Høringsfristen for å komme med innspill om dette er fredag 27. oktober.

Fritt skolevalg betyr at elev og foreldre kan velge hvilken skole eleven skal gå på i kommunen, uten å begrunne det. Så sant det er plass på den skolen man ønsker sier forskriften at søknaden skal innvilges. Rissa har hatt dette tilbudet i fire år.

Forslaget som ligger på høring nå har to alternative forslag.

Alternativ A:Indre Fosen kommune har fritt skolevalg. Søknader om skoleplass ved annen skole enn nærskolen behandles av rådmannen. Skolebytte skjer til vanlig ved oppstart nytt skoleår eller kalenderår. Så fremt det er ledig kapasitet i annen skole enn nærskolen, skal søknaden innvilges.

Barna skal gis anledning til å uttale seg før søknad om skolebytte fremmes. Når barna er over 12 år, skal det legges stor vekt på hva barna mener.

I vedtaket vil det vanligvis ligge forutsetninger om at foresatte dekker eventuelle merutgifter til skoleskyss. Fylkeskommunens angivelse av akseptabel reisetid/ventetid kommer ikke til anvendelse for elever som går på annen skole enn nærskolen.

Alternativ B:Søknader om skoleplass ved annen skole enn nærskolen behandles av rådmannen. For at en søknad om skoleplass ved annen skole enn nærskolen skal innvilges, skal det foreligge særlige grunner.

Når det fattes vedtak om skoleplass ved annen skole enn nærskolen, skal det tas hensyn til avstand til den aktuelle skolen, samt trafikale eller topografiske hensyn.

I vedtaket vil det vanligvis ligge forutsetninger om at foresatte dekker ev. merutgifter til skoleskyss. Fylkeskommunens angivelse av akseptabel reisetid/ventetid kommer ikke til anvendelse for elever som går på annen skole enn nærskolen.

Ikke så mange søknader

I følge oppvekstsjef Finn Yngvar Benestad har det i løpet av de fire årene kommunen har hatt fritt skolevalg kommet inn i underkant av 20 søknader.

Ordningen har ikke medført problemer på skolene. Stort sett har flyttingen av skole handlet om at familien har flyttet internt i kommunen.

Ønsker fritt skolevalg

- Vi ønsker at Indre Fosen kommune skal ha fritt skolevalg, sier nestleder i oppvekstutvalget, Daniel Lyngseth Fenstad. Han påpeker at å fjerne prinsippet om fritt skolevalg er et stort inngrep i familienes valgfrihet.

- Vi må kunne forutsette at foreldre/foresatte stort sett tar veloverveide valg til det beste for sine barn. I løpet av de siste årene har retten til fritt skolevalg blitt benyttet i underkant av 20 ganger. De fleste av disse tilfellene har vært tilfeller der familier har flytta innad i kommunen, og barna har hatt lyst til å gå ferdig på den skolen de har starta på. Den muligheten er det ikke sikkert de får med alternativ B i høringsutkastet, påpeker Fenstad.

- Samtidig ser vi at det ikke alltid er heldig å benytte retten til fritt skolevalg. Derfor foreslår vi å gi rådmannen mulighet til å avslå søknaden i særlige tilfeller, sier han.

Indre Fosen Høyres forslag:

"Indre Fosen kommune har fritt skolevalg. Søknader om skoleplass ved annen skole enn nærskolen behandles av rådmannen. Skolebytte skjer til vanlig ved oppstart nytt skoleår eller kalenderår. Så fremt det er ledig kapasitet i annen skole enn nærskolen, skal søknaden som hovedregel innvilges. I særlige tilfeller kan rådmannen avslå søknaden.Barna skal gis anledning til å uttale seg før søknad om skolebytte fremmes. Når barna er over 12 år, skal det legges stor vekt på hva barna mener.I vedtaket vil det vanligvis ligge forutsetninger om at foresatte dekker ev. merutgifter til skoleskyss. Fylkeskommunens angivelse av akseptabel reisetid/ventetid kommer ikke til anvendelse for elever som går på annen skole enn nærskolen.»

Saken skal opp til behandling i oppvekstutvalget i november før endelig behandling i kommunestyret.

LES OGSÅ: