En konfrontasjon på Facebook, i forbindelse med Bjugn kommunes behandling av et mulig salg av aksjene i FosenKraft, ble utslagsgivende for at SV-politikeren har bestemt seg seg for å slutte som politiker - for godt.

– Det er flere årsaker til at jeg trekker meg. Men det jeg opplevde som en trussel mot arbeidsplassen min og en oppfordring til boikott av Kiwi-butikken, ble utslagsgivende, sier Leseth-Holm (SV) til Fosna-Folket.

Leseth-Holm er til daglig leder i dagligvarebutikken Kiwi, i Botngård sentrum.

Konfrontasjon

Det var i tiden mellom formannskapets og kommunestyrets behandling av den anspente saken om et eventuelt salg av kommunens aksjer i hjørnesteinsbedriften FosenKraft, at Leseth-Holm uttalte seg om saken på Facebook. Uttalelsen, som støttet et salg basert på kommunens store investeringsbehov, vakte reaksjoner hos Alf Eliassen, som bor i Bjugn.

– Hun var så bastant på at hun uansett utfall i saken om salg av FosenKraft-aksjer kom til å stemme for salg, uavhengig av hva andre måtte mene, så da konfronterte jeg henne med at det er 81 ansatte i FosenKraft, som det kanskje kan være verdt å sende en tanke til. Da skrev jeg at det kanskje ikke hadde vært fullt så hyggelig med en boikott av den lokale Kiwi-butikken, forklarer Eliassen til Fosna-Folket.

– Jeg forstod det slik at meningen bak det var at jeg skulle få kjenne det på kroppen hvordan det var at arbeidsplassen var truet, sier Leseth-Holm.

– Det fant hun seg ikke i, men hun hadde ingen problemer med at de ansatte i FosenKraft stod i fare for å miste jobben. Det var ikke ment som en oppfordring om å boikotte Kiwi; det var for å sette det i perspektiv. Det var den eneste årsaken til at jeg skrev det jeg skrev. Når hun går så sterkt ut om at 81 arbeidsplasser ikke skal spille noen rolle; hva da om det blir boikott av den lokale Kiwi-en, hvordan ville det ha føltes? Det var ikke ment som en trussel, sier Eliassen.

De to partene har nå lagt saken død seg imellom - og den opprinnelige Facebook-meldingen er slettet.

Mette Mari Leseth-Holm representerer Sosialistisk venstreparti (SV) og er halvveis inne i sin periode som politiker. Foto: Erik Eikebrokk

Politikerforakt

Leseth-Holm er tydelig på at konfrontasjonen med Eliassen ikke er hovedårsaken til at hun nå ønsker å trekke seg ut av politikken.

– Det er sterke krefter overalt, og det merkes godt at det er stor politikerforakt i Bjugn. Det syns jeg er synd. Politikere i Bjugn har et ønske om å gjøre det som totalt sett er til det beste for Bjugn.

Hun sier hun har lært mye i tiden som politiker, men hun har også lagt merke til mye som hun kunne tenkt seg en endring på.

– Jeg opplever at det er saker folk ikke tør å si noe om, og jeg tror det har foregått mye i det skjulte tidligere. Det er få av kommunestyremedlemmene som går opp på talerstolen, og det er få som snakker med media. Jeg oppfordrer til mer åpenhet, slik at flere innbyggere forstår hva som skjer i lokalsamfunnet. Kanskje er det en idé å direkteoverføre kommunestyremøtene?

Hun introduserer ikke selv begreper som «bygdedyr» og «jantelov», men forstår at det er ord det er vanskelig å komme utenom i en slik sak.

I en tid der flere heltidspolitikere har måttet stå frem for hele den norske offentligheten, og stå til ansvar for noe de har sagt eller gjort, mener Leseth-Holm det er viktig å huske at en folkevalgt lokalpolitiker er noe annet enn stortingspolitikere som jobber med dette på heltid.

