Etter Forsvarsbyggs innsigelse mot Ørland kommunes reguleringsplan er det Kommunal- og moderneringsdepartementet (KMD) som skal gjøre vedtak i spørsmålet om innløsning av boliger i støysonen og bevaring av verneverdige bygninger. Mandag denne uken tok gårdbruker Ulf Kirkbak imot storfint besøk på tunet, for å forklare hvordan han oppfatter situasjonen.

– Vi ønsker å drive gården videre i rød støysone, sier Kirkbak, som driver Gjerdsgården, i Ørland kommune.

Familien Kirkbak har i dag et båsfjøs med en melkekvote som krever rundt 25 kyr å fylle.

Ulf Kirkbak (til høyre) tok imot blant andre ordfører i Ørland kommune, Tom Myrvold. Foto: Erik Eikebrokk

Mer støy på vei

Han og kona Haldis, er blant noen få gårdbrukere som ønsker å drive videre i rød støysone. For Kirkbak er ikke støyisolering eller innløsning svaret på det som kommer til å bli et økende støyproblem når kampflyene lander (og tar av) fra og med 10. november.

– Gården ble bygd i 1930, sier Kirkbak, før han må ta en pause. På rad og rekke tar tre F-16-fly av fra flystasjonen. Støyen gjør at det er vanskelig å høre hva Kirkbak sier.

Forsvarets representanter, fra Forsvarsbygg og Forsvarsdepartementet, som også er med på befaringen, får spørsmål om hvor høyt støynivået for F-35-flyene kommer til å bli.

– Det blir høyere i hvert fall, svarer de omsider.

Livet på vent

Gården på Grande er ett av 34 gårdsbruk som ligger i rød støysone. Som alle andre gårdsbruk innenfor samme sone, har Kirkbak fått tilbud fra Forsvarsbygg om å løse inn gården - slik Forsvarsbygg mest av alt ønsker seg - eller støyisolering.

– Vi har vært usikre på fremtiden. Alle utviklingsmuligheter ved gården ble satt på vent med etableringen av kampflybasen. Vi har ikke kommet noen vei de siste fem årene. Det er ikke før i de siste månedene at det har skjedd noe, sier Kirkbak foran de rundt tjue fremmøtte.

Ulf Kirkbak forteller at han ønsker å fortsette gårdsdriften i rød støysone. Foto: Erik Eikebrokk

Han forklarer at det er avgjørende å bo på gården for at de skal kunne drifte gården videre, og at betjeningen av gjelda på gården er knyttet opp til fortsatt husdyrproduksjon.

– Man kan ikke pendle, da overholder man ikke dyrevernloven. Reaksjonstida - ved for eksempel strømbrudd, vannlekkasje eller kalving - blir alt for høy. Og hva med det sosiale livet, om vi må pendle to timer i bil hver dag?

– Hva er løsningen på problemet, slik du ser det?

– Vi ønsker oss en avlastningsbolig som vi kan rømme til når støyen fra kampflyene er som verst, sier Kirkbak.

Fornøyd støygruppe

Leder i Ørland støygruppe, Hans Kristian Norset, deltok på møtet sammen med departementene, og de øvrige partene, og var godt fornøyd da han snakket med Fosna-Folket etter endt befaring.

– Jeg synes ordføreren i dag, sammen med administrasjonen i kommunen, gjorde en fantastisk god jobb, de presenterte alt det som vi berørte er opptatt av. Jeg tror det kommunale departementet også fikk et bra inntrykk av at Ørland er en kommune som absolutt ønsker F-35-flyene velkommen, men at det er en noen små saker igjen som må løses før alt er på plass.

På Gjerdsgården, i Grande, fikk Hans Kristian Norset (i midten) og de andre deltagerne høre Ulf Kirkbaks historie. Foto: Erik Eikebrokk

– Hva er stridens kjerne?

– Det går på hvorvidt det skal være mulig å få en avlastningsbolig for de som driver gårdsbruk. Kort sagt innebærer det at i stedet for full erstatning så får gårdbrukerne som ønsker å drive videre, en redusert erstatning for å kunne beholde våningshuset på gården, og gjennom den reduserte erstastning få en mindre boenhet utenfor støysonen, hvor de kan være når det er mye støy fra flyene, sier Norset.

Spøkelsesby

Tre departement var representert på møtet, som ble holdt på Ørland rådhus; Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Forsvarsdepartementet og Klima- og miljødepartementet. Men Landsbruksdepartementet var ikke representert. Det syns Norset er, mildt sagt, pussig.

– Det betyr veldig mye for landsbruket hvordan resultatet av dette blir. Og at KMD ikke inviterer Landbruksdepartementet, det syns jeg er totalt feil bedømmelse og en feilvurdering av KMD.

– Vi er nødt til å ta kontakt med landbruksmyndighetene og departementet for at de skal komme med en uttalelse, for det antar jeg at de har muligheten til å gjøre selv om de ikke var her i dag, sier Norset.

Norset ønsker å unngå flere forlatte gårder. Foto: Erik Eikebrokk

Norset håper befaringen, der deltagerne blant annet fikk se to verna gårdsbruk som Forsvarsbygg innløste for tre år siden, får departementene til å forstå hva som i verste fall kan skje med regionen om Forsvarsbygg får det som de vil.

– Jeg håper at de som var med bussen på rundturen fikk en opplevelse om hvordan det kan bli seende ut. For at de skal ungå at det blir hærverk i boligene, så slår de plater over vinduene, og det er jo det siste vi ønsker, for da blir det jo en spøkelsesby.

Løsning

Norset forteller til Fosna-Folket at støygruppa (og Ørland kommune) har kommet til enighet med Forsvarsbygg om fire av punktene, men at de ikke greier å bli enige om det femte, som, ifølge Norset, er den beste løsningen for gårdbrukere som vil drive videre i rød sone.

– Forsvarsbygg har ikke noen flere argumenter å komme med. Det er det som er situasjonen. Nå gjør de seg bare vanskelig.

– Derfor har vi begynt å ta kontakt med rikspolitikere. Jeg tror ikke dette er politikk foreløpig, men at det ligger på et mer administrativt nivå. Men Forsvarsbygg beskytter seg med å si at det er politikere som har bestemt det og det.

– Tror du på en løsning?

– Vi har løst 17 av 18 saker så langt, så hvorfor skal vi ikke greie den siste også? Jeg har trua, men det tar litt tid.