Høsten 2018 får 6 100 skoleelever i hele Trøndelag hver sin skolesekk av fylkeskommunen.

«Sør-Trøndelag fylkeskommune har hatt lang tradisjon på å gi skolesekker til alle 1. klassinger. Sekken har etter mange år i «bybildet» etablert seg som en kjennemerke- både på 1. klassinger i trafikkbildet, men også på fylkeskommunen som giver og det er stor høytidsstemning rundt om på skolene når 1. klassingene inviteres inn til skolen for å motta sekken sin,» skriver Trøndelag fylkeskommune i pressemeldingen.

Nå utvides ordningen til hele Trøndelag.

– Dette er et av våre trafikksikkerhetstiltak i 2018. Sekkene er designet slik at de er godt synlig og en påminnelse til trafikanter om at det er mange «ferske» skoleelever langs vegene, forteller fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem.

Mye trafikk gjør det utfordrende for skoleelevene å krysse fylkesveien. Foto: Erik Eikebrokk

Ønsker lavere fartsgrense

I Bjugn kommune har mange også bedt Statens vegvesen om helt andre trafikksikkerhetstiltak den siste tiden. Bussjåfører, politikere og foreldre har bedt Statens vegvesen om å innføre strakstiltak, blant annet om å sette ned fartsgrensen på strekningen fra 80 til 60 km/t, for å øke trafikksikkerheten i Haugen-krysset, på oversiden av Botngård sentrum.

Men kommunens forespørsler har blitt avfeid - gjentatte ganger.

– Fastsetting av fartsgrenser blir gjort etter kriterier gitt av Vegdirektoratet. Strekningen langs fylkesvei 710 Langliveien tilfredsstiller ikke kriteriene for fastsettelse av særskilt fartsgrense 60 km/t. (...) Skilting alene gir dessverre ikke alltid en ønsket effekt, men det er omgivelsene langs vegen (tett randbebyggelse, aktiviteter, vegbredde, kurvatur, innsnevringer og så videre) som ofte i stor grad styrer fartsvalget til den enkelte trafikant, har Alexander Larssen ved Statens vegvesen, tidligere sagt til Fosna-Folket.