noen vesentlig økning i antall flere bruktboliger for salg i Ørland i år kontra 2016. Men vi har hatt færre på besøk på de enkelte visningene enn normalt.

At Ørland kommune ikke har fått så mange tilflyttere som forventet, tror eiendomsmegleren kan skyldes flere årsaker.

– Det kan hende at usikkerhetsmomentet med støyproblematikk har resultert i at flere har flyttet nærmere kommunegrensen mot Bjugn (områder som for eksempel Opphaug og Ottersbo, som har en lavere kvadratmeterpris enn Brekstad) eller til Bjugn kommune.

Siden utgangen av andre kvartal 2012, like etter vedtaket om at Norges nye kampflybase skal ligge på Ørland flystasjon, har befolkningen i Ørland og Bjugn økt med 427 personer, ifølge tall for andre kvartal, presentert av Statistisk sentralbyrå. 259 av disse har flyttet til Bjugn og 168 til Ørland kommune.

Rolig

– Jeg som eiendomsformidler er veldig rolig med tanke på disse tallene. Jeg tror dette er en liten korreksjon i boligprisene på kort sikt, men at det kommer til å løse seg med et lengre perspektiv, sier Baardsgaard.

I forbindelse med blant annet utbygging av Ørland hovedflystasjon, har det vært forventet stor tilvekst av innbyggere i kommunene på Fosen. Men antallet tilflyttere har til nå ikke vært så høyt som forventet.

– Det er stor fremtidstro både hos kjøper og selger her på Fosen. Fremover vil det være noen eiendommer vi bruker lengre tid på å selge, men husk også at det er satt flere prisrekorder i samme periode. Attraktive objekter selger godt uansett marked.

Det tok i snitt 66 dager å selge en enebolig på Fosen det siste året. Snittprisen var på 2,1 millioner kroner.

Kunstig takst?

Tallene viser at det er ingen kommuner på Fosen det er dyrere å kjøpe enebolig enn i Ørland kommune. I snitt betalte boligkjøpere 18 531 kroner for hver kvadratmeter enebolig i Ørland kommune det siste året. Tilsvarende tall for Bjugn, Åfjord og Rissa er henholdsvis 14 880, 14 664 og 14 444 kroner.

Det innebærer at kvadratmeterprisen for en enebolig i Ørland kommune er 26,4 prosent høyere enn gjennomsnittet av de tre andre kommunene.

– Betyr disse tallene at takstene på boliger i Ørland kommune har vært kunstig satt og unaturlig høye; styrt av ønsker om rask profitt og ikke av markedsinteresse? Eller er det rett og slett en konsekvens av overskudd på boliger, og mangel på kjøpere?

– Når man takserer tar man gjerne utgangspunkt i lignende boliger som er omsatt i nærområdet og sammenligner beliggenhet og standard med andre objekter. Nå kan jeg kun snakke for Eiendomsmegler1, men våre takster har vært reelle ut i fra markedssituasjonen da vurderingen ble foretatt, sier Baardsgaard.

– I den grad du spør om det er noen som har bommet et sted, er det alltid utfordrende å estimere markedsverdi i et marked i endring. Men man må også ta med selgers prisforventning inn i sammenhengen her.

Eiendomsmegleren tror overskudd av boliger og mangel på kjøpere kan være en annen årsak til prisnedgangen.

– Også finansieringsreglene som tredde i kraft fra 1. januar 2017 - med egenkapitalkrav på 15 prosent for å stagnere den galopperende veksten i pressområder på landsbasis - har hatt sin tilsiktede effekt.

Fosen

Fosna-Folket har fått tilgang på tall fra 2013 frem til i dag. Tallene viser prisutviklingen for eneboliger, tomannsboliger, rekkehus og leiligheter for kommunene Ørland, Bjugn, Rissa og Åfjord, samt for hele Fosen samlet.

I Ørland kommune har kvadratmeterprisen for leiligheter falt med nesten femti prosent det siste året, fra 33 131 kroner til 18 214. Det skal presiseres at antallet solgte leiligheter er lav (rundt ti stykker årlig), slik at denne utviklingen ikke nødvendigvis er signifikant.

I Fosens største kommune, Rissa, har kvadratmeterprisen for eneboliger steget med 3,2 prosent, mens tilsvarende pris for leiligheter har steget med 18 prosent. I Åfjord har kvadratmeterprisen for eneboliger steget med 3,2 prosent.

– Når vi som eiendomsmeglere, advokater eller takstmenn skal estimere markedsverdien er det en kvalifisert antagelse av verdi. Fasit for markedsverdi får man først når boligen er solgt, sier Baardsgaard.

Fosna-Folket får opplyst at det er solgt 202 boliger på Fosen det siste året. 158 av disse er eneboliger.

Trondheim

Av tallene kommer det også frem at gjennomsnittsboligen i Trondheim koster nå kroner 3.140.480,-, en drøy million mer enn på Fosen.

– Boligprisene utviklet seg svakt i september i store deler av landet, og vi venter at boligprisene vil fortsette å falle frem mot nyttår, noe som er en normal sesongutvikling. Men styrken i prisnedgangen er sterkere enn vanlig og sterkere enn under det forrige boligprisfallet i Norge høsten 2013, sier administrerende direktør i Eiendom Norge Christian Vammervold Dreyer.

Så langt i år er det lagt ut 79 765 boliger for salg i Norge, noe som er 8,6 prosent flere enn i 2016.

– Usikkerheten om utviklingen i boligmarkedet er nå større enn på lang tid. Det er særlig knyttet spenning til om den avtagende trenden i befolkningsveksten vi har sett så langt i 2017 vil fortsette, samt hvor mange nye boliger som blir ferdigstilt i kvartalene som kommer, avslutter Dreyer.

Det er Eiendom Norge i samarbeid med mange av de store nasjonale eiendomsaktørene som har levert tallene, helt ned til kommunenivå, på bestilling fra Fosna-Folket.