Torsdag denne uka takket Mette Mari Leseth-Holm (SV) for seg, etter to år som kommunestyremedlem. Hun har frem til nå kombinert jobben som butikksjef på Kiwi med rollen som lokalpolitiker, men av hensyn til helse og arbeidsplassen valgte Leseth-Holm å søke om fritak fra sin resterende periode som folkevalgt i Bjugn kommune.

– Det er en trist sak, som rører ved demokratiet og dets spilleregler. Jeg forstår godt at Mette Mari søker om fritak når hun mener at belastningen blir for stor. Jeg syns vi skal respektere hennes ønske, og stemme for et fritak. Min mening er at kommunestyret bør innvilge dette enstemmig; for å identifisere det store problemet dette er, sier Ragnar Grønås (SV) fra talerstolen, i forkant av avstemningen.

Mette Mari Leseth-Holm forklarte kommunestyret bakgrunnen for at hun ønsker fritak for sine politiske verv. Foto: Privat

Støtte

Grønås fikk støtte fra flere andre representanter i kommunestyret, på tvers av partitilhørighet.

– Jeg er helt enig i at dette er en trist sak; at det faktisk kan bli sånn at en politiker nesten ikke kan gå på jobb. Da jeg leste saken første gang, satt jeg kanskje med et inntrykk av at det var en litt tynn begrunnelse. Men jeg leser mellom linjene nå at det faktisk har en helsemessig påvirkning. Jeg ser ingen grunn til at vi skal dra dette lenger. Jeg kommer til å stemme for fritak, sier Anne Torill Rødsjø (Ap).

Selve behandlingen av saken ble gjennomført uten at Leseth-Holm var til stede.

– Jeg syns det er veldig synd at Mette Mari velger å trekke seg. Jeg har stor respekt for hennes evne til å stå rakrygget i det å være uenig med ganske mange; at hun tør dét. Hun er ei dame med bein i nesa, så når hun velger å søke om fritak, så syns jeg det har gått for langt. Av respekt for henne kommer jeg til å stemme for fritak, sier Lene Kotte, som er partiuavhengig representant i kommunestyret.

Leseth-Holm innledet møtet i kommunestyret med å forklare bakgrunnen for sitt ønske om å fratre sine verv, samt å takke for tiden som politiker.

– Det var godt å høre henne si at hun følte det var stor takhøyde i det å være uenig i denne kommunestyresalen. Vi trenger damer som Mette Mari i politikken. Jeg håper kommunestyret ikke slipper denne saken, og viser at vi står sammen om dette, sier Kotte.

Etter en kort pause med gruppemøter, stemte kommunestyret enstemmig for å gi Leseth-Holm fritak. I tillegg ble et forslag fra varaordfører Hans Eide (Sp) enstemmig vedtatt:

«Kommunestyret i Bjugn tar avstand fra alle former for trusler mot folkevalgte på grunn av politisk deltakelse,» står det i vedtaket.

Foto: Erik Eikebrokk

Prinsippsak

Et folkevalgt kommunestyremedlem forplikter seg for fire år av gangen. Selv om det er et ulønnet verv, er det ikke slik at en politiker kan fratre stillingen når det passer vedkommende. Dette reguleres av kommuneloven § 15.2, der det står:

«Kommunestyret og fylkestinget kan etter søknad frita, for et kortere tidsrom eller resten av valgperioden, den som ikke uten uforholdsmessig vanskelighet eller belastning kan skjøtte sine plikter i vervet.»

– Det står i saken at hun trekker seg av helsemessige årsaker. Hvis det ikke hadde vært årsaken, så hadde jeg ikke stemt for fritak. Dette dreier seg om demokratiske prinsipper. Hun er valgt for fire år, og da kan man ikke gi fritak fra vervet bare fordi noen er uenig med deg, sier Einar Aaland (H), som i utgangspunktet var kritisk til et fritak.

Han har vært opptatt av sakens prinsipielle side.

– Er man frempå og fremmer sine meninger, og får kritikk for det, så må man ta det. Men når det går utover arbeidsplassen og de ansatte, så forstår jeg at hun trekker seg.

Frittalende Aaland har tidligere fortalt Fosna-Folket at han ikke er ukjent med kommentarer og tekstmeldinger fra folk, ofte fra avsendere som skjuler identititeten sin.

– Folk er frekke på sosiale medier, og de klarer ikke å skille mellom rikspolitikk og lokalpolitikk. Jeg sier ikke at det er greit å personhetse en rikspolitiker, men det er to helt forskjellige ting, å være yrkepolitiker, som har det som dagsjobb, og en lokalpolitiker som gjør det på fritida. Men jeg tror ikke folk klarer å skille.

Da Leseth-Holm snakket med Fosna-Folket om bakgrunnen for at hun trekker seg, snakket hun om bygdedyr og politikerforakt i Bjugn.

Einar Aaland valgte å stemme for fritak, men presiserte at saken har en viktig prinsippiell dimensjon. Foto: Erik Eikebrokk

Demokratiet taper - bygdedyret vinner

Det var en konfrontasjon i forbindelse med kommunens vurdering om et mulig salg av aksjene i FosenKraft, at Leseth-Holm havnet i verbal skuddveksling.

– Jeg tror hun fint tåler kritikken. Men når hun havner i en konfliktrolle, mellom det å være leder for en arbeidsplass, kontra det å være en «fritidspolitiker», så forstår jeg problemstillingen, sier Aaland.

Han nikker med bekymret mine til spørsmålet om det er demokratiet som taper, og bygdedyret som vinner.

– Det er ikke mange som tar talerstolen i dette rommet, og deltar i ordvekslingen. Når de som uttaler seg «blir tatt for det de sier», hvem er det da som gidder å stille til neste valgliste?

Gjennomsnittsalderen i Bjugn kommunestyre er høy, der Leseth-Holm var en av de yngste. Bekymringsverdig, mener Aaland.

– Vi må ha flere unge folk, fra alle samfunnslag og fra alle arbeidsgrupper. Vi kan ikke bare ende opp med folk som jobber i administrasjonen. Vi må ha et snitt av folket, dét er poenget; at samfunnet styres av et snitt av folket.

Endringer i kommunestyret

Leseth-Holms seks verv i lokalpolitikken overtas nå av andre:

Laila Iren Veie (Sp) kommer inn i formannskapet. Marthe Rødsjø (SV) kommer inn i kommunestyret. Ragnar Grønås (SV) går inn i hovedutvalget for helse og oppvekst. Arvid Dagsland (SV) blir medlem i samarbeidsutvalget for Lyngrabben barnehage. Ruben Lien (SV) overtar rollen som 1. varamedlem i samarbeidsutvalget for Botngård skole, samt personlig varamedlem for varaordfører i representantskapet for PPT Bjugn/Ørland IKS.