Mandag ble ytterligere to drepte sauer funnet i Leksvik.

- Den ene sauen tilhørte oss og ble funnet ikke langt fra Gullhaugsetran, mens den andre lå i området ved Hårfjellet, forteller sauebonde og beitelagsleder Kristoffer Moan.

Statens Naturoppsyn skal tirsdag undersøke skadene på de to siste sauekadavrene. Selv om alt tyder på at bjørnen også her er skadevolder, må skadene dokumenteres før dette kan slås fast.

Sau på sau

Over ti drepte og to skadde sauer er funnet i Leksvik siden torsdag kveld forrige uke. I flere tilfeller er Statens Naturoppsyn helt sikker på at sauene er drept av bjørn, mens de bruker terminologien antatt sikker i noen tilfeller.

Den første skadde sauen ble torsdag kveld funnet ved Kulia like ved Kråkmoveien. Fredag ble drepte sauer funnet nord for Korpheiklompen og ved Lerstadsetran. Siden da har et nytt kadaver dukket opp ved Skalmeråssetran samt en skadd sau så langt sør som Kjerringklumpen.

Ifølge Moan og rovviltkontakt Leif Arne Jåma tyder det på at det er en god stund siden bjørnen var på Kjerringklumpen.

Antatt ferskt

Søndag ble et antatt ferskt kadaver funnet ved Moansetra nord for Leksvik sentrum. Mandagens funn av to nye sauer ved Gullhaugsetran og Hårfjellet bekrefter at bjørnen har vært i dette området.

- Eieren av sauen ved Hårfjellet hadde satt ned alarmtiden på radiobjellene. Kadaveret som ble funnet der har maks ligget der i ett døgn eller halvannet døgn, sier Moan.

Han spør seg nå om bjørnen har fortsatt ferden østover i retning Mosvik, eller om den kan ha snudd.

Moan påpeker at bjørnen har mye mat i området Flintheisetran – Kvennatjønna i Leksvik. En annen mulighet er at bjørnen har tatt seg ned til Verrabotn og fortsatt opp til Verrafjella igjen.

At bjørnen kan ha snudd og gått sørover igjen, er heller ikke utenkelig.

Dette angivelige bjørnesporet ble funnet ikke langt unna Moansetra.

Viltkamera

Fredag forrige uke innvilget Fylkesmannen én ukes fellingstillatelse på bjørn i Indre Fosen, Mosvik og deler av Verran. Tore Solli i Indre Fosen kommune sier at jakten per 12.00-tiden tirsdag er resultatløs.

Moan og gårdbrukerne tar nå i bruk flere hjelpemidler for å få dokumentert skadene på husdyrene samt for å spore opp bjørnen.

I dette området nord for Korpheiklompen har bjørnen drept flere sauer. Foto: Alexander Killingberg

- Vi setter opp viltkamera på alle sauekadavrene. Kameraet sender MMS-varsel når det er bevegelse ved kadaveret. Bjørnen har en tendens til å komme tilbake til sauene den har drept. Skadefellingslaget er i beredskap dersom det skulle komme et bilde. Da kan hundene klare å spore opp bjørnen, sier Moan.

For å ha en sjanse til å følge sporene etter bjørnen, mener beitelagslederen at de helst må være på plass ved sauekadaveret innen sju timer etter at sauen er drept.

Leting i hele natt

Moan har også hyret inn såkalte kadaverhunder. I første omgang ble dette gjort for å dokumentere skadene. Moan påpeker også at funn av ferske kadaver kan gjøre det mulig å spore opp bjørnen. En ekvipasje med hund og fører ankom fra Dombås sent mandag kveld.

- Vi gikk i hele natt fra Meltingveien, via Hårfjellet og over til Solia, forteller han.

Her dokumenterer rovviltkontakt Leif Arne Jåma i Statens Naturoppsyn skadene på en drept sau i bekken nord for Korpheiklompen i Leksvik.

Nattens leting ble imidlertid resultatløs. Det var leder Nils Steinvik i Norske kadaverhunder og hunden Basse som deltok i nattens søk.

- Godt trente hunder er i stand til å finne en liten beinbit, så for en godkjent kadaverhund er det relativt kurant å finne sauekadaver. Utfordringen er imidlertid å få dem inn i luktgata. Hunden kan passere et kadaver en halv meter unna dersom vinden står feil. Derfor er det ikke bare hunden som må være god. Hundeføreren må også lede den og bruke vinden, forklarer han.

Norske kadaverhunder har så langt 190 godkjente ekvipasjer (hund og fører) i hele landet.

- Men vi har ingen på Fosen, hinter Steinvik.

Planlegger rute

Tirsdag ettermiddag ankommer nok en kadaverhund med fører fra Trondheim. I skrivende stund er beitelaget og hundeførerne i ferd med å planlegge hvor de skal ta opp jakten etter nye kadaver.

- Hele området fra Flintheisetran og til Kvennatjønna er aktuelt. Der er det veldig mye sau. For å kartlegge skadene, er området mellom Moansetran og Korpheiklompen også interessant. Dette er et stort område, men det er vanvittig mye sau mellom der, påpeker Moan.

Denne bjørnen ble fanget på et viltkamera på grensa mellom Namdalseid og Osen for om lag en måned siden. Det er trolig denne bjørnen som nå er i Leksvik. Foto: Viltkamera