Odde legger ikke skjul på at spørsmålet om administrasjonssenter ble en vanskelig sak.

- Jeg har større tro på et lykkelig vennskap og vil ikke risikere et ulykkelig ekteskap, sier varaordføreren i Ørland om forsøket på sammenslåing med nabokommunen Bjugn.

- Det er flere grunner til at jeg har snudd i saken, sier Odde. Han nevner blant annet kommuneproposisjonen som nylig ble lagt fram som en årsak til at han har endret standpunkt.

- Jeg har også fått en sterkere og sterkere følelse av at kommunereformen generelt av mange oppleves som en tvang, og ikke noe som innbyggerne sjøl ønsker.

For to uker siden var varaordføreren en av ni kommunestyrerepresentanter i Ørland som sto fram og anbefalte ørlendingene å stemme ja til sammenslåing. Gruppa på ni bestod av tre politikere fra hvert av partiene Sp, Ap og Høyre.

- Det gikk litt fort i svingene for to uker siden, forteller Odde om ja-utspillet.

Har allerede stemt

- Ny informasjon fra ulike hold gjorde at skepsisen vokste, og før helga landet jeg på nei-standpunktet. Nå har jeg avgitt forhåndsstemme, så for min del er valget gjort, forklarer Odde.

Dermed har varaordføreren gjort felles sak med gruppeleder Therese Eidsaune i Høyre, som samme dag kommunestyret vedtok å avholde folkeavstemning oppfordret ørlendingene til å stemme nei.

Innbyggere og næringsliv

- Jeg tror Ørland kommune, innbyggerne og næringslivet vil tjene på å bestå som i dag i denne runden av sammenslåinger, sier Odde. Han trekker i denne forbindelse fram eiendomsskatt.

- Eiendomsskatt ser jeg som en urettferdig og uønsket skatt. Ikke bare på bolig og fritidseiendommer, jeg ønsker det heller ikke på verker og bruk. Det lokale næringslivet kan bidra på andre måter, og etter evne, mener Odde.

Frykter todeling ved sammenslåing

I avtalen som ligger til grunn for folkeavstemningen er det bestemt at Botngård skal være administrasjonssenter ved en sammenslåing, samtidig som det skal satses på andre områder for å utvikle kystbyen Brekstad.

Om kommuneøkonomi skal være et argument for sammenslåing frykter Odde at en slik todeling i innsatsområder vil kunne bety at kommunale utgifter ikke reduseres, samtidig som han har en reel frykt for at grendene kan bli de som må betale prisen.

- Ved forrige forsøk på sammenslåing var det fylkesrådmann Odd Inge Mjøen som skisserte en mulig fordeling av oppgaver. Han så saken utenfra, og konkluderte med at det ville være best å legge administrasjonen til Brekstad. Brekstad er et kraftsentrum i vekst, det er der vi enklest tar i mot våre samarbeidspartnere. Det er synd at ikke alle ser denne fordelen. Nå er det skissert et næringens hus på Brekstad, men er det en kommunal oppgave, sier varaordføreren spørrende.

Ja og nei

- Jeg har tro på rådmennene i denne prosessen, sier Hilde Kristin Sandvik Nordaas (H). Hun har markert seg som en av lokalpolitikerne i Ørland som er positive til sammenslåing.

- Selv om forvaltningen blir liggende i Bjugn, så tror jeg det er Brekstad som får den store veksten. At mange ørlendinger fremstiller det som om Bjugn får alt ved en sammenslåing er ikke noe argment for meg, sier Sandvik Nordaas.

GÅR FRA NEI TIL JA: Astad stemmer ja til Ørland-ekteskap

Stian Tyskø (V) er klar på at han ikke ønsker en sammenslåing.

- Det er basert på at jeg ikke er fornøyd med avtalen, det gjelder særlig valg av administrasjonssenter, sier Tyskø.

- Det må vel være noen grunner til at Odde har snudd, kommenterer Tyskø.

Mandag 30. mai skal innbyggerne i både Ørland og Bjugn si sin mening om saken gjennom en rådgivende folkeavstemning. Også i starten av 2014 ble det arrangert folkeavstemning om sammenslåing i de to kommunene. Den gang ble det ja i Ørland og nei i Bjugn.