I torsdagens møte i fellesnemnda foreslås det at man utreder to løsningsforslag for å redusere antall skoler med ungdomstrinn i Indre Fosen. Begge forslagene medfører at minst én ungdomsskole blir lagt ned.

Fem ungdomsskoler

Når sammenslåingen av Leksvik og Rissa trer i kraft ved nyttår, har nye Indre Fosen kommune seks offentlige skoler. Fem av dem har ungdomsskole: Testmann i Leksvik, Vanvikan skole, Stadsbygd skole, Åsly i Rissa sentrum og Mælan skole i Sørfjorden.

Spesielt ungdomsskolene i Rissa, på Stadsbygd og i Vanvikan ligger nær hverandre geografisk sett. Det er også her at det skal utredes hvorvidt skolestrukturen skal endres.

To løsninger

Her er de to skisserte løsningene på fremtidens skolestruktur i Indre Fosen:

A: Slå sammen ungdomstrinnene på de tre skolene, Vanvikan, Stadsbygd og Åsly til ett ungdomstrinn som lokaliseres i Rissa sentrum.

B: Slå sammen ungdomstrinnene på de to skolene Vanvikan og Stadsbygd til etter ungdomstrinn som lokaliseres i Vanvikan eller Stadsbygd.

Oppvekstsjef Finn Yngvar Benestad er saksbehandler og skriver i sakspapirene at bakgrunnen for utredningen er at formannskapet ønsker endringer, både med tanke på mulige innsparinger og økt kvalitet i skoletilbudet.

Ba om utredning i fjor

I kommunestyret i Rissa 9. juni i 2016 ba rådmannen kommunestyret om mandat til å utrede flytting av ungdomstrinnet ved Stadsbygd skole til Åsly. Kommunestyret ønsket ikke en slik utredning.

Nå skriver saksbehandler at det er mye ledig areal i sokkeletasjen i Åsly skole, og at det er fullt mulig å bygge elevareal der.

Haster

En sammenslåing av ungdomstrinnene ved Stadsbygd og Vanvikan skoler vil gi årskull på ungdomstrinnet på mellom 45 og 55 elever, omtrent det samme som Åsly skole har i dag.

Det poengteres at det haster med å få en avklaring i og med at både Stadsbygd og Vanvikan skoler skal renoveres/bygges nytt.

Forslag fra rådmannen

Rådmannen foreslår at det settes i gang et utredningsarbeid der følgende tema skal utredes:

- Ungdomstrinnstrukturen i Indre Fosen kommune

- Eventuell justering av skolekretsene

Rådmannen foreslår at oppvekstutvalget er styringsgruppe for utredningsarbeidet, og at det oppnevnes ei referansegruppe med representanter fra berørte parter.

Utredningen skal avsluttes innen 1. februar 2018.

Vedtak om framtidig skolestruktur i Indre Fosen kommune skal fattes i kommunestyrets møte i april 2018.