Botngård grunnla i 2009 selskapet Botngaard AS, som utvikler, produserer og distribuerer produkter innen industritekstiler (presenninger og permaskjørt) til oppdrettsnæringen i Norge og internasjonalt. Nå vil han bygge en fabrikk der det kan dyrkes frem tropiske insektlarver.

- Trenger mer mat

Målet er å tilføre mer protein i fôret, og de tørkede larvene skal kunne erstatte fiskemel, mener Botngård.

- Vi trenger mer mat, befolkningen øker og det samme gjør matbehovet. Fiskemel er en begrenset ressurs, hvis oppdrettsnæringen skal øke så er det behov for nye kilder som kan tilføre fiskefôret protein og marint omega-3. andre plasser. Insekter er en effektiv måte å gjøre det på, sier Botngård.

Soldatfluen er en art som opprinnelig kommer fra Asia og som ikke kan overleve i vill tilstand i Norge, forklarer han.

Utreder Valsneset

- Den høstes på larvenivå, og man kan ta av to prosent av larvene til å avle videre på. Larvene dyrkes i temperaturstyrte rom der også fuktighet reguleres. Valsneset er en av plassene som utredes, men her er man likevel avhengig av råvarestrømmen og hvor det er best å legge en slik fabrikk, forteller Botngård.

Fullt utbygd vil en fabrikk koste i overkant av 200 millioner kroner, og vil kunne være arbeidsplass for om lag 20 stykker; blant annet biologer, teknikere og produksjonsfolk.

Botngård forteller at det vil være mulig å dyrke frem 25 000 tonn insektslarver hvert år til fiskefôr.

- Dette er en av flere løsninger for å skaffe protein. Da jeg gikk ut av Botngaard AS i 2014 tok jeg kontakt med en produsent i Europa og norske forskningsmiljø. Jeg har jobbet med dette siden i fjor vår, og har fulgt med litt i oppdrettsnæringen. Hvis vi lykkes med dette, er det banebrytende og stort, forteller Botngård.

Forventer endring i regler

Foreløpig har ikke EU eller Norge åpnet for å bruke ingredienser fra insekter i fiskefôr.

- Det er forventet en endring i disse reglene allerede i inneværende år. Håpet er at vi kan ta en investeringsbeslutning allerede neste år. Råvarestrømmen vil være avgjørende for plasseringen av fabrikken, men jeg tror dette vil være mulig å få til i Bjugn, sier Botngård.

Erik-Jan Lock er forsker hos NIFES ( Nasjonalt institutt for ernærings-og sjømatforskning), og har trua på at det vil være mulig å dyrke frem insektlarver til dette bruket også i Norge.

Norge kan være en av de viktigste aktørene

- Jeg vil nesten påstå at Norge kan være en av de viktigste aktører i bruk av insektmel i Europa på grunn av den godt utviklede akvakulturindustrien. Insekter kan være en lokalt produsert, bærekraftig ingrediens, og sammensetning av proteiner er veldig likt fiskemel, sier Lock.

Han opplyser at det er gjort flere positive tester med mel fra svart soldatflue i fôr til laks.

Med henhold til lovgivning er Norge på linje med EU. I Nederland og Tyskland er det heller ikke lov til å bruke insektmel i dyrefôr. Det er kun kjæledyrfôr insektmel kan brukes i nå i dag, også i Norge.

- Men det ser ut som ting begynner å endre seg. EFSA (European Food Safety Authority) har gjort en vurdering som kort sagt sier at insektmel ikke utgjør en større risiko for bruk i fôr enn andre råvarer. Flere tester i fisk, kylling og svin har vist at insektmel er en kjempebra ingrediens, forteller Lock.

Norge kan være pådriver

Det eneste som mangler nå er store nok mengder av insektmel, mener han.

- Også der er det store satsinger fra industrien. Akvakultur kan bli den første næringen som åpner opp for insektmel, og det er derfor jeg tror Norge kan være en pådriver av denne industrien i nærmeste fremtid, forklarer Lock.

Det forskes nå mye på å sikre et trygt insektprodukt til fôrindustrien, opplyser han.

- Fordi insekter fôres med organiske reststrømmer er det viktig å forstå hva som er trygt å bruke og hva som ikke er det. Dette fordi også insekt blir hva de spiser og en del uønskede stoffer fra insektmat kan ende opp i insektet selv. Dette forsker vi også på, slik at vi kan sikre et trygt insektprodukt til fôrindustrien og dermed sikre oss en næringsrik og trygg laks, kylling eller gris som ender opp på bordene våre i fremtiden, sier Lock.