– Det er ikke godt å komme på skolen og oppleve at andre har et fellesskap som en selv ikke er en del av. Å være russ ved skolen skal være nok til at man blir inkludert, sier Maia Revdal, rektor ved Fosen videregående skole.

De siste årene har Revdal fått bekymringsmeldinger både fra foreldre og elever om dannelsen av såkalte russegrupper.

Tydelige markører

Dette er egne undergrupper i russekullene som har felles navn og konsept, antrekk og i noen tilfeller russebil og russelåt sammen. Russegruppene har gjerne også egne kontoer på sosiale medier og tilbringer mye tid sammen både før og under russetiden.

– Vi merker at dette har blitt en trend blant ungdommene, og vi vet om tilfeller der dannelsen av disse gruppene starter allerede på ungdomstrinnet. Konsekvensen er at noen blir stående utenfor, forteller Revdal.

Hun har drøftet saken med flere rektorer i Trøndelag som opplever samme problematikk.

Maia Revdal er rektor ved Fosen videregående skole. Foto: Ina Marie Haugen

Planlegges tidlig

– Det er en trend som de opplever ved mange skoler, sier hun.

Ved Fosen videregående har ledelsen vært opptatt av å snakke med russen om dannelsen av russegrupper.

– Vi har et ansvar for å ivareta et trygt psykososialt og fysisk miljø for elevene våre. Jeg synes dialogen med russen har vært veldig god, og jeg tror de har skjønt poenget, sier Revdal, som understreker at hun synes russen først og fremst bidrar positivt til skolemiljøet.

– Bekymringen min er mer knyttet til de som blir russ om noen år. Vi vet at gruppene planlegges tidlig, derfor blir dette også tatt opp med elevene på 1. og 2. trinn, sier rektoren.

– Alle får være med

Ved Fosen videregående skole er det flere i årets russekull som har egne russegrupper. Gjengen i gruppa «Voltage» er blant de få som har egen russebil. De har også egendesignede gensere med logo.

– Vi opplever ikke russegruppene som et problem, alle får være med på festene uavhengig om de tilhører ei gruppe eller ikke, sier guttegjengen.

De forteller at russen har egen Snapchat-konto der det hyppig kommuniseres om hvor festlighetene foregår.

– På den måten får alle vite hvor folk henger, og alle blir invitert, sier de.

– Sammensveiset

Russepresidentene ved Rissa videregående skole og Åfjord videregående skole erfarer ikke at russegrupper er et utbredt fenomen blant årets russekull.

– Vi er en relativt liten klasse med 24 rødruss, derfor er alle sammen ei stor russegruppe. Vi har kun laget en hettegenser som er felles. Vi er en sammensveiset gjeng, sier russepresident i Åfjord, Anne Pettersen (18).

– Det er en russegruppe blant rødrussen, men flertallet tilhører ikke noen spesiell gruppe. I Rissa er det tradisjon at rødrussen leier et eget lokale for å ha fester, og der er alle rødruss invitert, sier russepresident i Rissa, Mette Kjelsli (18).