- Ansettelsen kommer som en lukket sak for fellesnemnda i møtet den 15. Det er viktig og riktig at vi følger de formelle reglene, og saken vil være sendt ut innen fristen på «normalt fem dager» før møtet. Et av de snodige utslagene av at Ørland og Bjugn ikke er på felles IKT-plattform i dag er at en del av formalitetene ikke var på plass for å sette saken opp på saksliste når den første utgaven av innkallingen til møtet ble gjort, sier Ørland-ordfører og leder av fellesnemnda, Tom Myrvold (H).

Først har et bemanningsbyrå testet og dybdevurdert kandidatene.

Så har et innstillingsutvalg der politikere og tillitsvalgte for kommunalt ansatte kommet med sin innstilling.

Den 15. mars skal fellesnemnda behandle ansettelse av ny rådmann.

Der skal de behandle to kandidater bak lukkede dører.

Unntatt offentlighet

Kommunelovens § 33 krever at fellesnemnda lukker møtet når de skal behandle ansettelsen av ny rådmann.

«Et folkevalgt organ skal vedta å lukke et møte når det skal behandle en sak som angår en arbeidstakers tjenstlige forhold.» lyder det tredje punktet i paragrafen.

- Saken blir delt ut i møtet til de som har innsyn i den i henhold til regelverket. Det gjelder medlemmene i fellesnemnda og kontrollutvalgene i de to kommunene. Det blir også anledning for disse for å se saken hos administrasjonen på de to rådhusene i tråd med vanlig praksis, sier Myrvold.

Prosessen

Det var fem søkere til jobben som rådmann for den nye kommunen. Den nyansatte rådmannen vil være prosjektleder for kommunesammenslåingsprosessen mens dagens Ørland og Bjugn kommuner vil ha sine egne rådmenn frem til 2020.

- Vi hadde flere kandidater inn til førstegangsintervju og møte med innstillingsutvalget. Så har vi gjennomført en dybdeevaluering av flere kandidater før vi avrapporterte før innstillingsutvalgets møte den 27., sier managing partner Jan Gunnar Storli i bemanningsbyrået Serach House.

Innstillingsutvalget består av to tillitsvalgte, en fra Ørland og en fra Bjugn og politikerne som sitter i arbeidsutvalget for kommunesammenslåingen. Der sitter ordfører, varaordfører, posisjonsleder og opposisjonsleder i begge de to kommunene.

- Innstillingsutvalget har kommet med en innstilling med prioriterte kandidater. Vi har hatt en god og tydelig prosess rundt ansettelse. Det er vanlig med søkere som er unntatt offentlighet for denne typen lederstillinger. Det er godt kvalifiserte søkere fellesnemnda får presentert, sier Myrvold.

- Jeg tør ikke spekulere i om fellesnemnda kommer til å ansette en rådmann den 15.

Stor interesse

Personal- og organisasjonssjef Arild Risvik i Bjugn kommune har vært ansvarlig for ansettelsesprosessen fra administrasjonens side.

- Det er knyttet stor interesse til en ansettelsessak på rådmannsnivå. Det blir ikke mindre spennende når det gjelder to kommuner som skal slå seg sammen. Det er alltid en utfordring når søkere er unntatt offentlighet. Våre to interne søkere er offentlig kjent, og de har vært med i løpet som alle andre, sier Risvik.

Det er kommunalsjef Marit Knutshaug Ervik i Ørland kommune og dagens Bjugn-rådmann Emil Raaen som er disse interne søkerne.

Ikke avklart

Fredag hadde innstillingsutvalget et møte selv om de ga sin innstilling i slutten av februar.

- Innstillingsutvalget har hatt et møte i dag for å snakke om noen uklarheter om saksgang. Det har vært noe murring, og da er det alltid lurt å avklare hva som er opphavet og å snakke sammen, forklarer Myrvold, som skal ha bedt om møtet.

- Jeg tror innstillingsutvalget er like spent som oss andre på hvem den nye rådmannen blir. Jeg har ikke kjennskap til møtet på fredag, sier Risvik.

- Jeg har hatt gleden av å ha vært med i en prosess for å bli tilsatt som rådmann. Ingenting er avgjort før fellesnemnda fatter et vedtak, sier personalsjef Arild Risvik i Bjugn kommune som har hatt det administrative ansvaret for ansettelsesprosessen, sier personalsjefen.

Tror på ansettelse

Flere kilder bekrefter til lokalavisa at innstillingsutvalget presenterer to kandidater til rådmannsjobben.

Disse står oppført i prioritert rekkefølge som et førstevalg og et andrevalg.

Men fellesnemnda bestemmer selv fritt hvem de ansetter i stillingen, eller de kan utsette en ansettelse når de møtes i neste uke.

- Vi har kvalifiserte kandidater. Det har vi sagt hele veien. Jeg har ikke noen grunn til å tro noe annet enn at fellesnemnda ansetter ny rådmann den 15. Det har vært en ryddig prosess i henhold til hvordan ansettelsesprosesser skal være, sier Arild Risvik.