Fra og med 1. januar 2018 endres den geografiske strukturen i regionen. Ikke bare på Fosen, hvor sju kommuner blir til seks, i og med nye Indre Fosen kommune, men også fordi trøndelagsfylkene slås sammen til Norges nest største fylke, målt i areal.

Fosna-Folket spurte sju nesten helt tilfeldig utvalgte Fosen-ordførere om hvilket politisk vedtak de ønsker gjennomslag for i 2018 - hvis de fikk velge selv.

Ønsketenking

I Bjugn siktes det høyt...

- På ønsketenkingsstadiet så er det fjordkryssing. Tunnel eller bro, alt etter som. Det hadde vært kjempebra for regionen. Jeg har tro på at det skjer, men neppe i 2018, men det er den store viktige saken for Fosen, sier ordfører Ogne Undertun.

I den gode nabokommunen Åfjord tenkes det mye likt.

- Jeg tror liksom at jeg er veldig på samferdsel. Men det handler ikke om oss, men om fylkeskommunen. Det begynner å bli så mye fart og folk og aktivitet på Fosen, at bredbånd, mobil og vei er viktig. Og det vil jeg gjerne gjøre sammen med resten av Fosen-kommunene. Det er så mye som skjer. Vi må klare å følge med, sier Vibeke Stjern.

Støy og skole

- Det må være å få til en best mulig individuell og fleksibel løsning for alle støyberørte i hele Ørland kommune, svarer Ørland-ordfører Tom Myrvold på spørsmålet.

Fra 1. januar 2018 blir to kommuner til én, og to ordførere til én. I spørsmålet om hva de ønsker gjennomslag for, er dagens ordførere i Rissa og Leksvik helt samstemte.

- Det er å få beslutning om videregående skole i Vanvikan. At den saken lander, sier Leksvik-ordfører Steinar Saghaug, som fra nytt år av blir Indre Fosen kommunes første ordfører.

- Det må være videregående skole i Vanvikan. Det er en sak som vi må lande i 2018. Vi må lande den så vi kan gå videre, sier Liv Darell, som blir varaordfører i den nye storkommunen.

Komplisert?

I Roan kommer spørsmålet brått på.

- Det var et komplisert spørsmål, selv om det egentlig ikke var så komplisert, svarer Roan-ordfører Einar Eian, helt sikkert for å kjøpe seg ekstra tid.

- Noe som står meg ganske nært er det at vi for så vidt har kommet et godt stykke på vei med å løse problemene med veisituasjonen. Så skulle jeg bestemt noe der er det og fått til betraktelig mye mer veibygging, så vi kunne blitt kvitt det problemet en gang for alle. Infrastruktur har bestandig stått høyt for meg, når jeg tenker lokalt, sier Eian, til slutt.

Også Fosen-halvøyas nordligst plasserte ordfører er opptatt av fremkommelighet.

- At det blir enda bedre infrastruktur på Fosen, og spesielt på Nord-Fosen. Jeg føler det er vår tur nå, vi er i gang med Fosenvegene, vi tar nesten på dem. Vi starter i mars, og så er jeg opptatt av infrastruktur, med fiber, bedre mobil og slike ting, sier Osen-ordfører John Einar Høvik.

- Hvis jeg skal lure inn én ting til, så håper jeg på enda mer ressurser fra havbruksfond, som kan bidra til å gi en god støtte til småkommunene. Vi er mer på at vi skal få litt for den allerede eksisterende aktiviteten. Dette er en fanesak som flere av Fosen-kommunene kjemper for. Men det er vei og infrastruktur som er hovedpunktet for neste år, og eventuelt nyetableringer, sier Høvik.