Tirsdag var det åpning av det nye tilbudet ved Ørland Kultursenter på Brekstad.

Et seremonirom er et religionsnøytralt lokale som kan benyttes til blant annet vielser og gravferdsseremonier. I Fosen er det kun Rissa som fra før har et slikt rom.

LES OGSÅ:* Disse kan søke om 1,5 millioner kroner -Fosna-Folket* Gravferd fra festlokaler -Fosna-Folket

Prøveordning

Kulturdepartementet plukket i 2014 ut fem fylkeskommuner til å forvalte 8,3 millioner kroner for å opprette seremonirom. Dette som en prøveordning. Sør-Trøndelag var en av kommunene. Opptakten kom imidlertid allerede under det såkalte kirkeforliket i 2008, hvor det i et eget punkt i stortingsmelding nummer 17 sto å lese:

«Det skal igangsettes en utredning med sikte på lovfesting av et kommunalt ansvar for at livssynsnøytrale seremonirom finnes til bruk ved gravferd og ved ekteskapsinngåelse ...»

«SAM»

Arve With, som var med og ledet oppstarten med arbeidet, hadde seremonirom på lista allerede den gangen kulturhuset ble planlagt bygd.

– Vi sto med en rekke ønsker fra ulike interessegrupper som ønsket seg plass da vi planla det nye kulturhuset. Da vi satt med tegningene over romfordelingen, ble det derfor skrevet «SAM» på en rekke rom. Forkortelsen sto for samlokalisering, og seremonirom var tenkt inn som ett av tiltakene. Da vi fant ut at det gikk an å søke fylkeskommunen om støtte, fikk vi skrevet en søknad. Dette ledet til en løsning som må sies å være et hakk over det vi hadde håpet på, sa Arve With under åpningen.

Kiki Prytz Wilhelmsen

Det er møtelokalet Balsnes som er tatt i bruk til formålet. Tilstøtende rom kan ved behov også åpnes for større forsamlinger.

Sentralt i rommet er en utsmykking som kunster Kiki Prytz Wilhelmsen har levert. Arbeidet er brodert tekstil i oransjerøde toner som måler 140 centimeter ganger 200 centimeter.

– Jeg ble forespurt om jeg kunne ta på meg dette oppdraget. Da fikk jeg visse retningslinjer for hva man ønsket, hvilket var veldig greit å forholde seg til, så en rørt Wilhelmsen tirsdag.

Ett av kravene som ble satt, var at det ikke skulle være elementer av personer eller skikkelser i dekoreringen.

– Jeg var opptatt av at man fikk noe å feste blikket på og gjøre seg opp sine egne tanker, uten at motivet framgår helt av seg selv. Som man kan se, har vann vært en inspirasjonskilde, forklarer Kiki Prytz Wilhelmsen.

– Verdighet

Seniorrådgiver Knut Wiik i Sør-Trøndelag fylkeskommune, som var den som behandlet søknaden fra Ørland og som har fulgt arbeidet, sier seg meget godt fornøyd med det endelige resultatet.

– Dette med verdighet er et sentralt begrep når det gjelder rom som dette, og det har man virkelig oppnådd i dette tilfellet. Ja, jeg mener dette er blitt Trøndelags flotteste seremonirom, skrøt Knut Wiik under åpningen.

– Dette har vi ventet lenge på

Human-Etisk Forbund (HEF) Fosen er en av gruppene som i flere år har etterlyst trosnøytralt seremonirom. Dorthe Bakken, som er styremedlem HEF Fosen, sier seg også godt fornøyd med det endelige resultatet.

– Dette har vi ventet lenge på. Vi vil benytte oss av dette lokalet i mange ulike sammenhenger. Navnefestene, som vi til nå har hatt ved Austråttborgen, kan nå legges hit, sier Dorthe Bakken.

Første vielse på nyåret

Gunn Kristin Ørsleie, daglig leder ved Ørland Kultursenter, sier brukere av seremonirommet også skal kunne få pynte som de selv vil ved ulike anledninger.

Borgerlige vielser har til nå vært utført i Fosen av sorenskriveren. Etter at det ble vedtatt lovendringer i ekteskapsloven, er dette ansvaret fra nyttår overført til ordførerne.

– I Ørland er vigselsrett nå vedtatt gitt til rådmannen, kommunalsjefene og medlemmer av formannskapet. Første vielse hvor seremonirommet vil bli benyttet, er bebudet til like over nyttår, opplyser Gunn Kristin Ørsleie.