Det lakker og lir mot nytt år. Fra og med 1. januar 2018 endres den geografiske strukturen i regionen. Ikke bare på Fosen, hvor sju kommuner blir til seks, i og med nye Indre Fosen kommune, men også fordi trøndelagsfylkene slås sammen til Norges nest største fylke, målt i areal.

Men før den tid skal 2017 feires og oppsummeres i godt lag. Fosna-Folket spurte sju nesten helt tilfeldig utvalgte Fosen-ordførere om hvordan de kommer til å markere jula og jomfrubarnets fødsel.

– Lavt tempo

Svarene fra de syv Fosen-ordførerne viser at de ikke skiller seg spesielt fra lekmenn og -kvinner.

– Jula skal feires hjemme sammen med nærmeste familie på Brekstad. Den skiller seg nok ikke så veldig fra andres feiring. Det blir tradisjonell mat og julefeiring, svarer Ørland-ordfører Tom Myrvold.

Heller ikke i det som kunne vært Bjørnør kommune er det planer om noen ekstraordinær feiring.

– Det blir feiring på tradisjonelt vis med masse folk og familie. Jula blir hjemme og forhåpentligvis drar vi til fjells på nyttårsaften, sier Åfjord-ordfører Vibeke Stjern.

– Det blir hjemme med familie. Enkelt og greit, svarer Einar Eian fra Roan.

I Bjugn kommune blir det, ifølge ordfører Ogne Undertun jul med lavt tempo.

– Jula skal jeg feire sammen med min mor, min ex-samboer og min sønn, i Botngård. Det blir ganske tradisjonell julefeiring med rolig og lavt tempo. Jula er fin sånn.

Virak og glam

I Vanvikan blir det også tradisjonell feiring, men ikke så tradisjonell at en ordfører ikke kan hjelpe til på kjøkkenet.

– Det blir hjemme i Vanvikan med familie. Helt tradisjonelt. Vi får besøk av sønn og barnebarn. Turid styrer nok mest med maten, men jeg bidrar litt, sier Leksvik-ordfører Steinar Saghaug.

Osen-ordfører John Einar Høvik skal gjøre noe av det samme, men forteller om en hakket mer tradisjonell vri på nyttårsfeiringa.

– Det blir ganske så vanlig og tradisjonelt med familie og venner. Nyttårshelga feires på Langvassheimen med en vennegjeng som møtes annet hvert år. Der har vi lånt ei hytte som fjellstyret på Namdalseidet disponerer. Det er nok dét som er utenom det vanlige for i år, sier Høvik.

Mest virak og glam blir det nok hos Liv Darell, som skal gå det nye året i møtet med storslått feiring på Raudmyra.

– Alle mine tre barn kommer hit, og vi skal ha en fantastisk samling her. Snøen har kommet, skiene er fremme og lysene er i ferd med å tennes.

– Og så skal vi ha seks hunder på besøk. Vi er en familie som er veldig glad i hunder. Det er alt i fra puddel til engelsk bulldog, sier Rissa-ordføreren.