I gamle tider gikk man til stammehøvdingen for å inngå ekteskap. Etter hvert ble det presten sin tur til å være ekteskapets velsigner, før byfogden har vært et naturlig valg i moderne tid.

Fra og med 1. januar 2018 kan du be varaordfører i Ørland kommune, Finn Olav Odde (Sp), om å si de berømte ordene: Siden dere nå - i vitners nærvær - har lovet hverandre å leve sammen i ekteskap, erklærer jeg dere med dette for å være rette ektefolk.

– Det blir litt fjernt, at vi får en jobb som det der. Men vi skal vel klare å takle det også.

Gifteklar

Ordfører og varaordfører er gitt vigselsmyndighet direkte i den nye loven. Odde sier at kommunen ikke har forberedt seg spesielt på å ta imot horder av gifteklare fosninger.

– Det kom litt bardus på dette her, så jeg har ikke tenkt på hvordan dette skal foregå. Det kan jo bli en del artige scener. Men ordføreren har fått seg nytt stort kontor, så vi er klare til å ta imot folk der.

Det er en rett jeg har, men også en plikt som er pålagt meg etter loven, å legge dere to nå alvorlig på hjertet at dere skal leve etter det løftet som dere gir hverandre her, er blant tekstene de nye kommunale vigslerne må pugge.

– Dette blir jo en helt ny arbeidsoppgave, så vi får sette oss litt mer inn i de strofene som skal sies. Men dette er ikke noe problem, vi tar alle utfordringer på strak arm.

– Så spør jeg deg...

Varaordfører i Bjugn kommune, Hans Eide (Sp), har fått med seg lovendringen som etter planen skal tre i kraft fra og med 1. januar 2018. Han syns det hele er underlig.

– Når staten skal gi kommunen nye oppgaver, så kunne de strekt seg litt lengre enn dette. Det skulle være en kommunereform, og vi skulle få nye oppgaver. Da er jo ikke dette det helt store.

Om Eide ikke er spesielt begeistret over det nye vervet som vigsler, er han klar til å fylle rollen.

– Jada, det skal gå bra. Hvis det blir spørsmål om det, så må vi jo gjøre det. Jeg kan ikke teksten på rams, men det kan jo ikke de som gjør det i dag heller. De har jukselapp de også, sier Eide.

Et vanskelig løfte

Åfjord kommune har i lengre tid vært forlovet med Roan kommune. Snart skal de gifte seg. Men varaordfører Jon Husdal (Sp) tror ikke han får bruk for akkurat den erfaringen i sitt nye virke.

Ekteskapet innebærer at dere lover hverandre kjærlighet og troskap. Det å love hverandre kjærlighet for resten av livet, er det vanskeligste løfte vi kan gi et menneske.

– Dette har jeg overhodet ikke forberedt meg på, men jeg kjenner til loven, ja. Det har vært mye diskusjoner rundt den lovendringen.

Husdal sier at han har registrert at det er flertall på Stortinget for dette, og tar dette til etteretning. Men han ser helst at noen andre påtar seg rollen som kommunens Kirsten giftekniv. I loven står det at kommunestyret selv kan gi vigselsmyndighet til kommunalt ansatte eller folkevalgte. Det er opp til kommunestyret å vurdere behovet og hvem som er egnet til å inneha vigselsoppgaven.

– Jeg har i hvert fall ikke tenkt å slå meg opp på det, men må vi, så må vi. Jeg tenker at vi i alle fall skal være behjelpelige med å skaffe til veie noen andre, sier Husdal.

Til vi skilles ad

Når vigselsmyndigheten overføres til de kommunale vigslerne, vil ikke notarius publicus (f.eks. byfogd eller sorenskriver) lenger være vigsler i henhold til ekteskapslovens bestemmelser. Det innebærer at dommere i tingretten, byfogdembetet eller andre som har hatt vigselsmyndighet i medhold av lov og forskrift om notarius publicus, ikke lenger vil kunne forestå gyldige ekteskapsinngåelser.