Nasjonale prøver er en prøve som 5., 8. og 9. klassinger tar én gang i året. Hensikten med prøvene er å kartlegge elevenes ferdigheter innen lesing, engelsk og regning; rett og slett et mål på hvor mye elevene kan. Samlet gir prøvene et tall som sier noe om hvor bra snittet på en skole eller en kommune er, eller hvordan et fylke har gjort det, sammenlignet med landsbasis.

– Bjugns resultater i år var ikke veldig bra, og det er dårligere enn tidligere. Det var et resultat vi syns var for dårlig i forhold til forventningene. Nå skal vi gå inn og se på hvilke resultater som har kommet inn og se hva det er elevene ikke har lært, hva det er vi ikke har vært flinke nok til å lære bort, og hvordan vi skal jobbe videre for å få på plass dette, sier oppvekstsjef Kjetil By Rise, til Fosna-Folket.

«Flere av resultatene, særlig knyttet til nasjonale prøver og deler av elevundersøkelsen er langt svakere enn man skal forvente, og det kreves omfattende tiltak for å snu disse,» stod det i meldingen som ble lagt frem for Bjugns kommunestyre.

Dårlig leseferdigheter

Tallene sier noe om hvor mange elever som er under snittet, på snittet, og over snittet.

– Det er for mange som scorer for lavt på lesing, for eksempel. Vi vet at dette slår inn på de andre prøvene også. Sliter du med lesing så vil du få trøbbel med matte og engelsk også. Det er nok en sammenheng der, sier By Rise.

– Dette er kompetanse som vil følge elevene videre, så vi må få dem på et høyere nivå enn i dag.

De nasjonale prøvene gir en god pekepinn på hvor elevene befinner seg innenfor sitt alderstrinn. For Bjugn kommune blir det viktig å ta igjen det tapte, samt unngå at noe lignende skjer i fremtiden.

– Tiltakene går i to retninger. Den ene er å sørge for at neste kull scorer bedre og får bedre utbytte. Den andre er hvordan vi bedrer kunnskapsnivået på femte trinn, og hvordan elevene gjør det når de kommer til åttende trinn; det vet vi først om tre år, sier oppvekstsjefen.

Hvorfor?

Ifølge kvalitetsmeldingen for grunnskolene i Bjugn kommune, er sykefraværet ved Botngård skole 10,7 prosent.

– Det høye sykefraværet har gjort at de beste lærerne våre ikke har vært så mye i klasserommene om ønskelig, og vikarene greier ikke å gjøre en like god jobb. Ressurser spiller også inn. Alt henger sammen, sier By Rise.

«Sykefravær har negative konsekvenser for alle deler av skolen, og belastningen på de som er igjen øker. Kvaliteten synker og kostnadene øker. Skolene skal jobbe med å øke nærværet gjennom systematisk arbeid. (...) Det er et lederansvar å jobbe med nærværsarbeid, men det er helt avgjørende at ledere og medarbeidere jobber sammen med å skape godt arbeidsmiljø og nærvær på arbeidsplassen,» står det i rapporten.

– Alt henger sammen. I Bjugn kommune har det vært et turbulent skoleliv, med flere forhold som spiller inn. Vi har blant annet flyttet et helt ungdomstrinn, lagt ned én skole, og flyttet inn i en annen. Det har vært mye uro som vi forhåpentligvis er ferdig med nå.

Elevundersøkelse

I tillegg til nasjonale prøver har elevene også gjennomført elevundersøkelse.

– Elevunderøkelsen sier noe om hvordan elevene har det. Bortsatt fra noen mobbetall som er litt for høye, kommer det frem i elevundersøkelsen at ungene trives godt på skolen, har et bra forhold til lærerne og får støtte fra foreldrene når de trenger hjelp. Det er mye som er veldig bra, men det er som sagt noen problemer vi må ta tak i. Alt dette får vi til, men vi trenger litt tid, ifølge oppvekstsjefen.

I elevundersøkelsen, som gjennomføres for 7. til 10. trinn, blir elevene spurt om hvordan de har det på skolen; om mobbing, det sosiale, om de får nok hjelp hjemmefra, om lærere og støtte fra skolen. Undersøkelsen sier ikke noe om karakterer eller kompetanse.

Bjugn-modellen

Et begrep som går igjen i kommunens kvalitetsmelding er «Bjugn-modellen», og fortsatt satsing på denne.

– «Bjugn-modellen» er knyttet direkte til lærernes kompetanse; hvilken kompetanse lærerne har, hva de vil utvikle videre og hvordan de skal benytte seg av sin spisskompetanse best mulig. Det er en klar modell vi jobber etter, og som vi kommer til å fortsette å jobbe etter, sier By Rise.