- Det er en god plan som ligger bak. Varmbo har samarbeidet mye med Selberg arkitekter i mange år tidligere. De større linjene i prosjektet er en bebyggelsesplan ala Møllenberg med spennende arkitektur så det blir brudd i boligrekkene, sier John Martin Illøkken, som er administrerende direktør i Varmbo.

Varmbo har satt i gang arbeidet med å regulere Bruholmjordet ved Bruholmen i Brekstad til 197 boliger.

Etter planen vil kommunen behandle planen i august, og Illøkken tror de første boligene kan bli lagt ut for salg etter nyttår.

197 boliger

I arealplanen til Brekstad kommune for området er jordet på rundt 66 dekar nord og vest for Bruholmen lagt ut til boligbebyggelse, landbruk, natur- og friluftsliv og reindrift. Langs den østre siden av området går grusveien Gamle Fjæraveg til friluftsområdet ved Bruholmen.

I planforslaget fra Varmbo legger utbyggeren opp til 197 boenheter i småhusbebyggelse og i form av leiligheter.

- Vi legger opp til varierte boliger fra rundt 80 til 180 kvadratmeter. Her skal det være familieboligheter og leiligheter. Arkitekten har tuftet mye av arbeidet på sentrumsplanen for Brekstad og stedskarakteren på boligene i området, sier Illøkken.

Flyfoto der området for de foreslåtte boligene er markert ut. Foto: Selberg arkitekter

Mange byggetrinn

Illøkken sier det er viktig å gjøre god research på hvilke typer boliger som er etterspurt i området. Blant annet har utbygger og arkitekt sett litt på hvilke type boliger Forsvarsbygg har ønsket å leie i område for å få en følelse av hvilke behov som finnes rundt flystasjonen.

- Vi skal henvende oss til det private markedet og har ingen planer om å gå ut til andre aktører. Det handler mye om pris og kvalitet for å være konkurransedyktige. Vi tenker å bygge ut området i flere boligtrinn der vi kan variere i boligtyper og priser i hvert trinn, sier Illøkken.

- Vi vil gjøre grunninvesteringer som vann, vei og kloakk i området først, og deretter dele opp området i mellom åtte og ti byggetrinn for en gradvis utbygging etter salget. Vi må ha krav til at en viss andel av byggetrinnet er solgt før det kan bygges ut, sier han.

Lokal arbeidskraft

Varmbo har gjennomført mange utbygginger av større boligfelt rundt om i Trøndelag siden oppstarten i 1992. De spesialiserer seg på bygg av trehus.

- Vi har ikke tatt stilling til om vi skal ha et eget entreprenørselskap for Bruholmjordet eller om vi skal bruke en eller flere lokale entreprenører til utbyggingen. Vi akter å bruke lokal arbeidskraft. Vi bygger hverken element-baserte hus eller modulbygg så vi er selvsagt avhengige av gode håndverkere, sier Illøkken.

Parallell prosess

Planen for området skal gjennom en høringsrunde og to behandlinger i kommunen før det er klart for byggestart.

Etter planen vil kommunepolitikerne behandle saken for første gang mot slutten av august.

- Vi regner med at planen blir ferdig behandlet frem mot nyttår. Vi jobber parallelt med tanke på gjennomføringen så alt skal være godt forberedt til å legge ut de første boligene etter nyttår, sier Illøkken.

Kart som viser plasseringen av Bruholmjordet i Ørland kommune. Foto: Selberg arkitekter

Interessant område

Direktøren i utbyggerselskapet sier at prosessen med administrasjonen i Ørland kommune har vært god, og derfor at planforslaget Varmbo og arkitekten deres presenterer ikke vil være noen overraskelse for kommunen.

- Vi regner ikke med så store endringer i løpet av høringsperioden og planprosessen. Vi skal lytte til innspillene vi får og gå gjennom vanlig saksbehandling sier Illøkken.

Han forteller at Varmbo har engasjement gjennom å være leverandør for ulike boligbyggekjeder og derfor kjenner boligmarkedet rundt Brekstad godt selv om de ikke har stått for store utbygginger på Sør-Fosen tidligere.

- Dette er et interessant område. Det er viktig for oss at Bruholmjordet er godt klart av støysonen. Det skjer mye på Ørlandet og man har mål om stor vekst, sier John Martin Illøkken i Varmbo.