«Jeg kan bekrefte at H.M. Kongen kommer til Ørland i forindelse med F-35», skriver kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Det kongelige hoff til Fosna-Folket tirsdag kveld.

Kongen blir trolig den eneste representanten fra kongefamilien i Ørland den 10. november.

F-35-ankomst

Også statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide kommer. Det er statsministerens kontor som bekrefter statsministeren tar turen til Ørland.

- Vi planlegger det, får Fosna-Folket opplyst tirsdag.

Onsdag får vi en utfyllende SMS fra statsministerens kontor:

«Me jobbar ut frå at statsministeren skal til Ørland i samband med mottak av F-35 på Ørland 10. november. Detaljer kring opplegget og endelig stadfesting av deltaking må me koma tilbake til», skriver Anne Nordskog ved Statsministerens kontor.

Det innebærer altså at Ørland står i kalenderen til statsministeren den 10. november, og at det må dukke opp noe uventet dersom Solbergs planer skal endres.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (t.v.) og statsminister Erna Solberg kommer til Ørland den 10. november. Foto: NTB/Scanpix

Norges nye kampfly F-35 lander offisielt i Ørland den 10. november. I praksis vil flyet trolig entre norsk jord noen dager tidligere. Dersom man venter helt til 10. november, kan vær og vind potensielt sett ødelegge F-35-adkomsten den dagen.

10. november feirer også 332-skvadronen til Luftforsvaret 75-årsjubileum.

- Ved runde jubileer er det normalt å invitere kongehuset, men det har vi ikke gjort ennå, sa daværende stasjonssjef Aage Lyder Longa til Fosna-Folket tidligere i år.

Les mer:

PST om Ørland

Fosna-Folket har tidligere skrevet at det planlegges et fredsseminar på Ørland kultursenter den 10. november. Etter det lokalavisa kjenner til, er man nå i innspurten med detaljene i dette programmet. Det er ventet et stort sikkerhetsopplegg rundt Ørland den 10. november. PST bekrefter overfor Fosna-Folket at de er kjent med arrangementet.

- Rundt denne typen arrangement pleier vi å lage sikkerhetsvurderinger, men jeg vil ikke si om vi har gjort det eller om vi skal gjøre det i forbindelse med arrangementet i Ørland. Den typen trusselvurderinger er også gradert. Det vanlige er at vi har nær kontakt med lokalt politi, men vi går ikke i detalj på anbefalingene. Det er en stund til arrangementet i Ørland, og sikkerhetsvurderinger gjøres ofte tett opp mot det aktuelle arrangementet, påpeker seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Taus

Generalmajor og direktør i Kampflyprogrammet i Forsvarsdepartementet Morten Klever vil også si minst mulig om det som skjer på Ørland den 10. november.

- Av sikkerhetsmessige grunner ønsker vi på nåværende tidspunkt ikke å kommentere hvem som deltar på seremonien. Av naturlige årsaker kan vi heller ikke kommentere sikkerhetstiltakene rundt arrangementet, sier han.

Klever opplyser imidlertid at selve programmet vil bli lagt ut offentlig når det er klart.

Les mer: