Mai er uløselig knyttet til feststemte russ, og årets feiring er godt i gang. Mens russen i Indre Fosen offisielt ble døpt forrige fredag, startet russetiden natt til 1. mai for avgangselevene ved Fosen videregående skole. Foran dem ligger to uker med sprell, moro og fest.

– Vi prøver å være proaktive og oppsøker russen der de befinner seg. Vi har en god tone med dem, og vi kommer til å følge med, sier operativ leder Hallgeir Stjern i politiet på Fosen.

– Ryddig forhold til loven

Ifølge Stjern er budskapet fra politiet at ungdommene ikke må la disse to ukene bli ødeleggende for framtida. Loven gjelder for alle, selv russ, understreker politiet.

Russepresident Elise Mandal ved Fosen videregående skole sier hun opplever at hennes «medruss» er opptatt av å være lovlydige borgere, også i russetida.

– Vi har et ryddig forhold til loven, sier Mandal og forteller at rødrussen har satt opp partytelt ved Lerberen i Ørland.

Det har blitt et samlingssted for russen på kveldstid.

Samlet på ett sted

– Det var klarert med politiet på forhånd. Vi synes det er greit å være samlet på ett sted. Slik unngår vi også at noen er alene i russetida, noe som kan skje dersom det blir bare hjemmefester og ulike grupperinger, sier russepresidenten.

Hun synes også dialogen med politiet så langt har vært god.

– Senest i dag hadde de et foredrag for russen om hva vi kan forvente av dem i russetida. De ga oss også påminnelser om at loven gjelder for alle og at vi må passe på hverandre, forteller Mandal.

Natteravnene i Bjugn ble startet opp igjen på nyåret da ungdomsklubben åpnet. Foto: Erik Eikebrokk

Natteravner

Natteravnene i Bjugn setter ikke inn ekstra vakter på grunn av russetiden.

– Nei. Vi doblet antall ravner til fire på mandagen som var, da vi tenkte at det kanskje kom noen russ ned til ungdomsklubben. Ellers konsentrerer vi oss primært om ungdomsklubben og aktivitetene der, sier koordinator Jorunn Eide i Bjugn frivilligsentral.