- Et nyoppført rekkehus på 120 kvadratmeter sentralt på Ørlandet ligger ofte i prisklassen mellom tre og fire millioner kroner. Tilsvarende sentralt i Trondheim, vil rekkehuset lett koste fem-seks millioner. Besparelsen ved å bo på denne siden av fjorden ligger fort på en til to millioner, sier Rune Hallan, eiendomsmegler i Heimdal eiendomsmegling.

I slutten av september legges et nytt boligfelt på Søtberget på Opphaug i Ørland kommune ut for salg.

Første byggetrinn består for det meste av rekkehus og små eneboliger. Det tror Hallan og kollega Rune Øverlie vil være attraktivt for de som skal bekle nye arbeidsplasser i tilknytning til utvidelsen av Ørland flystasjon.

Bolyst

Søtberget ligger midt mellom Opphaug og Rusasetvatnet. Det ligger i dag boliger på den ene siden av veien som fører til en av parkeringsplassene ved turstinettet rundt Rusaset. Nå legges området på den andre siden av veien ut for salg.

- Det viktigste for folk når de velger å bosette seg er arbeidsplass. På andreplass kommer hensyn til barn, med kort vei til skole, barnehage, friluftsområder og tilbud for et godt oppvekstmiljø, sier Øverlie.

- Med kort vei til Opphaug skole, parkanlegg med fotballbane like i nærheten, sikter vi mot barnefamilier i dette området, legger Hallan til.

Det skader neppe å få mye bolig for pengene når man vurderer ytre Fosen som bosted.

Området for det nye boligfeltet markert med grått midt i bildet. Til venstre i bildet ligger Opphaug skole. Foto: Google, 2017

Endring i markedet

Øverlie forteller at han gjennom 15-20 år som eiendomsmegler med base i Trondheim og oppdrag i Ørland og Bjugn, ser en dreining i boligmarkedet.

- Folk på Fosen er villige til å betale ekstra for å kjøpe nytt. For ti år siden var det en trend på at man nesten måtte bære folk ut av husene sine. Nå vil mange som bikker 70-75 år ha heis, parkeringsgarasje og utsikt mot solen, sier han.

Dermed forteller Hallan at det er et historisk høyt antall brukte eneboliger i markedet, som er tilgjengelige for de som ønsker å pusse opp ett eldre hus som komplementerer de som ønsker nytt.

- På Solsiden i Bjugn har vi solgt 18 av 24 leiligheter så langt, med en kvadratmeterpris på over 40 000 kroner. Det meste er pensjonister som bytter hus mot leilighet i samme prisklasse. For ti år siden var det få som ville selge hus og kjøpe en leilighet på 50 kvadrat til samme pris, fortsetter Øverlie.

De to beskriver dette som en endring i boligmarkedet som følger utviklingen i Trondheim for noen år siden.

Flystasjon

Boligfeltet på Søtberget er regulert til å ha omtrent 70 boliger på et område som i dag ligger brakk. Første byggetrinn er på 31 enheter, som for det meste er rekkehus.

- Med et salg på rundt 10 enheter, er det klart for byggestart. Vi har rundt 20 personer som har skrevet seg på en epostliste som ønsker mer informasjon om når området legges ut for salg. Om det er kanskje fem som kommer til å kjøpe rekkehus er det ikke lang vei til byggestart, sier Øverlie.

Hallan mener det er en fordel at det nye boligfeltet ligger rett over veien fra eksisterende boliger.

- Det er heller ingen ulempe at feltet ligger litt unna Brekstad og selve flystripa. Det ligger nært Botngård også, som kan være viktig for nærhet til et større område, sier han.

Det er lov å ha det gøy på jobb, også når man er ute i felten. Foto: Jakob Ellingsen

Det har fulgt mye nasjonal interesse rundt utvidelsen av flystasjonen. Hallan avslører at han har snakket med en utbygger fra Østlandet som vurderer å sette i gang med utbyggingsprosjekt i Trøndelag og har interesse for Ørlandet i den sammenhengen.

- Ørland er et attraktivt område. Med flystasjonen følger vekst og folk må bo et sted. Det er viktig for Ørlandet at man har et tilbud som frister de som får jobb så de ikke pendler, sier han.

- Ørland er et attraktivt boligmarked for tiden. Det kommer til å fortsette, sier Rune Øverlie i Heimdal eiendomsmegling.

LES OGSÅ: Frykter restrukturering: - Husbanken er viktig