Fra og med 1. januar 2018 er vigselsmyndigheten overført fra byfogden til ordføreren. Lørdag 6. januar gjennomførte ordfører Tom Myrvold sin første vigsling på Ørlandet, da ekteparet Kevin og Rebekka Rasmussen - fra Bjugn - ga hverandre sine underskrifter og sine «ja».

– Det var en veldig koselig vielse, sier bruden, Rebekka Rasmussen, til Fosna-Folket.

– Det var en stor og spesiell opplevelse, det må jeg si. Man står der med ikke så rent lite ydmykhet på en så stor dag for ekteparet, sier vigsler - og ordfører - Tom Myrvold.

Vigselsskifte

Det er i forbindelse med kommunereformen at vigselsretten har skiftet hånd. Myrvold ser tilbake på vigselsdebuten med varme følelser.

– Jeg har innfunnet meg med oppgaven. Det er en spesiell atmosfære når man står i en slik setting, og det var veldig fint på alle mulige måter. Jeg tror både jeg og brudeparet hadde en fin opplevelse.

Kevin og Rebekka Rasmussen ble, ifølge ordføreren, godt gift. Foto: Skjalg Ledang, Ørland kommune

Det har vært delte meninger blant ordførere og varaordførere i Fosen-kommunene om den nye oppgaven som har tilfalt dem.

– Jeg har gjort meg noen refleksjoner. Det slo meg da jeg stod der at det kanskje ikke er så dumt at det er ordførere i stedet for tingrettsdommeren som holder en slik seremoni. Folkevalgte har et nærere forhold til innbyggere, så i den forstand er det ikke veldig unaturlig at kommunen overtar denne oppgaven, sier Myrvold.

Bryllupsreisen utsatt

Når Fosna-Folket ringer brudeparet forteller de at de egentlig skulle vært på bryllupsreise nå.

– Vi måtte utsette reisen på grunn av passtrøbbel, sier Kevin lattermildt.

Brudgommen forsikrer at utsettelsen gjelder bare for noen dager, og at nytt pass nå er på vei etter at passmaskinproblemene hos Fosen lensmannsdistrikt er løst.

– Det førte til at avreisen ble noen dager forsinket, sier han.

At ekteparet Rasmussen var første par ut under nye vigselsregler, var en tilfeldighet.

– Vi var ikke klar over at det var nye regler da vi tok kontakt i oktober eller november. Og vi visste ikke at vi var de første før kommunen ringte oss på nyåret for å spørre om det var greit at de tok bilder av oss, sier Kevin.

Selve vielsen var gjort unna på ti minutter, ifølge brudeparet. Foto: Skjalg Ledang, Ørland kommune

Fort gjort

Ikke bare var brudeparet det første som giftet seg under ny vigselsmyndighet i kommunen, det var også første gang det nye seremonirommet på Ørland kultursenter ble brukt til vielse.

– Det nye seremonirommet var mye finere enn det forrige rommet,  med en veldig fin atmosfære. Det var mer utsmykket og litt større og finere enn det tingretten hadde, forteller Rebekka.

Ifølge brudeparet var vielsen unnagjort på omtrent en halv time.

– Det var en fin opplevelse, fort og greit. Det er fint å slippe å ha penskjorta på i flere timer. Vi kom klokka ett og vi dro klokka halv to. Selve vielsen tok bare ti minutter. Det syns vi var greit. Greit å få den biten raskt unna. Det er jo en lang dag, sier Kevin.

Beroliger kollegene

Ordfører og varaordfører er gitt vigselsmyndighet direkte i den nye loven, men kommunestyret kan selv gi vigselsmyndighet til kommunalt ansatte eller folkevalgte. Det er opp til kommunestyret å vurdere behovet og hvem som er egnet til å inneha vigselsoppgaven.

– Jeg kan berolige alle andre ordførere på Fosen som ikke har vært gjennom tilsvarende, at dette var overhodet ikke noe å frykte. Det var en veldig overkommelig oppgave, forsikrer Myrvold.

Det har tidligere vært notarius publicus (f.eks. byfogd eller sorenskriver) som har gjennomført de borgerlige vielsene. Fra og med 2018 har ikke disse lenger denne retten.

Tom Myrvold kommer ikke til å påta seg alle vigsler alene. Foto: Skjalg Ledang, Ørland kommune

Ikke vigsler på heltid

I Ørland kommune er det gjort vedtak på at også formannskapet i kommunen, samt rådmannen, i tillegg til ordføreren og varaordføreren, har vigselsmyndighet. Til tross for den positive opplevelsen kommer Ørlands nye «Kirsten Giftekniv» ikke til å påta seg alle vigselsoppgaver selv.

– Nei, jeg har ikke tenkt å ta alle vigsler. Jeg tror ikke det blir voldsomt til pågang, men nok vigsler til at vi må dele på oppgaven. Jeg har stor tiltro til at varaordfører Finn Olav Odde fikser biffen.

Myrvold tror overgangen fra byfogd og sorenskriver, til folkevalgte, er med på å forbedre tjenestene i kommunen.

– Vi er tilgjengelige også på helg. Vigsel på lørdag ville ikke skjedd i tingretten, da det er vanlige åpningstider som gjelder der. I den forstand er det et utvidet tjenestetilbud. Så forskjellen er økt service.

Nerver?

– Fotografen fra kommunen sa at ordføreren sikkert var minst like nervøs som oss. Det var jo litt spesielt at det var ordføreren som skulle gifte oss, sier Kevin.

– Var dere nervøse fordi dere skulle gifte dere eller fordi dere var redd for at ordføreren skulle gjøre feil?

– Haha, nei, det var fordi vi skulle gifte oss. Ordføreren gjorde ingen feil, og var veldig flink.

– Var den ferske vigsleren nervøs?

– Jeg var ikke nervøs, men spent var jeg. Det var jo første gangen jeg gjorde det. Jeg har ikke har vært nærmere prest enn søndagsskolen eller nærmere tingrettsdommer enn noen studiepoeng i juss i studietida, og så ikke for meg at jeg skulle gjennomføre en sånn handling før nylig. Det er sunt å være spent, det gjør at man skjerper seg litt, sier Myrvold.

Fra og med 1. januar 2018 er vigselsmyndigheten overført fra sorenskriver og byfogd til folkevalgte, som for eksempel formannskap og rådmann, i tilfellet Ørland kommune. Foto: Skjalg Ledang, Ørland kommune

Språklig trubadur

Noen verbale krumspring ble det derimot ikke anledning til for den språføre ordførertrubaduren, som forteller til Fosna-Folket at han ikke hadde forberedt seg spesielt mye på forhånd, annet enn å avklare med brudeparet hva de ønsket seg samt lese seg opp på standardiserte tekster.

– Det er kanskje ikke arena for å avvike så mye fra det formelle. Det skal ha den verdighet som det kreves, så det er viktig å holde seg til det også. Det kan kanskje komme anmodninger om giftermål på andre steder som åpner for mer frihet i det språklige, men på tinghuset er det lite rom for krumspring utenfor det tradisjonelle.

– Og hvordan gikk det med ekteparet?

– De ble godt gift, og var godt fornøyd. De så frem til en strålende feiring, ifølge Ørlands nye giftekniv.