– Det føles som at vi i blant blir behandlet som om vi er politikere på heltid, men så er vi jo bare vanlige bjugninger som gjør dette på fritida. Det stilles høye krav til politikere i Bjugn, og det er mange tøffe saker å behandle.

Dobbeltrolle

Hun har vært butikksjef på Kiwi siden 2010. Kombinasjonen butikksjef og politiker er ikke alltid like enkel.

– Jeg blir jo ofte kalt for «Kiwi-dama», og jeg har jo en slags dobbeltrolle som gjør at jeg ikke alltid kan uttale meg slik jeg ønsker om saker. Kanskje kunne jeg vært enda tydeligere, og sagt enda mer. Jeg følte ikke at jeg alltid kunne gi hundre prosent som politiker, sier Leseth-Holm.

– Jeg er så utrolig glad i jobben min, at jeg ikke er villig til å ofre den for politikken.

Det var den siste konfrontasjonen som fikk henne til å bestemme seg, men tankene om å gi seg har svirret lenge.

– Det er veldig synd, men jeg er veldig lettet nå. Jeg hadde bestemt meg tidligere for at den dagen noe sånt skulle skje, så ville jeg gi meg. Så jeg har gått og venta litt på det.

– Jeg er ikke noe offer i denne saken, men jeg tar konsekvensen av at det har blitt slik. Det burde gått helt fint å være både politiker og leder i Bjugn kommune. Og det er noe jeg oppfordrer kommunen til å jobbe med, med denne «politikerforakten».

Takker for seg

Leseth-Holm har orientert kommunestyret om situasjonen. Etter planen skal hun takke for seg i torsdagens kommunestyremøte, der hun også kommer til å forklare nærmere hvorfor hun gir seg to år før tida.

– Det er veldig synd at det måtte bli slik. Jeg har sittet i to år, så jeg har gått halve tida mi. Det har gjort at jeg har blitt veldig godt kjent med mye av det som skjer i Bjugn, og har lært mange å kjenne.

Hun understreker at beslutningen er endelig.

– «Alle» sier at jeg ikke må trekke meg, at jeg bare kan ta en pause. Men jeg trekker meg for godt. Det er jeg bombesikker på.

Kommuneloven

Det er ikke slik at en folkevalgt politiker kan trekke seg slik hun vil. Leseth-Holm har i dag seks politiske verv; hun er medlem i kommunestyret og formannskapet i Bjugn, nestleder i hovedutvalget helse og oppvekst, medlem i samarbeidsutvalg Lyngrabben barnehage, 1. varamedlem samarbeidsutvalg Botngård skole, og personlig varamedlem for varaordfører i representantskapet for PPT Bjugn/Ørland IKS.

I kommuneloven § 15.2 står det følgende: «Kommunestyret og fylkestinget kan etter søknad frita, for et kortere tidsrom eller resten av valgperioden, den som ikke uten uforholdsmessig vanskelighet eller belastning kan skjøtte sine plikter i vervet.»

I forklaring til kommuneloven heter det bl.a.: «Fritaksgrunn vil i første rekke være at søkerens arbeidsforhold, dårlig helse eller andre velferdsgrunner gjør det ekstra byrdefullt å oppfylle de plikter vervet medfører. Avgjørelsen må nødvendigvis bli temmelig skjønnsmessig. Forhold som politisk motgang, endret politisk oppfatning eller utilfredshet med organets arbeid vil imidlertid etter tradisjonell lære som utgangspunkt ikke kunne kvalifisere til fritak. Men etter at man i loven nå også har tatt inn ordet «belastning» som alternativ til «vanskelighet», kan man ikke helt utelukke slike forhold som fritaksgrunn i situasjoner hvor de har ført til helsemessige eller sosiale belastninger for et medlem.»

Det er denne loven rådmannen refererer til i saksfremlegget før torsdagens møte i kommunestyret, der saken skal behandles. I rådmannens innstiling står det at «Mette Mari Leseth-Holm fritas fra sine kommunale verv for resten av valgperioden».

Det er kommunestyret som må fatte det endelig vedtaket for at fritaket skal være gyldig.