Bussjåførene i Bjugn og Ørland har sendt en bekymringsmelding til Bjugn kommune vedrørende trafikksikkerheten i området rundt Haugen-krysset, på oversiden av Botngård sentrum.

– Vi krever at det i første omgang blir nedsatt hastighet på stedet, og at det i fremtiden utredes eventuell rundkjøring for å øke trafikksikkerheten rundt skolene i området, skriver bussjåførene i brevet.

Bjugn kommune ønsker fartsgrense på 60 km/t fra krysset og ned til rundkjøringen i Botngård. Foto: Erik Eikebrokk

Frykter skrekkscenario

Oppstillingsplassen for skolebussene ligger like nedenfor krysset for fylkesvei 710 og Alf Nebbs gate.

– Det er til tider stor trafikk, spesielt nå med all massetransporten som foregår i området. Det er ingen fysiske hindre mellom veien og oppstillingsplassen for skolebussene, og avstanden er maks tjue meter, står det i brevet.

Etter skoleslutt kan det på enkelte dager stå så mye som 250 skoleelever som venter på skolebussene. Yrkessjåførene frykter alvorlige ulykker om noe ikke gjøres.

– Dersom det skulle oppstå en situasjon, og spesielt på vinterføre, der en bil som kommer fra Haugen ikke overholder vikeplikten og det kommer et vogntog på femti tonn nedover langs fylkesvei 710, så vil sjåføren automatisk svinge til høyre for å unngå en kollisjon.

– Da kan vi bare med skrekk tenke på hva som vil skje med skolebarna som står og venter på bussen, skriver sjåførene, som legger til at de har vært vitne til mange nestenulykker på stedet.

Bussjåførene i Bjugn og Ørland er bekymret for trafikksikkerheten i krysset fylkesvei 710 og Alf Nebbs gate. Foto: Erik Eikebrokk

Etterlyser tiltak

Det har vært to ulykker på strekningen siden november 2017.

– Vi er skremt over at det er 80 km/t forbi skolen. (...) Til sammenligning så er det nedsatt hastighet i nærheten av alle de tre skolene på Ørlandet, skriver sjåførene.

Bjugn kommune har mottatt bekymringsmeldingen fra sjåførene, og har videresendt denne til Statens vegvesen, der de påpeker veiens kurvatur, inger skjerming, nærhet til Haugen-krysset, mye massetransport og høyt fart som årsaker til bekymringen.

– Bjugn kommune deler bekymringen med bussjåførene og ber om at Statens vegvesen vurderer trafikksikkerheten på stedet. Bjugn kommune ber om at fartsgrensen på strekningen, krysset fv 710 - fv 113 til rundkjøringen i Botngård nedsettes til 60 km/t, skriver ingeniør Nils Braa.

Bussjåførene frykter at det uoversiktlige krysset kan føre til stygge ulykker med skoleelever involvert. Foto: Erik Eikebrokk

Statens vegvesen

Bjugn kommune har i lang tid jobbet med å utbedre trafikksikkerheten i nærheten av Haugen-krysset. I et brev til Statens vegvesen, datert 22. november 2017, ba kommunen om at fartsgrensa på stedet ble satt ned.

Dette har til nå ikke blitt gjort.

– På generelt grunnlag kan jeg si at man ikke kjøre i 80 km/t bare fordi det er fartsgrensa på stedet. Men jeg kjenner ikke denne saken, så jeg kan ikke kommentere hvilke vurderinger som er gjort, sier June Stubmo, i Statens vegvesen.

– Vi har mottatt saken, og kommer til å behandle den som andre saker og gjøre en grundig vurdering.