- En effektiv arealbruk i sentrumsområdene vil redusere presset på landbruks- og naturområdene som ligger omkring kommunesenteret. Dette er særlig viktig i Brekstad, som omkranses av store sammenhengende jordbruksarealer og hvor alternativene til ubyggingsareal er svært begrenset, skriver Fylkesmannen i sin høringsuttalelse til sentrumsplan for Brekstad.

Etter Fylkesmannens opptelling innebærer den nye sentrumsplanen krav til minimum 535 nye boliger sammenlignet med 900 i dagens gjeldende planverk.

Som et minimum, vil de ikke godkjenne en plan som reduserer tettheten fra dagens regulering.

Ørland bondelag sier nybygg i sentrum må være leilighetshus og blokkbebyggelse.

Innsigelse

Fylkesmannen har innsigelsesrett for kommunale arealplaner. Det betyr at de kan stoppe reguleringen dersom kommunen ikke imøtekommer kravene de setter som vilkår for at Ørland gjennomfører ny regulering av sentrum.

- Ut fra SPR-BATP, jordlova § 9 og nasjonale føringer for jordvernet, herunder nasjonal jordvernstrategi, må arealutnyttelsen innen planområdet økes betydelig. Vilkåret er knyttet til både for lav boligtetthet for flere av områdene og manglende minimumskrav til utnyttelsen av andre formål enn bolig. Som et minimum legger vi til grunn at nivået i gjeldende områderegulering videreføres, skriver Fylkesmannen som et vilkår for å godkjenne en ny plan.

- Fylkesmannen imøteser en dialog med kommunen for å finne hensiktsmessige løsninger.

I tillegg stiller Fylkesmannen krav til at det ikke blir lov med mer parkeringsareal i området enn den gjeldende reguleringen, krav til støynivå fra flystøy og trafikkstøy, og et minimum av grønne områder i tilknytning til Brekstadbukta langs strandlinja.

Grønn strek

Fylkesmannen råder også Ørland kommune til å innarbeide dagens grense mellom utbyggingsområder og omkringliggende landbruks- og naturområder som en langsiktig grense, eller grønn strek i planen.

- Fylkesmannen bemerker at det ikke kan påregnes omdisponering av dyrka mark rundt dagens sentrumsområde. Ut fra Brekstads beliggenhet midt i matfatet, er dette et viktig og riktig grep med tanke på framtidig arealdisponering, skriver Fylkesmannen.

Ørland bondelag skriver også i sin høringsuttalelse til planen at ønsket om å bevare matjorda som omkranser Brekstad er viktig.

- Nybygg i Brekstad sentrum må være leilighetshus og blokkbebyggelse. Personer som ønsker å bygge eneboliger eller rekkehus bør henvises til andre steder i kommunen slik som Kleivanområdet. Et bilbasert tettsted med lange avstander, lav utnytting av arealene og som eser utover uerstattelig matjord hører etter vårt syn fortiden til, skriver bondelaget.

LES OGSÅ: Ber med seg Bjugn på nytt helsebygg

Skryt fra fylket

Trøndelag fylkeskommune skryter av arbeidet kommunen har gjort for å bevare kulturhistoriske siktlinjer i planverket i sin høringsuttalelse.

- Områdereguleringen legger opp til at byggehøyder og tetthet i sentrum skal tilrettelegges slik at siktlinjer mellom kulturhistorisk verdifulle områder opprettholdes. Dette gjelder i særdeleshet kulturmiljøet på Viklem og Austråttborgen. Det er gjort til et vesentlig poeng at forståelsen av det historiske ørlandslandskapet med Viklemshaugen og kirka som toppunkt ikke forsvinner bak ny høy bebyggelse.

- Riksantikvaren og fylkeskommunen ser svært positivt på at dette momentet er ivaretatt i bestemmelsene gjennom fastsettelse av maksimale byggehøyder og konkrete siktlinjer, skriver de.

Byggehøydene i planen må balansere hensyn til sikt, og fortetting gjennom bygg i mange etasjer.

Veier og fergekai

I sin høringsuttalelse skriver Felleskjøpet at veier rundt deres anlegg ved Brekstad havn kan måtte opphøre dersom kommunen velger vegtraséene slik som planlagt.

- Felleskjøpet vil igjen protestere på at kommunen nå vil legge til rette for vei over Felleskjøpet sin eiendom og lageret må da avvikles. Med bakgrunn i ovennevnte vil ikke Felleskjøpet kunne akseptere at kaldtlageret på kaia blir ekspropriert grunnet ny vei og at Felleskjøpets avdeling på Brekstad må opphøre, skriver bedriften.

- Vi anmoder derfor at Ørland kommune finner løsninger slik at Felleskjøpet fortsatt kan opprettholde en funksjonell og operativ avdeling på Brekstad, skriver de videre.

- Felleskjøpet god dialog med kommunen og vi skal avholde møte med dem i løpet av februar måned. Jeg regner da med at kommunen vil komme med gode løsninger til Felleskjøpet sine innsigelser, skriver Eirik Jensen i Felleskjøpet i en epost til Fosna-Folket.

Vegvesenet kommer også med innspill om trafikkavvikling i forbindelse med den nye fergekaia på Brekstad, men signaliserer ikke at de vil komme med innsigelser dersom kommunen ikke tar inn endringsforslagene.

Kommunen skal behandle høringsinnspillene før planen går gjennom annengangs behandling politisk. Kommunestyret vil trolig ta endelig stilling til planen før sommeren.