- Jeg har opplevd å få ubehagelige meldinger og telefonanrop som går langt over streken som kommer fordi jeg er lokalpolitiker. Det er bra og helt greit å ta kontakt med politikere for å diskutere saker man har ulike meninger om, sier Einar Aaland (H), som sitter i Bjugns kommunestyre.

Etter to år som lokalpolitiker i Bjugn, ønsker Mette Mari Leseth-Holm, som representerer Sosialistisk venstreparti, å trekke seg fra alle politiske verv.

– Det er sterke krefter overalt, og det merkes godt at det er stor politikerforakt i Bjugn. Det syns jeg er synd, sier hun.

Aaland støtter Leseth-Holms beskrivelse av at det er vanskelig å være lokalpolitiker, og foreslår at politikerne går sammen om en appell for å si hva som er greit og ugreit.

Fritid

Aaland understreker at lokalpolitikere ikke oppnår sammenlignbar makt eller innflytelse som rikspolitikere.

- Lokalpolitikerne i kommunestyret er alle mennesker som ønsker å bidra til samfunnet som enkeltpersoner. Svært få ønsker å bidra, og det er ikke lett å lage en nominasjonsliste før valg, sier han.

- Dersom man blir kontaktet av folk på bygda som går langt over streken, kan det gå utover lokaldemokratiet. Demokratiet fungerer best dersom tverrsnittet av befolkningen er representert som politikere, ikke bare enkelte yrkesgrupper, aldersgrupper eller typer mennesker.

- Det er fritiden vi bruker på politikk. Det er enorme mengder sakspapirer, masse møter og alt gjøres på fritiden. Som ombudspersoner, tror jeg alle lokalpolitikerne er villige til å lytte til folk og hjelpe dem så godt de kan. Da er det viktig å sørge for at man ikke går etter personer, men snakker om sakene.

Ubehagelige meldinger

Aaland satt i forhandlingsutvalget der Bjugn og Ørland endte opp med å lage en intensjonsavtale om kommunesammenslåing i 2016.

- Jeg har vært en av de som har meningsytret mye, og som viser uenighet. Det kan komme ordspill-aktige meldinger i etterkant, eller en melding der det bare står at det er dumt å mene sånne ting. Når jeg sender melding tilbake og spør hvem det er, får jeg ikke svar, sier han.

- Jeg målbar Bjugn sterkt i prosessen frem mot en intensjonsavtale om kommunesammenslåing. Jeg var også en av de som frontet at vi søkte videre til samarbeid med Åfjord da Ørland sa nei. Det fikk jeg mye ubehagelige meldinger rundt. Folk på gata sa også klart ifra, sier lokalpolitikeren.

- Flere andre lokalpolitikere sa også at praten gikk på bygda. Noen ganger kommer det like mange meldinger fra Ørlandet som fra Bjugn.

Fritak

Aaland sier politikere selvfølgelig må tåle en del ettersom de selv stiller til valg, men at det går grenser.

- Vi er mennesker vi også. Det er viktig for lokalsamfunnet at folk ikke skremmes vekk fra å være med i politikken.

- Samtidig er det uheldig om det blir sånn at man ikke ønsker å være med i politikken fordi man er leder på en bedrift. Grunnene til at man får fritak fra politiske verv må være gode. Ellers risikerer vi at mange kan skalle av selv om de er valgt av folket til å representere dem, sier Aaland.

Sammenslåing

Som opposisjonslederen i Bjugn sitter Aaland i arbeidsutvalget for kommunesammenslåingen sammen med ordførerne, varaordførerne, posisjonslederne og opposisjonslederne i dagens Ørland og Bjugn kommuner. Han sitter også i fellesnemnda for den nye kommunen. I begge de to settingene representerer Aaland hele den nye kommunen.

I kommunevalget i 2015 ble Aaland valgt til å representere Bjugn i kommunestyret.

- Det er to ulike roller. Jeg representerer fem tusen innbyggere i Bjugn i kommunestyret, og de ti tusen innbyggerne i den nye kommunen i fellesnemnda. Vi er uansett i en vanskelig situasjon som politikere de neste to årene før den nye kommunen trer i kraft, fordi de to rollene kan være motstridende, sier Aaland.

Kan bli tøffere

- Vi skal rive opp og smelte sammen to politiske system. Situasjonen er tvangssammenslåing. Det er sterke følelser i sving. De store politiske diskusjonene i kommunesammenslåingen er ikke i gang på en sånn måte at folk flest på bygda er eksponert for dem. Det tror jeg vil komme, og da vil nok meldningene som går over streken også følge, sier han.

- Jeg mener vi bør gå sammen i kommunestyret i Bjugn og skrive en uttalelse der vi kommenterer dagens situasjon. Det er første steg for at det skal bli bedre, sier Einar Aaland.