Rektor Lise Henriksen ved Åfjord videregående skole er godt fornøyd med årets utdanningsmesse i Åfjordhallen.

– Det er bedriftene som skal ha æren for det, sier rektoren.

Messa viste et fint tverrsnitt av det aktive næringslivet i Osen, Roan og Åfjord.  Imidlertid har også skolen gjort noen små grep for å fornye seg i forhold til tidligere år. Bilen til TIP er en del av dette.

Praktisk

Strandbilen, eller hva en skal kalle doningen, er ifølge Bårdli en Frankenstein bestående av donerte deler fra mange steder.

– Det er elevene sjøl som har satt prosjektet ut i livet, forklarer Bårdli.

Botn i den kommer fra en Volkswagen som ble funnet på huggeriet til Stig Skilleås i Bjugn. Ifølge faglæreren er det et billig bygg.

– Grunnen til at de har gått løs på et slikt prosjekt, er at det gir elevene en helt spesiell motivasjon når de begynner med noe slikt, sier Bårdli.

Samarbeid

En annen grunn til at et slikt prosjekt fungerer godt, ifølge Bårdli, er at elevene lærer å arbeide mot et felles mål. De må planlegge, fordele arbeidsoppgaver og planlegge framdrifta sammen.

Kjøretøyet har fått bakhjul fra ei frauvogn, og bakpå er det en kasse større en motoren. Dette er en del av lydanlegget.

– Sjølsagt måtte det være stereoanlegg på den med en stor sub og store basselementer, sier Bårdli. For å gjøre inntrykk på omgivelsene er det også rakrør i eksosanlegget.

– Det gir mer lyd, sier læreren.

Kjent teknologi

Dagens kjøretøy skiller seg mye fra de vi kjenner fra fordum med at de er blitt fulle av datateknologi, men det mekaniske er bygd på samme lest.

- De får jobbe med forskjellige ting, sier Bårdli.

Han sier elevene  gjennom dette prosjektet får prøve seg på arbeid som både er relatert til produksjon og til reparasjon.

- Prosessen er ypperlig erfaring, sier læreren.

Variasjonen

Blant de mange utstillerne som var til stede kom det også en del folk utabygds fra.  En av disse var Tor Erik Flasnes som sto på standen til roansfirmaet Øverdal og Bye. Byggmesterne fører Overhalla Hus, og det er derfra Flasnes kommer. Namdalingen har bitt seg merke at det er stor variasjon både i linjeutvalget og i næringslivet på Fosen.

- Det er mye som foregår her, sier Flasen.

Kommunegrått

Rektor Henriksen synes kommune har gjort mye ut av sin stand i år. De hadde et eget avlukke i det ene hjørne av hallen. Her hadde de satt opp vegger dekt med grå filt og med påskrifta "KOMMUNEGRÅ".

Innenfor de fire veggene var det imidlertid langt fra kommunegrått og trist.

- Det er noe av hensikten, forklarer Hilde Haugdal Humstad. Hun er beredskapsleder i Åfjord kommune.

En av dem som sørger for å ta folk vel imot er Eirill Harsvik Haugen. Hun er kokkelærling i Åfjord kommune. Hun arbeider med alt som har med matlaging å gjøre.

- Det er veldig lærerikt. En får prøve seg på alt mulig. For eksempel har jeg lært mye om dietter, sier Haugen. De som besøkte standen fikk servert kyllinggryte med brød til.