Når de førti medlemmene i fellesnemnda, som har i oppgave å legge til rette for «nye Ørland kommune» som trer i kraft fra og med 1. januar 2020, møtes torsdag 23. november i Ørland rådhus, står de overfor en av de viktigste beslutningene som så langt er gjort i reformprosessen:

Spørsmålet om den nye kommunens administrasjonssenter.

– Arbeidsutvalget er enige om at vi for all del må unngå å søke råd og hjelp fra høyere opp. Da får vi et vedtak tredt ned over ørene, sier Bjugn-politiker Einar Aaland (H), til Fosna-Folket.

Om kommunene ikke greier å bli enige seg imellom, vil valget bli gjort av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, slik som i navnestriden mellom Åfjord og Roan.

Senterforslag

Gjennom to møter i arbeidsutvalget, ledet av Bjugn-ordfører Ogne Undertun, har de åtte medlemmene bedt rådmennene i de to kommunene, Emil Raaen (Bjugn kommune) og Snorre Glørstad (Ørland kommune), om å finformulere et forslag til senterløsning som fellesnemnda skal behandle.

I forslaget til plattform for det videre arbeidet står det at «i nye Ørland kommune skal det være to kommunesentre med forskjellig innhold og oppgaver for innbyggere og næringsliv.»

– Det er et spekter av meninger fra den ene siden til den andre. Jeg håper vi klarer å samle fellesnemnda. Den har ikke vedtaksmakt, og må søke konsensus, sier Aaland.

Det betyr at for at forslaget skal vedtas, må det i tillegg gjøres likelydende vedtak i begge de to kommunestyrene.

– Dette er sunn fornuft for hvordan vi skal fordele dette, sier varaordfører i Ørland kommune, Finn Olav Odde (Sp), til Fosna-Folket.

Fordelingsmodell

Ifølge forslaget skal den nye kommunen ha administrasjonssted på Botngård, men møtested, for det som skal bli det nye kommunestyret, skal i fremtiden være rådhuset på Brekstad.

– Får vi lagt bak oss alt det som er vanskelig å snakke om, så kan vi jobbe videre med alt det andre som skal fordeles, sier Odde.

Hvor den nye kommunens administrasjon skal lokaliseres har vært en av kommunesammenslåingens store stridssaker, men nå, hvis fellesnemnd og kommunestyrer stemmer for arbeidsutvalgets forslag, kan striden gå mot slutten.

– Det vil være en stor overraskelse hvis Bjugn og Ørland blir blant de beste på kommunefusjon, men det tror jeg de kan bli, sa Geir Vinsand, i NIVI analyse, til Fosna-Folket da arbeidsutvalgets første utkast ble offentlig kjent.

To rådhus

«Ordfører og rådmann skal ha kontorsted i rådhuset i administrasjonsstedet Botngård, men har også tilstedeværelse med kontorplass i rådhuset på Brekstad ved behov,» står det i forslaget.

Det foreslås videre at rådhusene i begge kommunene opprettholdes.

Gjennom forslaget, som består av fire punkter, vil det også fremmes at underskrevet intensjonsavtale av 21.04.2016 legges til grunn for det videre reformarbeidet, med noen få revideringer.

Neste møte i Bjugn kommunestyre er 5. desember, mens det første planlagte kommunestyremøtet i Ørland kommune etter møtet i fellesnemnda, er satt til 14. desember.