Navn: Walter Solberg

Bosted: Stokkøya

Alder: 64 år

Sivilstand: Gift

Yrke: Samvirkelagsbestyrer

– Hva opptar deg mest for tida?

– Jeg er veldig engasjert i politikken, i tillegg til at jeg har tre barn og åtte barnebarn. For tida er det samferdsel jeg er opptatt av. Det å få til en best mulig sammensmeltning av Åfjord og Roan og få til en enhet er viktig. Vi må se på de fantastiske mulighetene vi har. Oppbygginga av grønt kompetansesenter på Monstad er også noe som vil gi fantastiske muligheter for Fosen. Dette er en av grunnene til at jeg er med i politikken, fordi jeg er samfunnsengasjert.

– Hvorfor bor du der du bor?

– Jeg er opprinnelig fra Stokkøya. Som ung reiste jeg ut på fiske. Jeg hadde vært på Finnmarka med Rav, båten til Petter Hepsø. Da traff jeg kona da jeg var på land. Vi bodde på Kolstad, men så ble vi fristet til å flytte utover i 1982. Da var jeg regnskapsfører og betjent på coopen på Stokkøya. Da var det ikke ei bru eller noen ting. Det var et reint verdivalg. Vi har alltid vært interessert i jakt fiske og fritidsliv, så det passet godt. I 1986 jobbet jeg ei stund på settefiskanlegget i Stokksund. Der jobbet jeg til rund 1990. Så ble jeg daglig leder i Fosen Vekst. Sia 1995 har jeg vært butikksjef.

– Hva er din største idrettsprestasjon?

– Jeg startet opp bueskyttergruppa i Stokksund. Jeg har gull i NM lagskyting i 1992. Den beste er en bronse i individuelt.

– Hvis du skulle fått reist en bauta eller minnesmerke over noen i heimbygda di, hvem ville det blitt?

– Dette er vanskelig. Det spørs om skal sette opp over noen som lever. For meg står Knut Sundet og Roar Svenning og Torild Langklopp høgt, for det de har gjort for Åfjord og Stokksund.

– Dersom du kunne bedt hvilken som helst person fra verdenshistorien hjem til deg på en middag og en dyp samtale. Hvem ville du valgt?

– Det måtte bli en person en kunne lære noe av. Nelson Mandela hadde en fantastisk lang historie. Han står sterkt både i forhold til å kunne tilgi og at han hadde perspektiv på det han hadde vært med på. Det samme gjelder for øvrig Dalai Lama.

– Hva er den perfekte dagen på Fosen for deg?

– Det er når jeg har alle ungene og barnebarna samla og vi kan grille og kose oss sammen. Det er en perfekt dag for meg.

– Hva er den beste julegaven du noen gang har fått?

– Det var synd du ikke spurte om hva som var beste bursdagsgaven. Jeg fikk en full pakke tur til Anfield. Den var stor. I 1994 ble jeg oppringt av Kjell Dahle. Han sa du må sette deg ned. Han spurte om jeg kunne sette meg ned. Jeg hadde vunnet Fosna-Folkets tipstur til VM. Det var en femdagers tur med omvisning og greier.

– Hva spiser du på julaften?

– Da har vi ribbe. Den er spesiell. Mor min var fra Bergen men far min var oppvokst på Stokkøya. Den ribbe vi har er derfor er tilberedt som pinnekjøtt. Den spiser vi bare i jula.

– Hvor handler du julegavene?

– Alt jeg kan handle kjøper jeg heime. Resten handler jeg fagvarer i Åfjord. Noe kan vi av og til kjøpe i Steinkjer, der kona er fra. .

– Hvorfor feirer du jul?

– Vi prøver å holde på gamle tradisjoner som hører jula til, men jeg er aldri i kirka på julaften, for da jobber jeg.