Det var i forrige uke at stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp) stilte spørsmål til forsvarsministeren om det var mulig for Forsvaret å bidra med midler til vannforsyning til øya Tarva i Bjugn kommune. Forsvaret båndlegger om lag 383 kvadratkilometer med hav og land på Tarva.

11 millioner kroner

Det har i en årrekke vært ønske om å skaffe rent drikkevann til fast- og fritidsboende på øya. Mange velger å ha med seg vanndunker fra fastlandet slik tilgangen på rent vann er i dag. En ti kilometer lang vannledning fra fastlandet på Nes og ut til øya har anslått prislapp på i overkant av 11 millioner kroner.

– Jeg synes det er nødvendig at statsråden svarer på dette. Det bør være i Forsvarets egen interesse, men også en felles interesse, å få til et spleiselag. Forsvaret får mulighet til å bruke en stor del av arealet på Tarva, og da er det naturlig at de også bidrar, sa Arnstad til Fosna-Folket tirsdag forrige uke.

Stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp). Foto: Terje Dybvik

Ikke behov

Tirsdag svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) på Arnstads spørsmål, via Stortinget.

– Forsvaret har i den daglige virksomheten i skyte- og øvingsfeltet på Tarva ikke behov for kommunalt drikkevann ved sitt anlegg. Etterforsyning av tilstrekkelige mengder drikkevann for eget bruk, som ikke kan dekkes lokalt, kan medtas fra Ørland flystasjon, skriver forsvarsministeren i svaret.

Bakke-Jensen skriver videre at han avventer et ferdigbehandlet forslag fra Bjugn kommune før han kan ta stilling til hvorvidt det er hensiktsmessig for Forsvaret å knytte seg til det skisserte vannanlegget.

– Derfor kan jeg på nåværende tidspunkt ikke prioritere bruk av Forsvarets ressurser til et generelt investeringstilskudd til et prosjekt for framføring av vann til Tarva, heter det i brevet.

Ikke overrasket

Statsråden vil be Forsvarsbygg om å holde kontakt med Bjugn kommune slik at Forsvaret er orientert om utviklinga i prosjektet.

Varaordfører Hans Eide (Sp) i Bjugn kommune var den som anmodet Arnstad til å ta opp saken med forsvarsministeren. Han er ikke overrasket over svaret.

– Nei, dette er det samme svaret som vi har fått tidligere. For meg er det viktig at Forsvaret forstår at dette ikke handler om deres behov for vann, for det løser de ved å ta med seg vann fra fastlandet. Dette handler om å yte litt tilbake til lokalsamfunnet der de båndlegger store arealer, sier Eide.

Han opplyser at det mest trolig vil bli lagt vannledning, uavhengig av om Forsvaret bidrar økonomisk eller ikke.

40 abonnenter

Innbyggerne og fritidsboende på øya er nå i gang med innsamling av penger til å bidra til spredenett. Totalt skal de samle inn en million kroner, fordelt på cirka 40 abonnenter.

– Hvis vi regner med at det er 40 abonnenter, blir det 25.000 kroner per abonnent i engangssum til kommunen. Det er velvilje blant folket, men noen er kritiske, og det forstår jeg. Samtidig vil rent drikkevann ha en betydelig innvirkning på verdien på hytter og hus på Tarva, sa gårdbruker og beboer Ole Johnny Barseth i forrige uke.

– Når man får samlet inn den millionen til spredenetttet, så legger vi ledningen. Så det blir nok vann til Tarva om ikke så alt for lenge. Med det sagt, synes jeg det er synd at Forsvaret ikke bidrar, sier Eide.