- Funnet av den skadde sauen ble innmeldt søndag. Jeg undersøkte sauen i går. Den ble funnet på toppen av Kjerringklumpen, men om angrepet skjedde der, er usikkert. Jeg fant nesebitt på sauen. I tillegg var den snudd rundt slik at det var bitt i brystfeita på den. Det var også lange striper bakover sidene på den, noe som kan være tegn etter fangmerker. Skadene er typiske for bjørn, sier rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn Leif Arne Jåma til Fosna-Folket mandag.

Statens Naturoppsyn hadde på det tidspunktet ikke konkludert med at det er bjørnen som har skadet sauen ved Kjerringklumpen.

Hvor er bjørnen?

Selv om bjørnen kan ha vært så langt sør som Kjerringklumpen, er den trolig på andre kanter nå. Sauen ved Kjerringklumpen kan ifølge Jåma ha blitt angrepet for så mye som en uke siden.

Det antatt ferskeste sauedrapet er den sauen som ble funnet drept ved Moansetra i 12.00-tiden søndag.

- Har du noen formening om hvilken retning bjørnen beveger seg i nå?

- Nei. Men dersom kadaveret ved Moansetra er det ferskeste, så kan den ha gått østover, men dette blir bare gjetning, mener rovviltkontakt Jåma.

Melding på melding

Siden fredag har han dokumentert skadene på en rekke sauer ved Lerstadsetran, i Kulia, nord for Korpheiklompen, ved Moansetra, ved Skalmeråssetran og ved Kjerringklumpen. To av sauene har overlevd det som trolig er et bjørneangrep, mens resten er drept. I de fleste tilfellene er Statens Naturoppsyn sikre på at bjørnen er skadevolder.

Her i terrenget nord for Korpheiklumpen har bjørnen drept flere sauer. Foto: Alexander Killingberg

- I dag fikk jeg en ny melding om et sauekadaver nord for Korpheiklompen.

- Det kommer stadig inn nye meldinger?

- Det gjør det. Og vi prøver å ta unna undersøkelsene fortløpende. Det går greit ennå, men det blir lange dager. Jeg var ikke hjemme før halv tre i natt, forteller rovviltkontakt Jåma.

Rovviltkontakt Leif Arne Jåma undersøker skadene på en sau i bekken nord for Korpheiklompen. Foto: Alexander Killingberg

Hyrer inn hunder

Beitelagsleder Kristoffer Moan i Leksvik har nå hyret inn såkalte kadaverhunder.

- De har en eksepsjonell nese. I det terrenget vi holder på nå er de en fantastisk ressurs, sier han.

Målet er at hundene skal spore opp sauekadaver. I det tettvokste terrenget er det vanskelig å finne dem uten hjelpemiddel.

- I første omgang ønsker vi å kartlegge skadene som har skjedd. Vi håper jo at det ikke er så ille som vi tror. Om vi finner søyene, har vi også en mulighet til å finne lamma. På et vis er det tragisk, men det er en bonus om vi finner et ferskt kadaver som kan gi oss mulighet til å lykkes i jakta, sier Moan.

Fylkesmannen innvilget fredag felingstillatelse på bjørn i Indre Fosen, Mosvik samt deler av Verran. Per mandag ettermiddag var jakten resultatløs.

Det er imidlertid funnet et angivelig bjørnespor i nærheten av Moansetra. Dette anslås å være et par dager gammelt.

Dette er trolig et bjørnespor og ble funnet i nærheten av Moansetra. Det er anslått at det kan være et par dager gammelt.