Fosna-Folket har vært i kontakt med spillere fra samtlige lag for å få svar på hvorfor det har gått slik det har gått, hva som bør gjøres, og om situasjonen er så ille at det snart er bare én ting å gjøre: Å la trenerens hode rulle.

– Vårsesongen har vært elendig. Det er ikke mer å si enn det. Vi har slitt med skader og mye forfall, sier Rissa-spiller Kent Henrik Skalmerås.

Kent Henrik Skalmerås har scoret enda færre mål som venstreback enn han gjorde som Rissa-spiss. Foto: Arkiv

Rissa har tapt ni av ni kamper så langt, og har ti poeng opp til trygg plass. Statistisk sett betyr det at rødtrøyene må vinne sju av ni høstkamper, minst.

– Hvis alle er med til høsten, så er det gode sjanser for at vi kan ta mange poeng. Da kan det være mulig å berge plassen, sier spissen, som begynner å få dårlig samvittighet.

– Jeg har knapt rørt meg siden jeg ble skadet i skuldra. Jeg ser det begynner å bli «belg» her, så jeg må begynne å gjøre noe snart.

Bør treneren gå?

Det er ikke mange år siden Åfjord spilte i 3. divisjon og tapte hederlig mot Rosenborg i cupen. Siden har det meste gått nedover. Slikt straffer seg.

– Vi fikk bare innvilga ei uke ferie i år. Det har vært en dårlig vårsesong, så vi skal trene som vanlig i sommer; to ganger i uka, sier Nikolai Nilsen.

Nikolai Nilsen herjet i små perioder i cup-kampen mot Rosenborg i 2016. For ordens skyld: Nilsen i gul drakt. Foto: Terje Dybvik

Etter ni kamper har Nilsen og kompani vunnet like mange kamper som de har tapt (4). Det holder til 6. plass, langt bak topplagene.

– Det er under forventet. Vi kommer sterkere tilbake til høstsesongen.

– Hvem har skylda? Spillere eller trenere?

– Jeg vil ikke henge ut noen enkeltspillere. De som har spilt har gjort det greit. Vi er ei lita bygd, så det er ikke så mange å ta av.

Magne Staven Larsen tok over som spillende trener før sesongen. Men samtidig som Staven Larsen topper Fosna-Folkets spillerbørs, har laget mislyktes. Det gjør det berettiget å spørre om dette er en heldig kombinasjon.

– Treneren sin skyld? Nei, det er opp til spillerne å få opp motet og spille bedre fotball. Treneren gjør det han kan.

Nilsen forteller at hovedmålet for sesongen nå, er å holde seg i 5. divisjon.

– Det nest viktigste er å vinne mot Fosen-lagene. Og neste år skal vi ta Bjørgan. Det er det som er hatoppgjøret.

Sunderland-dødaren

Frode Saghaug var den første fosningen som har scoret mot Sunderland (siden har Jo Tessem gjort det to ganger). 44-åringen har fortsatt høy stjernefaktor på lokalt nivå, og bidrar for Vanvik når han kan og ved behov.

– Vi startet sesongen veldig dårlig. Vi tapte 2-12 i en av de første kampene, og det gikk ut over selvtilliten. Vi prøver å spille litt ball, og har en filosofi om å bygge opp litt bakfra. Det er krevende hvis spillerne ikke har troa på det vi holder på med.

Vanvik har reist seg, men er i utsatt posisjon før høstsesongen starter opp. Ned til Tiller på nedrykksplass skiller bare fire poeng.

– Det kom seg veldig utover sesongen, og vi avsluttet bra. Vi er på gang, og nå er målet å komme oppover på tabellen. Vi kikker fremover, ikke bakover.

– Laget har et poengsnitt på 1,1 per kamp. Er det ikke grunn til å spørre om treneren må ta hatteansvaret og gå?

– Nei, Hallvard Solem er et unikum. Han har tilegnet seg mye fotballforståelse, selv om han ikke er gamle karen. Det er ikke hans skyld at vi ligger der vi ligger. Han er et samlingspunkt, både sosialt og faglig, og er mer enn bra nok for Vanvikan. Håper han blir her i mange år.

Frode Saghaug er den eneste fosningen som har scoret mot Sunderland. Foto: Arkiv

Flere av de Fosna-Folket har vært i kontakt med peker på mangler i apparatet rundt lagene, og ikke minst manko på trenere, som ikke vokser på trær på Fosen.

– Jeg ser ikke bort i fra at Hallvard kan bli plukket opp av større lag i større ligaer. Hvis han ønsker det selv, ser jeg ikke bort i fra at han har potensiale til å utvikle seg til å bli en god trener på et adskillig høyere nivå.

Saghaug tenker tilbake på da han selv var ung og lovende. Mye har forandret seg.

– Jeg husker at jeg satt og ventet på treningen som skulle starte halv sju, etter å ha gjort ferdig leksene. Poenget er at fotballen må være en første- eller andreprioritet. Tror det er det som er utfordringa, det er for mange som faller av fra 16 år og oppover. Det er for lett å skippe ei trening fordi det er andre ting som frister mer.

– På med løpesko

I Osen har Steinsdalens store sønn sommerferie. Men ferietid betyr ikke at Stein-Are Strand ligger på latsida.

– Det er ikke noe organisert trening i sommer, men vi starter opp igjen i august. Personlig satser jeg på å være i bedre form til høsten; det var litt for dårlige greier i vårsesongen. Det er den enkle løsninga som gjelder; å få på seg løpeskoene, og komme seg oftere ut på sykkeltur.

Det er ikke mange som er bedre enn Stein-Are Strand på forstanga. Foto: Kjell Dahle

Ungguttene i Bjørgan var for mange kanskje den største overraskelsen av Fosen-lagene. Oppskriften på suksessen er ifølge Strand en rutinert og utrent kjerne, med løpssterke unggutter rundt.

– Vi var godt fornøyde med vårsesongen. Vi tenkte at om vi hadde flyt så kunne vi henge med. Andreplass midtveis er vel middels pluss, ut i fra forventingene.

Ifølge Strand er det ikke noe uttalt mål om å rykke opp, tvert imot. Det viktigste er å ha det artig med fotballen. Og at Bjørgan har et bylag foran seg på tabellen (Trond IL), er i hvert fall ingen grunn til å vurdere trenerens stilling.

– Nei nei, det er ikke noe grunnlag for noe trenerskifte. Det er det ikke. Spillergruppa står bak treneren.

Uavgjort-land

Fosens eneste bylag, Ørland, ligger i et slags limbo-land. Med én kamp til gode på de andre lagene, kan trener Trond Øvergårds mannskap klatre helt opp til 3. plass, med seier.

– Det har vært en helt grei vårsesong, sånn i det store og hele. Vi burde hatt med oss flere poeng, og det har blitt litt for mange uavgjortkamper, sier toppscorer Tommy Schjølberg.

Er Tommy Schjølberg Ørlands svar på Gøran Sørloth? Foto: Arkiv

Toppscorer Schjølberg vil ikke skryte på seg at han har brukt sommerferien til hardtrening.

– Hardtrening, nei det har det vært dårlig med. Vi har hatt to uker fri. Vi starter vel opp igjen kanskje neste uke.

Målet før sesongen var å bli best på Fosen. Skal Schjølberg og gjengen greie det, må de ta igjen ni poeng på Bjørgan.

– Vi møter dem i første seriekamp. Det blir en klassisk «seks-poengskamp» det.

– Må treneren gå?

– Absolutt ikke. Det er uansett ingen andre som gidder å trene oss.