I dag ble det markert offisiell oppstart av RissaMat med signering av Trøndersk Matmanifest ved ordfører Ove Vollan.

De unge

Hvor viktig er riktig mat i forhold til helse, mestring og trivsel?

Prosjektet er beregnet på unger fra barnehagen og opp til ungdommen som går på videregående skole. Målet er å fremme bevisst bruk av råvarer og mat for å bedre helsen i befolkningen.

Under den offisielle åpningen som var lagt til Fosen Folkehøgskole i dag, hadde Ungdomsrådet laget mat som de innbudte fikk smake på. Lokale råvarer og sunn mat, tilberedt på en utmerket måte.

Råd fra ungdommen

Rådmann Vigdis Bolås ønsket velkommen og utfordret ungdommene til å si litt om mat. Her er noen av rådene fra Ungdomsrådet:

- Frokost er dagens viktigste måltid

- Riktig mat har mye med læring å gjøre

- Vi bør spise lunsj for å holde fokus hele dagen. Sunn mettende mat, ikke sjokolade og brus

- Det finnes to slags karbohydrater, trege og hurtige. De trege er bra for oss

- Lokale råvarer er viktig.

- Kortreist mat er miljøvennlig

- Å spise sammen er trivsel, gir godt samhold og man blir glad

Mål

Det antas med dette prosjektet at forebygging av negative konsekvenser av feil mat hos barn og unge vil føre til en kostnadsreduksjon samlet sett for storsamfunnet.

Det handler om hverdagsmaten vår. Hvordan spise riktigere, men mat som smaker godt. Det handler om lokal mat med utgangspunkt i matkultur og matglede.

Rissa kommune er bevilget seks millioner kroner fra Regionalt forskningsråd til dette prosjektet.

Skal finne svar

Gjennom prosjektet skal kommunen finne svar på en del spørsmål.

- Blir det bedre resultat i skolen hvis barna spiser riktig og godt?

- Kan kommunen arbeide mer optimalt når det gjelder mat og unge?

- Kan vi bygge en god måltidskultur ut fra engasjement slik at barn spiser sunnere og riktigere?

- Kan mat bidra til bedre skole og arbeidsmiljø?

I starten skal det hentes inn informasjon, og samles gode ideer. Barnehagene, skolene, foreldre, elever, næringsliv, institusjoner, KS og kommunen skal involveres.

En rekke samarbeidspartnere er med i prosjektet, blant annet Nofima, NTNU, og SINTEF.