Den nye rådmannen er i gang med heftige innsparingstiltak, og administrasjonen har kommet frem til at Bjugn kommune har 30 overtallige medarbeidere i varierende stillingsstørrelser.

Får varselbrev

Rådmann Emil Raaen opplyser at de 30 ansatte vil få et varselbrev om mulig oppsigelse i løpet av uken.

- Deretter vil vi ha individuelle drøftingsmøter med den enkelte, og tilby annet passende arbeid dersom det er tilgjengelig. De som takker nei, eller som ikke får tilbud om annet arbeid, får varsel om oppsigelse.

Varsel om oppsigelse vil bli sendt ut før 1. februar, opplyser rådmannen.

Går etter tjenesteansiennitet

Nedbemanningen foretas innenfor enkelte områder, mens andre skjermes. Områdene som blir rammet av nedbemanning er hele pleie- og omsorgsenheten, helsestasjonen, Botngård skole, kulturskolen og sentraladministrasjonen (de som er underlagt rådmannen).

- Vi har drøftet frem kriterier for nedbemanningen. Vi har prioritert naturlig avgang og nedtrekk av vikarer og midlertidige stillinger, før oppsigelse av faste stillinger, og dernest sett på tjenesteansiennitet, sier Raaen.

Rådmannen opplyser at eventuelle fravikelser fra ansiennitetsprinsippet på bakgrunn av sosiale hensyn vil drøftes i egne møter med hovedtillitsvalgte.

Kan bli flere oppsigelser

I budsjettet for 2016 har rådmannen og politikerne lagt opp til et kutt i utgiftene på cirka 16 millioner kroner for å unngå underskudd i driften.

Raaen sier at det er stor usikkerhet knyttet til om reduksjonen i bemanningen som iverksettes vil være tilstrekkelig for å få kommuneøkonomien i balanse.

- Vi må derfor være forberedt på at det kan komme flere nedbemanningsrunder i tiden fremover, sier han.

- Mange er bekymret

Listen med de 30 ansatte som anses som overtallige, er blitt oversendt de hovedtillitsvalgte i kommunen.

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Gunn Karin Olsen, sier at det er en prosess som er varslet, men at mange er spente og bekymret for om stillingene deres anses overtallige.

- Samtidig synes jeg det er viktig å få frem at overtallighet ikke er det samme som oppsigelse, og at kommunen er forpliktet å tilby andre stillinger som er ledige i kommunen til ansatte som står på lista.

- Vi jobber for å få minst mulige oppsigelser, men det klart det er ille for den som rammes. Vi prøver så godt vi kan, og føler vi har hatt en god prosess så langt, sier Olsen.

Ingen lærere på lista

Hun sier at mange ansatte er opptatt av sine rettigheter i prosessen.

- Ingen har vært med på dette før.

Under de individuelle drøftingsmøtene har de 30 ansatte anleding til å ta med seg en tillitsperson på møtet.

- Den ansatte kan selv velge hvem denne tillitspersonen er, og jeg blir med dem som ber meg om å være med. Jeg sikker på at jeg blir med på noen møter, sier Olsen.

Hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Bjugn, Roar Olden, sier at nedbemanningen vil ha konsekvenser for skolen, men at ingen medlemmer i Utdanningsforbundet er rammet av innsparingstiltakene.

- Ingen lærere står på overtallighetslista, men nedtrekket av vikarer og assistenter vil påvirke arbeidsdagen til dem som skal stå i jobb, sier han.

Flere artikler om den økonomiske situasjonen i Bjugn: