Den 15. mars møtes fellesnemnda for nye Ørland kommune.

Der skal de diskutere to kandidater til jobben som kommunens nye rådmann bak lukkede dører.

Innstillingsutvalget foreslår Emil Raaen og Marit Ervik som de to kandidatene til jobben.

En tredje kandidat, som var unntatt offentlighet, trakk sin søknad. Det synes Ørland-varaordfører Finn Olav Odde (Sp) er synd.

Tredje kandidat

- Vi fikk innstillingen fra bemanningsbyrået Search House. De kom med tre gode kandidater. Jeg synes det er fryktelig synd at han som var unntatt offentligheten trakk sin søknad. Jeg tror den tredje kandidaten som trakk seg kunne vært enda bedre, sier Odde.

Han satt sammen med to tillitsvalgte, ordførerne, varaordførerne, posisjonslederne og opposisjonslederne i de to kommunen i Innstillingsutvalget.

- De to kandidatene vi har er gode. Jeg tror resultatet blir bra, sier Odde.

Tvangssituasjon

Varaordføreren sier situasjonen med å ansette ny rådmann er spesiell ettersom Ørland og Bjugn ikke selv har valgt å slå seg sammen, men Stortinget har tvangssammenslått de to kommunene.

- Det ville vært en helt annen situasjon om vi ikke var tvangssammenslått. I Indre Fosen har de hatt en annen prosess siden man har vært enige om å slå seg sammen, sier Odde.

Kameler

- Nå deler vi ut kortene for å få lagt kabalen i den nye kommunen. Politikere må svelge kameler nå for å få på plass det som skal til for at den nye kommunen blir best mulig og at vi får det til, sier Odde.

- Noen vil kanskje oppleve det som at man vinner og taper, men det viktigste er å få ansatt en prosjektleder nå. Prosjektlederen er viktig i sammenslåingsprosessen, og ikke minst som sjef for rundt 900 kommunalt ansatte i den nye kommunen, sier varaordføreren.

- Den vi ansetter som rådmann bør få ro og tillit til å bygge ny kommune. Jeg tror kandidatene til rådmannsjobben vi legger frem kan gjøre en god jobb. Det blir helt opp til fellesnemnda hvem man ansetter, sier Odde.

- Ingen kommentar

Varaordfører i Bjugn, Hans Eide (Sp) ønsker ikke å kommentere prosessen rundt ansettelse av ny rådmann.

- Det er en lukket prosess og jeg har ikke noen kommentar til, sier Eide.

Han sier at Senterpartiet i Bjugn og i Ørland ikke har hatt noen partibehandling på rådmannssaken.

- Vi har to årsmøtevedtak om å starte sammenslåingsprosess. Eide tror de vil komme i gang med den prosessen etter sommeren.

- Jeg tror vi starter på prosessen om å slå sammen de to partiene så tidlig som mulig på høsten, sier Eide.

- Åpne så mye som mulig

Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) er leder i fellesnemnda og dermed den som styrer ordet i fellesnemndas møter, og også den lukkede saksbehandlingen av rådmannsansettelsen.

Myrvold ønsker ikke å kommentere innholdet i innstillingen til møtet eller prosessen dit siden saken går for lukkede dører.

- Har du tenkt på å åpne møtet før endelig votering om ansettelse av ny rådmann?

- Jeg har tenkt på det. Det er mange ulike alternativ, sier ordføreren.

- Det kommer an på prosessen i fellesnemnda. Jeg mener det er i fellesnemndas interesse å åpne opp så mye som mulig, men det kommer an på diskusjonen og behandling av saken hvordan det skjer. Votering er noe som må adresseres når vi setter møtet, utdyper Myrvold.

Myrvold sier han ikke vil spekulere i hvordan Ørland kommune eventuelt går frem for å få på plass en erstatter for Marit Ervik som kommunalsjef for helse og velferd i kommunen dersom Ervik ansettes som ny rådmann.

- Konstituering

Heller ikke Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) ønsker å kommentere innholdet i saken om ansettelse av ny rådmann før torsdagens lukkede behandling.

- Jeg ønsker heller ikke å kommentere søkeren som trakk sin søknad og ikke ønsket å bli offentlig kjent, sier Undertun.

Dersom fellesnemnda ansetter Emil Raaen som prosjektleder for kommunesammenslåingen, og dermed også blir den nye rådmannen fra 2020, vil Bjugn måtte få på plass en ny rådmann.

- Om det blir aktuelt å få på plass en ny rådmann, tror jeg konstituering vil være det beste alternativet. Det er det som vil være smartest for den nye kommunen, mener ordføreren.

- Ansettelse av prosjektleder og ny rådmann er en viktig sak for den nye kommunen. Det er kanskje viktigst for de kommunalt ansatte. Jeg mener innstillingsutvalget har landet på en klok avgjørelse, sier Undertun.

Kandidatene selv

Marit Ervik sier hun ikke ønsker å kommentere at innstillingsutvalget har henne som en av to kandidater til rådmannsjobben.

- Som kjent er jeg offentlig søker på stillingen, men har ingen kommentar til prosessen, sier Ervik.

Emil Raaen ønsker heller ikke å kommentere saken.

- Saken er unntatt offentlighet og jeg kan ikke kommentere den, sier Raaen.

- Har du lyst til å bli rådmann? Er du motivert for jobben?

- Ingen kommentar. Jeg kan kommentere saken etter behandling på torsdag dersom det er aktuelt, sier Raaen.

Behandlingen

Fellesnemnda møtes i Store sal i Ørland kultursenter torsdag ettermiddag. Der står tre saker på sakslista. «Ansettelse av prosjektleder/rådmann nye Ørland kommune» er den første saken på lista, men fellesnemnda kan også velge å behandle sakene i en annen rekkefølge.

Behandlingen av saken skal skje for lukkede dører. Fellesnemnda står fritt til å ansette noen som ny rådmann i møtet, men nemnda kan også utsette behandling av saken eller ende opp med ikke å ansette noen av kandidatene som ny rådmann.