En niende sau overlevde det som trolig er bittskader fra bjørn.

- Det virker som bjørnen tar flere sauer i det samme område når den først har tatt en der, sier rovviltkontakt Leif Arne Jåma i Statens Naturoppsyn til Fosna-Folket tidlig søndag ettermiddag.

Det tikket da stadig inn nye meldinger om døde sauer som han må ut for å dokumentere skadene på.

Sau på sau

For over to uker siden ga Fylkesmannen fellingstillatelse på bjørn i Indre Fosen samt deler av Verran og Åfjord etter at totalt fire sauer ble funnet drept ved Krokvatnet i Indre Fosen, på Bergmyran og i Grønlia mellom Verran og Åfjord. Den påfølgende jakten på bjørnen forble resultatløs.

Torsdag kveld ble en sau funnet skadet ved Kulia i Leksvik. Statens Naturoppsyn konkluderte med at skadene etter alt å dømme var påført av bjørn. Fylkesmannen innvilget da på ny fellingstillatelse på bjørn, denne gang i Indre Fosen, Mosvik og deler av Verran.

Fredag kveld dro en 10-15 mann ut i felten for å se etter flere drepte eller skadde sauer. Ved Lerstadsetran og nord for Korpheiklumpen ble til sammen sju drepte sauer funnet. På lørdag ble nye sauekadaver påtruffet.

Korpheiklumpen ligger i ringen til venstre i bildet. Her ble fire kadaver funnet fredag. I den midterste ringen ligger Lerstadsetran hvor tre kadaver ble funnet fredag kveld. Ringen helt til høyre angir Kulia hvor den skadde sauen ble påtruffet torsdag kveld.

Død sau i bekken

Fosna-Folket var med da rovviltkontaktene Leif Arne Jåma og Johan Kvernland fra Statens Naturoppsyn lørdag dro ut for å dokumentere skadene på de døde sauene nord for Korpheiklumpen i Leksvik. I en bekk like nord for klumpen ble den første drepte sauen funnet. En enorm sverm med fluer og mygg svirret over det døde kadaveret.

Rovviltkontakt Jåma gikk først ut i elva og tok bilder av sauen slik bjørnen hadde lagt den ifra seg.

Rovviltkontakt Jåma skaffer seg en første oversikt over skadene. Foto: Alexander Killingberg

Deretter måtte Kvernland dra kadaveret inn til bredden slik at det ble lettere å undersøke sauen.

- Den har nesebitt, noe som er typisk for bjørn, fortalte Jåma.

- Klassisk for bjørn

For å få en best mulig oversikt over skadene, er rovviltkontaktene avhengig av å flå sauen. Kvernland tok seg av den jobben.

- Ved å brette ut skinnet, ser vi skadene bedre, påpekte Jåma.

Han og Kvernland konkluderte senere med at sauen var drept av bjørn.

Mens en enorm sverm av fluer svirrer rundt dem undersøker rovviltkontaktene skadene. Foto: Alexander Killingberg

- Skadetegnene er klassisk for bjørn. Vi har nesebitt, fangmerker på siden og bitesår over ryggkulen, forklarte Jåma.

Han og Kvernland dokumenterte skadene på ytterligere tre sauer i det samme området lørdag. Konklusjonen var den samme: Tatt av bjørn.

Tror den er i Indre Fosen

Per i 12.00-tiden søndag ettermiddag var jakten på bjørnen i Leksvik resultatløs. De døde sauene som er funnet, er drept for flere dager siden. Dermed er det vanskelig å oppta jakten. En bjørn kan også bevege seg mange mil bare på ett døgn.

- Tror du bjørnen fortsatt er i området?

- Ja, i hvert fall i Indre Fosen, svarte rovviltkontakt Jåma da Fosna-Folket spurte ham lørdag.

Jåma har vært ute for å dokumentere skadene på alle de bjørnedrepte sauene i Indre Fosen de siste ukene. Han har derfor en unik anledning til å sammenligne skadene. Jåma forteller at det samme mønsteret går igjen med nesebitt, fangmerker og oppspiste jur.

Den drepte sauen i bekken nord for Korpheiklumpen hadde ikke bjørnen forsynt seg noe særlig av.