Det var under et kommunestyremøte i Indre Fosen 24. april at politikerne skulle behandle en søknad fra den private barnehagen Borgly om å øke antall ekvivalenter (plasser) fra 31 til 42. Innstillinga fra rådmannen var å si nei til utvidelsen, da det var ledig kapasitet i de to barnehagene i Vanvikan krets.

Ap fremmet forslag

Det ble også påpekt at en eventuell utvidelse ved Borgly barnehage ville få konsekvenser for planene om å bygge en ny kommunal barnehage i Vanvikan.

I behandlinga av saken fremmet Marthe Småvik (Frp) forslag om å innvilge søknaden fra Borgly om 42 ekvivalenter. Knut Ola Vang (Ap) støttet også dette, men fremmet flere tilleggspunkter til oppvekstutvalgets forslag til vedtak. Et av disse tilleggspunktene lyder som følger:

«Ny kommunal barnehage i Vanvikan planlegges med et redusert antall ekvivalenter i forhold til dagens antall. Antall ekvivalenter tilpasses prognosen for befolkningsutviklingen i Vanvikan krets 2018-2040, og antall ekvivalenter hos Borgly barnehage».

Får konsekvenser

Forslagene fra Vang (Ap) fikk 31 stemmer ved voteringa, og ble dermed vedtatt. 14 representanter, deriblant fra Senterpartiet og SV, stemte imot forslagene.

Et par måneder etter kommunestyrevedtaket, nådde nyheten foreldregruppa ved Vanvikan barnehage. De er dypt skuffet over at de ikke ble informert i saken, og mener vedtaket vil få store konsekvenser for framtida til Vanvikan barnehage.

– Vi fikk vite om dette først i forrige uke. De vil redusere antall ekvivalenter ved barnehagen, som i praksis betyr at man kutter fra fire til tre avdelinger og må si opp ansatte, sier Rannveig Jøssund i foreldregruppa ved Vanvikan barnehage.

Opprop for barnehagen

Sammen med Ingvild Alseth og Cathrin Darell Rian har hun engasjert seg sterkt i saken, og har nå dannet en Facebook-gruppe med navnet «Opprop for Vanvikan barnehage».

De viser til barnehagelovens paragraf fire som sier at barnehageeier, som er Indre Fosen kommune, skal sørge for at «saker av viktighet» forelegges foreldrerådet og samarbeidsutvalget ved den aktuelle barnehagen.

– Det er ikke gjort. Vi har ikke fått mulighet til å uttale oss i det hele tatt, og vi føler at kommunen har gått bak ryggen vår, sier de.

Fra 72 til 56 plasser

Vanvikan barnehage har i dag 72 plasser, og 10 av disse var ledige da kommunestyret behandlet saken. I saksframlegget fra rådmannen heter det at det trolig vil være tilstrekkelig å bygge ny kommunal barnehage i Vanvikan med plass til 56 ekvivalenter (16 småbarn under tre år og 24 storbarn over tre år), dersom Borgly skulle få godkjenning for 42 ekvivalenter.

Dersom politikerne ikke hadde innvilget søknaden fra Borgly barnehage ville den nye kommunale barnehagen i Vanvikan hatt behov for 67 plasser.

Fordeling mellom barnehagene

11 ekstra ekvivalenter ved Borgly barnehage gir en årlig kapitalkostnad på ca. 114 000 kr per år, mens 11 ekstra ekvivalenter ved Vanvikan barnehage ville gitt en årlig kapitalkostnad på ca. 125 000 kr per år.

«Det skiller kun 11 000 kr i årlige kapitalutgifter på de to ulike beregningene. Med den usikkerheten som ligger i beregningene, må en kunne si at det ikke blir noen forskjell i kapitalutgifter for kommunen om de 11 ekvivalentene plasseres i Borgly barnehage eller i Vanvikan barnehage», heter det i saksframlegget.

Nedgang i antall barn

Rådmannen pekte samtidig på befolkningsprognoser som viser en kraftig nedgang i aldersgruppa 0 til fem år i perioden 2018 til 2014 i Vanvikan krets.

– Dette er stikk i strid med andre tall fra Statistisk sentralbyrå. Ja, det har vært ledig kapasitet ved barnehagen de siste to årene, men til høsten er det kun tre ledige plasser, sier foreldregruppa og mener det vil være behov for flere enn 56 ekvivalenter ved den kommunale barnehagen i framtida.

Foreldre og flere barn ved barnehagen var fredag samlet i Arntfjæra for å markere at det er her de ønsker at den nye barnehagen skal bli bygd - med fire avdelinger. Foto: Privat

Stemte imot

Raymond Balstad (Sp) var blant dem som stemte imot forslaget om å gi Borgly barnehage 42 ekvivalenter, og å redusere antall plasser ved den kommunale barnehagen i kretsen.

– Saken handlet i utgangspunktet om Borgly barnehage, og administrasjonens innstilling var å si nei til en utvidelse. Så var det noen som hadde tatt for mye Möllers tran, for plutselig var det flertall for å innvilge 42 ekvivalenter ved Borgly, samt å redusere tilsvarende ved Vanvikan barnehage, forteller Balstad.

Balstad sier han ble svært overrasket over vedtaket.

