– Hva opptar deg mest for tida?

– Jeg holder på å lære meg norsk. I dag starter jeg et kurs som heter «Helsenorsk» på Internett. Mitt første møte med Norge var en svipptur til Sandefjord. Her gikk vi 40 kilometer og vi sov ikke på de første 36 timene. Det var likevel definitivt verdt det, sjøl om det var hardt.

– Når gjorde du sist noe for første gang?

– Da må jeg tenke meg om. Vi var i Tromsø i august. Der åt jeg hval for første gang. Det var spesielt, men det var godt. Det lignet litt på storfe med en annen konsistens. Dessuten åpnet jeg en krabbe sjøl for første gang.

– Hva er ditt skjulte talent?

– Jeg liker å lage mat. For det meste europeisk mat, italiensk, fransk, spansk eller polsk. Jeg finner ei oppskrift, så skaffer jeg råvarene. Tanken er at det ikke kan være så vanskelig at jeg ikke skulle kunne klare det. Ellers var jeg ganske god på tegning da jeg var yngre. En av lærerne mine sa at jeg burde begynne å studere kunst, og at medisin var sløsing med talent.

– Hvorfor bor du der du bor?

– Jeg kunne søkt hvilket som helst universitet, men en historie med en kjæreste dro meg til Poznan. Uansett beklager jeg ikke at jeg havnet i Poznan, for det var der jeg møtte Kristoffer Støkkan.

– Dersom du hadde hatt en tidsmaskin. Hvor og til hvilken tidsepoke ville du reist?

– Kanskje tilbake til nittitallet. Jeg var stor fan av Nirvana, så Seattle på konsert med Nirvana da Curt Cobain fremdeles levde, det ville vært fint.

– Hva er din største idrettsprestasjon?

– Jeg ble badevakt i et svømmebasseng. Til å begynne med strøk jeg fem ganger på testene. For eksempel klarte jeg ikke å holde meg lenge nok under vannet. Til slutt klarte jeg det. For meg var det en måte å flytte grenser for meg selv.

– Hvis du skulle fått reist en bauta eller minnesmerke over noen i heimbygda di, hvem ville det blitt?

– Maria Siemionow er professor og plastisk kirurg på vårt universitet. Hun har oppnådd mye i løpet av livet. Hun har arbeidet i USA der hun blant annet har vært med på å utvikle ansiktstransplantasjon. Hun er kvinne, hun har oppnådd mye og mange vet ikke om henne. Det er synd.

– Dersom du kunne bedt hvilken som helst person fra verdenshistorien hjem til deg på en middag og en dyp samtale. Hvem ville du valgt?

– Marie Skłodowska-Curie. Hun var polsk og gift med en franskmann. Hun var den første som vant to nobelpriser: Nobelprisen i fysikk (1903) og Nobelprisen i kjemi (1911).

– Hvilke egenskaper ser du på som viktigst hos en livsledsager?

– Det er to som er veldig viktige. Han må være intelligent og morsom.

– Hva er den perfekte dagen på Fosen for deg?

–  Sto opp tidligere enn ellers, for jeg pleier å ligge utpå. Det er fint vær, jeg tar med meg ei bok og drar ned på havna og leser der, utendørs. Jeg liker å være ute når jeg er her, selv om det er kaldt. Til lunsj må det være vafler med brunost og rømme. Det er noe av det jeg savner mest fra Norge når jeg er i Polen.

– Hvis du kunne stemme i Norge, og hvem får eventuelt din stemme?

– Jeg stemte i alle fall ikke for dem som styrer i Polen i dag. De ødelegger landet med mørkemannsreligion. Polen skulle liksom ikke være et land bare for praktiserende katolikker, i alle fall var ikke det intensjonen. De ble valgt på at de ville høre på folket, nå behandler de folket som barn som ikke forstår sitt eget beste.

– Hvis det blir naturiststrand på Fosen, hvor skulle den ligge?

– Et eller annet sted på Innstrand, antar jeg.