Under Håvard Bårdlis rettledning har gründerne gjennom flere år blomstret fram idéer.

– Gründerklekkeriet gir ungdommene mulighet til å bruke kreativiteten si på en  veldig konstruktiv måte, sier Bårdli.

Produktene

Da ungdommene presenterte sine to nye ideer under næringslivets frokostmøte i forrige uke, la de fram to nye oppfinnelser. Den ene var et revolusjonerende redskap  som skal hjelpe folk å snu pannekaka kalt Panflip. Den andre er en ny type trygghetsalarm som automatisk skal si fra om en person som bærer den skulle bli inaktiv. Denne har fått navnet Gjertrud.

– Navnet er valgt fordi det er gammeldags og skal appellere til eldre mennesker, sier Rasmus Hopen.

Han er en av de ti ungdommene som jobber med gründerklekkeriet.

– Panflip vil kanskje ikke revolusjonere kjøkkenarbeidet ditt, men det vil revolusjonere måten du steker pannekaker på, sa Hopen da ideen ble lagt fram på næringslivets frokostmøte i forrige uke.

Idedugnad

Ungdommene møtes annenhver uke etter skoletid. Møtene foregår på skolen fra halv tre til halv fem på torsdager.

– Det er begrenset hva vi får gjort på den tida, men i prøver å være så effektive som vi kan, sier Hopen.

Attenåringen kommer fra Harbak, men bor på hybel i Åfjord. Han synes det blir mer effektivt enn å dagpendle. Sjøl går han studiespes, men gjengen kommer fra alle linjene på skolen.

Mangfold

Hopen trur blandinga av erfaringsbakgrunn blant deltakerne i gründerklekkeriet er en styrke.

– Noen er løsningsorienterte på den praktiske sida. Andre har andre fordeler, sier han.

Mens de på transport og industriell produksjon kan ha tanker om hvordan et produkt kan lages, har noen av de andre elevene ha andre ting å bidra med.

Markedsføring

Hopen forteller at de ikke har fordelt noen roller seg i mellom. Likevel er det blitt slik at han har tatt hand om noe av markedsføringa. Dette er et fag han er fascinert av og kan tenke seg å lære mer om.

– Jeg kunne tenke meg å studere markedsføring i Storbritannia, forteller han.

Årsaken til at han har lyst til det er at studier i utlandet gir en fordel når det skal søkes jobb etterpå. Engelsk er et av hans beste fag, men han har også fransk. Det syntes han imidlertid ikke like mye om.

Noe av grunntanken med gründerklekkeriet er at det skal pense ungdommene inn på et spor der de utnytter sitt potensial for nytenkning. Gruppa skal samarbeide om å finne ideer. Det de lærer under vegs kan bli nyttig seinere i livet, mener Hopen.

– Jeg synes det er artig og spennende, sier han.