Raymond Balstad (Sp) stemte imot forslaget fra Ap. Foto: Arkiv

– Oppsiktsvekkende

– Jeg tror ikke alle politikerne var klare over hvilke konsekvenser dette ville få. Det er oppsiktsvekkende at enkelte politikere er villig til å si opp offentlige ansatte til fordel for en større privat barnehage. Jeg tror det blir knalltøft for dem å stå i dette, sier han.

Han presiserer at han ikke har noe negativt å si om Borgly barnehage.

– Men vi sitter midt i et utredningsarbeid for en ny barnehage, og da burde vi drøftet saken mye grundigere. Vi burde lyttet til innstillinga fra oppvekstutvalget om å øke ekvivalentene ved Borgly til kun 36.

Kalde føtter

Ifølge Balstad er det nå flere partier i Indre Fosen som har fått kalde føtter for vedtaket de fattet.

– Jeg håper at de snur. Ingen ønsker å stå med svarteper i barnehagesaken, særlig når det nærmer seg valg. At vi plutselig skal si opp offentlige ansatte uten grundig diskusjon, det synes jeg er svært beklagelig, sier Balstad.

Posisjonspartiet Senterpartiet danner flertall med Høyre i kommunestyret i Indre Fosen. De kunne i teorien avgjort saken, men Høyres representanter stemte for forslaget fra Ap.

Vil ta opp saken på nytt

– Saken handlet om Borgly barnehage, og ikke om Vanvikan barnehage. Tilleggspunktet om en reduksjon ved Vanvikan barnehage falt under radaren vår, og vi hadde ikke til hensikt å legge en føring om at den nye kommunale barnehagen skal bygges for færre barn enn i dag, sier Daniel Fenstad (H).

Fenstad opplyser at Høyre nå har sendt et brev til rådmannen der de ber om at saken legges fram for kommunestyret på nytt, der punktet om reduksjonen ved Vanvikan barnehage fjernes.

– Vi har rett og slett gjort en tabbe her. Saken handlet om Borgly, og vi burde fanget opp punktet om Vanvikan barnehage. Det var en glipp og vi ønsker å rette opp i det, sier Fenstad.

– En glipp

Han avviser at partiet snur i saken kun fordi det nærmer seg kommunevalg.

– Det er absolutt ikke tilfelle. Det gikk under radaren vår under møtet. Vi har et arbeidsgiveransvar ovenfor våre ansatte, og vi ville aldri lagt ned en kommunal barnehageavdeling i en slengbemerkning.

– Men det var det dere i praksis gjorde?

– Ja, men det var som sagt en glipp fra vår side. Derfor har vi bedt om at saken kommer opp på nytt, svarer Fenstad.

– Uheldig formulering

Knut Ola Vang (Ap), som fremmet forslaget med de ulike tilleggspunktene for kommunestyret, sier til Fosna-Folket at også Arbeiderpartiet har snudd i saken.

– Sett i ettertid var det en uheldig formulering, og vi går inn for å endre vedtaket, sier Vang.

– Årsaken til at punktet ble tatt inn var at de som støttet vedtaket ønsket å vise økonomisk forsvarlighet, da en ren utvidelse av ekvivalenter i utgangspunktet kan være en økonomisk risiko for kommunen, forklarer Vang om hvorfor han fremmet forslaget.

Knut Ola Vang (Ap) var den som fremmet det omstridte forslaget. Foto: Alexander Killingberg

Forstår reaksjonene

Han mener punktet nå bør endres til at en ny barnehage i Vanvikan «planlegges etter befolkningsutvikling, kommunal økonomi og antall ekvivalenter hos Borgly barnehage».

– Det blir mer korrekt, og jeg vil anbefale min gruppe å støtte en slik endring.

Han sier han forstår at reaksjonene blant foreldre er sterke.

– Men samtidig tror jeg, etter vedtaket om etablering av ny videregående skole og ulike boligprosjekter, at alt ligger til rette for tilflytting og økt behov for barnehageplasser i Vanvikan, sier Vang.

Arbeiderpartiet vurderte saken slik at dersom Borgly ikke fikk utvidet antall ekvivalenter, ville det bety kroken på døra.

– Akutt utfordring

– Mange vil mene at Ap ikke på noen måte bør støtte at private aktører skal få bedre rammebetingelser. Vi vurderte saken slik at dersom Borgly ikke fikk utvidet antall ekvivalenter så ville det bety en nedleggelse. En nedleggelse av mange arbeidsplasser, hovedsakelige kvinnearbeidsplasser, i vår kommune er uheldig, og ville også satt kommunen i en akutt utfordring med tanke på barnehageplasser, sier Vang.

Hatt møter med barnehagen

Rådmann Vigdis Bolås i Indre Fosen kommune sier til Fosna-Folket at kommunen som barnehageeier ikke hadde mulighet til å orientere foreldre og ansatte ved Vanvikan barnehage i forkant av behandlinga i april.

– Dette kom som et forslag direkte i møtet, og vi i administrasjonen hadde ingen mulighet til å informere om dette på forhånd. Nå har vi hatt møter med barnehagen i etterkant, senest torsdag forrige uke, der vi har snakket om dette tilleggspunktet. Vi kommer til å legge fram saken på nytt for å behandle akkurat dette om Vanvikan barnehage, sier rådmannen.

Neste kommunestyremøte i Indre Fosen er 13. september.