Ørland kommune lyktes ikke i å få Jens Stoltenberg til å holde et innledningsforedrag i forbindelse med fredagens fredskonferanse på Ørland kultursenter. Men nå har Hallgeir Grøntvedt og kompani fått tak i en fullgod erstatter.

– Statsminister Erna Solberg kommer til Store sal på fredag, etter seremonien på flystasjonen, sier Grøntvedt, som er prosjektleder for kommunens fredsuke.

I tillegg til en liten hilsen, vil regjeringssjefen mingle med gjester og publikum, før hun returnerer til Oslo.

Mellom klokken 12.30 og 15.00 sender Ørland kultursenter direkte tv-bilder fra F-35-seremonien fra Ørland flystasjon. Grøntvedt er forsiktig med å spå et nøyaktig klokkeslett, men tror på Erna-besøk en gang mellom klokken 15.00 og 15.30.

Arrangementet er åpent for alle.

Fredsuke

Statsministeren er blant flere prominente gjester som besøker Fosen i forbindelse med markeringen for F-35-flyene. Fosna-Folket har også fått bekreftet at Hans Majestet Kong Harald kommer, samt blant andre utenriksminister Ine Eriksen Søreide og generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg.

Kommunens fredsuke - som har fått navnet Sound of freedom - går fra mandag til fredag på Ørland kultursenter, og inneholder blant annet kinofilmer, kjente foredragsholdere, næringskonferanser, konserter og utstillinger.

– Meningen med prosjektet er at det skal være en fredsmaskin. Når vi plasserer en så stor forsvarssak midt i en bitte liten kommune på 74 kvadratkilometer, så kommer det til å påvirke samfunnet, sier Grøntvedt.

Ordfører i Ørland kommune, Tom Myrvold, fikk ikke være til stede da F-35-flyene landet på norsk jord forrige fredag, men er én av noen få som skal holde tale under kommende fredags storslåtte seremoni inne på flystasjonen.

Endringer i programmet

Det har blitt noen endringer i programmet ved Ørland kultursenter, som kan være verdt å merke seg.

  • Åpning av utstillingen «Ørland flystasjons historie» er flyttet fra mandag klokken 17.00 til torsdag klokken 08.30.

  • «Battle of Britain»- foredraget med Richard Arnesen på onsdag klokken 17.00, utgår.

PS: Det presiseres at programmet som omtales i denne artikkelen, er noe annet enn det seremonielle programmet som er planlagt ved Ørland flystasjon.