- Området som grøftes her er rundt 11,5 dekar. Det blir del av et større jorde som er omtrent 40 dekar til sammen. Det er en blanding av marin leire og løsmasser i området. God drenering er viktig. Jeg har et håp om at det blir et veldig bra resultat, sier Jørn Flenstad.

Han er en av mange jordbrukere på Fosen som grøfter for å øke produksjonen på jordene sine.

Totalt fikk jordbrukere på Fosen statlig støtte til grøfting av 4250 dekar i 2017.

Satsning

Magne Hårstad i Norsk landbruksrådgivning (NLR) forklarer at man på 1970- og 1980-tallet regnet med at dreneringstiltak skulle vare i minst 20 år.

- Nå varer tiltakene kanskje 30 eller 40 år. Det er en langsiktig investering over flere generasjoner å grøfte. Det er både en satsning på fremtiden, men også et tiltak for å ta vare på jordressursen man har, sier han.

Målet med grøfting er å få riktig mengde vann i jorda. For mye vann i jordsmonnet gir dårligere avlinger og øker faren for kjøreskader på jordene. Grøfter og dreneringstiltak sikrer at man får fjernet vannet effektivt.

- Bæreevnen blir bedre når dreneringen er god. Det gjør at bonden kan kjøre maskinene sine på flere dager i stedet for å vente på at jorda tørker opp, sier Hårstad.

- Når man grøfter begynner man med å se på utløpet vannet skal renne vekk i og legger tiltak i terrenget etter behov. Det er viktig å ta hensyn til eksisterende dreneringstiltak når man lager nye grøfter, forklarer rådgiveren.

3,6 millioner

Det gis statlig støtte til flere typer drenering. De viktigste er støtte til enkeltgrøfter og støtte til systematisk grøfting for et område. Tilskuddsordningen forvaltes av Fylkesmannen, men kommunene behandler søknadene først.

Tilskuddet for grøfting er på 30 kroner per meter enkeltgrøft, eller 2 000 kroner per dekar systematisk grøfting. Arbeidet må være utført innen tre år etter at tilskuddet gis.

- Per løpemeter av en enkeltgrøft dreneres 10 kvadratmeter. Det betyr at 100 meter enkeltgrøfter tilsvarer drenering på ett dekar, forklarer fylkesagronom Ivar Stokkan i fylkesmannen i Trøndelag.

I 2017 fikk Fosen-kommunene 3,6 millioner kroner i statlig støtte til grøfting. Det tilsvarer drenering for et område som er cirka 4250 dekar.

- Selv med det betydelige tilskuddet, så må bøndene ha tro på fremtiden for å grøfte, ettersom de selv ofte må bidra med mellom 6 000 og 10 000 kroner per dekar for å få jobben gjort. Store variasjoner her dersom mye stein, og betydelig egeninnsats fra gårdbrukerne, sier Stokkan.

- Kommunene på Fosen har gjort en kjempeinnsats for drenering. Det må de berømmes for. De er veldig serviceinnstilte med fokus på å hjelpe brukerne til å få den hjelpen de trenger for å få drenert jorda, sier fylkesagronomen.

Dyrk Fosen

Gjennom Fosen regionråd, driver Fosen-kommunene sammen prosjektet Dyrk Fosen.

- Tiden for grøfting er nå før påske og våronna. Alle kommunene har fokus på dette og vil hjelpe de som ønsker så godt vi kan, sier prosjektleder i Dyrk Fosen, Ketil Kvam.

Han forteller at interessen for grøfting har økt betraktelig etter at det statlige dreneringstilskuddet ble doblet til dagens 2 000 kroner per dekar 1. juli i fjor. I tillegg har flere Fosen-kommuner egne kommunale grøftetilskudd i tillegg til de statlige.

- Vi ser effekten av større tilskudd både fra staten og tilskudd fra kommunene. Resultatet blir økt matproduksjon og større omsetning for de som investerer i drenering, sier Kvam.

Bernt Jørgen Stranden og Ketil Kvam på Landbrukets hus på Brekstad. Foto: Jakob Ellingsen

Ikke av moten

Prosjektmedarbeider i Dyrk Fosen, Bernt Jørgen Stranden sier det er gode grunner til at godt prøvde tiltak som drenering ikke går av moten.

- Det fungerer rett og slett. Det er effektive tiltak for å få mer ut av den samme jobben. Med tyngre maskiner og større områder blir det også viktigere og viktigere for jordbrukere at de ikke må vente på jorder som skal tørke opp, forklarer han.

På Lauvøya i Åfjord kommune nærmer arbeidet med årets grøfting seg ferdigstillelse.

- Det er gunstig å være åfjording når man grøfter. Kommunen har tilskudd på 2000 kroner dekar i tillegg til det statlige. Det er bra, sier Jørn Flenstad.